În urma neocierilor politice care au loc în comuna clujeană Cojocna, PSD Cluj dorește să ”înșurubeze” în postul de viceprimar al comunei un reprezentant al partidului M10, Iacob Câmpian, care este colaborator al fostei Securități.

Potrivit informațiilor, în baza alianței făcute de PSD cu reprezentanții M10 și cu cei din cadrul ALDE, se dorește ca fost consilier PNL, trecut la M10, Iacob Câmpian să fie nominalizat în funcția de viceprimar.

Asta în timp ce primarul Toader Bucur ar dori ca în funcția de viceprimar să fie ales reprezentantul UDMR, Iosif Debrețen.

În Raportul pe 2015 al CNSAS la pagina 59, în cadrul tabelului Lista nominală a acţiunilor în constatare iniţiate de CNSAS în anul 2015, la poziția 24 figurează reprezentantul M10, Câmpean Iacob, consilier local Cojocna, ca fost colaborator al Securității. El a contestat decizia CNSAS, însă Curtea de Apel București, prin Hotarârea 2998/2015 din 13.11.2015  a dat dreptate CNSAS. ”Admite cererea formulată de reclamantul Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii în contradictoriu cu pârâtul Cîmpean Iacob. Constată calitatea pârâtului de colaborator al Securităţii. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la sediul Curții de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată în ședință publică, azi, 13.11.2015”, arată soluția.

Potrivit uni articol apărut în ziuadecluj.ro, Iacob Câmpian este acuzat de locuitorii din satul Boju, comuna Cojocna, că a făcut dispăruți banii dați de săteni pentru introducerea rețelei de gaz în sat. Potrivit articolului citat, din ceea ce povestesc localnicii, responsabil de situaţia satului ar fi consilierul local PNL Iacob Câmpean, zis Biţa. Încă dinainte de 2000 acesta s-ar fi angajat, împreună cu câţiva săteni de vază din sat, să introducă reţeaua de gaz în sat. Maria Baciu povesteşte că s-a înfiinţat un comitet special, care ar fi organizat inclusiv o licitaţie:„Oamenii din sat au dat bani mulţi la vremea aceea. S-a dat de la 700 până la 1.500 de lei. A fost adus inclusiv un domn care s-a prezentat ca fiind de la Romgaz. A fost selectată o firmă din Turda, Instalatorul Potaisa, conform datelor din procesul verbal. Această firmă a săpat nişte şanţuri, s-au cumpărat şi nişte ţevi. Din sumele care s-au dat, o bună parte din bani au dispărut şi nimeni nu ştie nimic”. Grav este că ţevile care au fost cumpărate pentru gaz de către toţi sătenii, au fost luate pentru a se construi reţele de captare, de care beneficiază doar unii dintre ei. „După cum vedeţi, gardurile de la casă s-au lăsat în pământ din pricina şanţurilor care au fost săpate şi lăsate foarte mult timp aşa. Noi am fost nevoiţi să le astupăm ca să nu avem parte de alte probleme. Ţevile care au stat nefolosite au fost luate, pentru câteva persoane care şi-au tras apă. Există şi plângeri la poliţie făcute pe tema aceasta”, a comentat Vasile Marta.

 

Sătenii din Boju spun că Iacob Câmpean este responsabil de toate acestea . Şi cum pierderea banilor pentru gaz n-a fost suficientă, anul trecut unii localnici s-au lăsat convinşi să adune bani şi pentru sistemul de captare de apă, de care au fost legaţi. Nu toţi, însă, beneficiază de acest sistem. „Mie mi-a spus foarte clar Biţa că atâta timp cât el este consilierul satului, eu n-am să văd apă în casă. Dar până la urmă nici nu mă plâng de asta. Ce rost are să plătesc pentru o apă care vine de prin toate tăurile şi aia când şi când. E o apă murdară. Animalele o foloseu şi ai noştri plătesc pentru ea şi o folosesc de bună. Noi avem nevoie de apă de la Cluj”, a povestit Vasile Călugăr. Valeria Sabău s-a declarat şi ea revoltată de comportamnetul consilierului Biţa: „Am plătit 12 milioane şi mi-a dat chitanţă pentru trei milioane. Şi apa vine cu presiune uneori, alteori deloc. I-am spus lui Biţa şi primariului, când or fost aici şi s-a răstit la noi, că el n-are vreme de astea. Apoi deunăzi fata mea s-a întâlnit cu el. A întrebat-o: ai apă, tu? Şi ea i-a răspuns: păi când am avut nevoie de tine nu te-a interesat. Şi el i-a spus că-i o proastă”.

În același timp, și primarul PNCȚD al comnei Cojocna a avut probleme cu legea. În 2011, a fost trimis în judecată pentru că a obţinut pentru mai mulţi bătrâni indemnizaţii de refugiat cu acte false. În 2014, Bucur a fost condamnat cu suspendare pentru înșelăciune la trei ani de închisoare, cu suspendare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.