Hidroelectrica este un colos deţinut de stat, iar intrarea societăţii în insolvenţă a generat prejudicii pentru numeroase companii. În schimb, cu această ocazie s-au putut observa şi societăţile care căpuşează compania de stat. Una dintre firmele care a furnizat numeroasele maşini de la Hidroelectrica este cea a fostului ministru de Interne, vicepreşedintele PSD, Ioan Rus. Gazeta de Cluj vă prezintă companiile din Cluj care s-au înscris la masa credală a societăţii Hidroelectrica. Culmea este că această insolvenţă este aproape de sfârşit, iar datoriile care nu vor fi plătite vor putea acumula penalităţi.

Clujul se agaţă de Insolvenţa Hidroelectrica

 

Simandreea SRL este o societate al cărei unic acţionar şi administrator este Anamaria Simona Iuga. M P C Impex este deţinut de către Mihai Casu şi Fabio Poncia. Domeniul de activitate al societăţii este comerţul cu ridicata, cu cafea, ceai, cacao şi condimente.

Brio Electric SRL este deţinută de către Rebeca Anca Rusu şi Mircea Pustan.

Arhitop SRL este deţinută de către Mircea Vasile Bondrea şi Viorel Gabor.

Union este deţinută de către Agnes Dezso şi este o favorită a licitaţiilor publice. Societatea a realizat în 2011 o cifră de afaceri de 10.134.113 lei, însă profitul societăţii a fost de doar 34.877 de lei.  Printre instituţiile care acordă contracte societăţii Union este Institutul Oncologic Profesor Ion Chiricuţă, Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Teleorman, şi lista poate continua…

 

Brantner Servicii Ecologice SA este o societate care nu mai necesită nicio prezentare, fiind una dintre cele două societăţi care ridică gunoiul din municipiul Cluj-Napoca. Administratorul societăţii, Călin Stoia, a fost implicat în dosarul fostului edil Sorin Apostu, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) acuzându-l că l-ar fi influenţat pe primarul Apostu pentru acel contract.

Inter Proiect este deţinută de către Teodor Raiciu, Emanoil Tudose, Gheorghe Ştefan Elkan, Sanda Angela Măgheruşan şi Claudiu Daniel Salanta.

Alte companii de stat cu sediul în Cluj care au de primit bani de la Hidroelectrica sunt: Administraţia Naţională Apele Române Administraţia Bazinală de Apă Someş Tisa,

Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice Electrica Distribuţie Transilvania Nord,

Universitatea Tehnică Cluj, Sindicatul Hidroelectrica din Sucursala Hidrocentrale şi Hidroserv Cluj, Hidroserv, Electrica Furnizare.

 

Contractele lui Rus

 

Fostul ministru de interne, Ioan Rus, care actualmente este vicepreşedinte la nivel naţional al PSD, a prins şi el contracte cu societatea Hidroelectrica. Mai precis, patru contracte reprezentând achiziţia a patru autoutilitare au fost câştigate de către Rus prin intermediul societăţilor sale. Un contract de 102.981 de lei, un alt contract de 78.998 de lei, un act în valoare de 103.757 de lei şi un altul de 584.094 de lei şi un ultim contract de 684.090 de lei. Toate aceste contracte au fost acordate lui Ioan Rus în perioada 2008-2009. Suntem curioşi cum de Ioan Rus şi-a primit toţi banii la timp şi dacă statul a fost prejudiciat în vreun fel şi plătit cu întârziere pentru ca social-democratul să îşi primească banii.

 

Hidroelectricii beau Coca-Cola

 

Alte companii cunoscute care au intrat în schema insolvenţei Hidroelectrica se numără Coca-Cola Hbc România, Siemens Srl, Romtelecom SA, BCR, Fondul Proprietatea, CFR SA, Romprest Energy SRL, Friesland Câmpina România, Hidroconstrucţia SA prin SCA Popoviciu Niţu&Asociaţii, E-ON Moldova, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de afaceri, Enel Distribuţie Dobrogea, Unicredit Bank Austria, Compania Naţională de Transport al Energiei Transelectrica, RBS Bank, Tiger Protector Company, AN Apele Române, Scorseze Security International, Mol România Petrolum Products Cluj, UCM Reşiţa, GDF Suedez, Societatea Naţional de Radiocomunicaţii, Vodafone România, Mol Romania.

Romprest Energy este o societate deţinută de către Compania Romprest Service SA, administrată printre alţii de către Florian Walter. Printre acţionarii societăţii se numără şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti SA, deţinută de către statul roman. Ceilalţi acţionari ai companiei sunt alte societăţi off-shore: 3I Group PLC, Detaco LTD şi Firstcom LLC.

 

Băieţii deştepţi de la Hidroelectrica

 

După ce Hidroelectrica a intrat în insolvență, Gazeta de Cluj a prezentat modul în care filiala Hidroserv Cluj și-a adus contribuția la situația dezastroasă a celui mai mare producător de energie electrică din România. Beneficiarul unuia dintre cele mai mari contracte pe care Hidroserv Cluj le-a încheiat este Hydro-Engineering SA, o societate care duce până la Bogdan Buzăianu, unul dintre “băieții deștepți” din energie. Contractul a fost majorat până a ajuns să coste statul peste 3,6 milioane de euro.

Publicarea raportului de insolvență a Hidroelectrica pune pe tapet o serie dintre contractele care au “căpușat” cel mai mare producător de energie din România. Și filiala clujeană a Hidroelectrica a contribuit la situația în care se găsește acum compania de stat. În prezent, Sucursala Hidrocentrale Cluj administrează obiective hidroenergetice în judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Mureş. Pentru valorificarea însemnatului potenţial hidroenergetic încă neamenajat al zonei, în cadrul sucursalei s-a iniţiat cel mai mare proiect de investiţie din Hidroelectrica, şi anume construirea unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj la Tarniţa-Lăpusteşti, ce va avea o putere instalată de 1000 MW.

Conform raportului de insolvență, la Hidroserv Cluj, “în anul 2011 faţă de anul 2008, activul total creşte cu 17,70% ajungând la valoarea de 17.082.041 lei iar datoriile totale cresc cu 24,39% ajungând la valoarea de 6.542.815 lei, scadente integral în anul 2012. În data de 14.02.2012 se încheie Actul Adiţional nr.1 la Contractul de lucrări nr. 144 din 17.11.2011 între SC Hidroserv SA Cluj şi respectiv SC UCMR SA Resita pe de o parte şi SC Hydro-Engineering SA Reșița pe de alta parte, în care se stabilesc condiţiile de plată şi termene pentru realizarea serviciilor şi livrarea furniturii de către SC Hydro-Engineering SA. Conform noilor grafice revizuite înaintate de SC Hidroserv SA Cluj valoarea lucrărilor estimate pe 2012 este de 16.348.114 lei, față de 10.000.000 lei cât a fost alocat prin Programul de Dezvoltare estimat pe 2012”.

 

Tiberiu Hrihorciuc

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.