În cadrul schemei de ajutor de stat pentru masura 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere s-au lansat si schemele XS 13/123A/2008 si XS 28/123F/2008 care vizeaza domeniul procesarii si marketingului produselor agricole, respectiv forestiere lemnoase si nelemnoase.

Schema XS 13/123A/2008 prevede masuri de sprijin în vederea stimularii procesarii produselor agricole în vederea obtinerii unor produse alimentare altele decât cele prevazute în Anexa 1 a Tratatului CE precum si a celor care desfasoara activitati de procesare a produselor agricole în vederea obtinerii si utilizarii surselor de energie regenerabila si a biocombustibililor, în timp ce schema XS 28/123F/2008 vizeaza domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere lemnoase si nelemnoase. Cele doua scheme vizeaza obiective comune cum ar fi introducerea si dezvoltarea tehnologiilor si procedeelor noi pentru obtinerea de produse, adaptarea întreprinderilor la noile standarde comunitare în domeniu atât în etapa de prelucrare, procesare cât si în cea de distributie; cresterea sigurantei ocupationale si protejarea mediului, îmbunatatirea competitivitatii întreprinderilor sprijinite, cresterea calitatii produselor obtinute si a sigurantei alimentare, iar pentru cele forestiere cresterea valorii adaugate a acestora , mentinerea biodiversitatii si protejarea naturii.   Bugetul alocat acestei schemei XS 13/123A/2008 este de 118.125.000 Euro, fonduri nerambursabile accesabile pâna la data de 31.12.2008. Pentru XS 28/123F/2008  alocarea financiara este de 110.000.000 Euro accesabila pentru întreaga durata de aplicare a schemei. Bugetele ambelor scheme se compun din 80% contributie comunitara FEADR (Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala) si 20% contributie nationala(bugetul de stat).

Beneficiari eligibili

Beneficiarii eligibili ai schemei XS 13/123A/2008 desemnati de Ghidului solicitantului sunt întreprinderile mici si mijlocii (IMM), iar pentru XS 28/123F/2008 desemnate sunt microîntreprinderile. Acestea trebuie sa fie organizate, în conformitate cu legislatia româna, ca societate comerciala, persoana fizica autorizata sau asociatie familiala; nu trebuie sa fie considerate „firme în dificultate”, sa se afle în vreuna dintre situatiile cunoscute care sa îi afecteze eligibilitatea (faliment, dizolvare, lichidare, reorganizare judiciara, etc.) si sa înregistreze datorii la bugetul de stat si/ sau local.

Activitatea beneficiarilor trebuie sa se desfasoare în România în anumite sectoare ale economiei, în functie de produse. Pentru produsele agricole sunt eligibile urmatoarele sectoare: industria alimentara – productia de produse alimentare (panificatie, dulciuri si produse zaharoase, produse lactate, alimente omogenizate si alimente dietetice, alte produse), productia si utilizarea energiei din surse regenerabile; industria biocombustibililor – producerea de biodiesele si bioetanol pentru transport. În ceea ce priveste produsele forestiere domeniile de activitate eligibile sunt: silvicultura si exploatarea forestiera – exploatarea forestiera, colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontana, activitati de servicii anexe silviculturii (transportul de busteni din interiorul padurii), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor de lemn, cu exceptia mobilei – taierea si rinduluirea lemnului, depozitarea si activitati auxiliare pentru transporturi – depozitari.

Criteriile de eligibilitate

Pentru ambele scheme, criteriile de eligibilitate a proiectelor sunt comune. Acestea  vizeaza conformitatea proiectului cu obiectivele generale ale schemelor si cu cel putin unul din cele specifice, dovada pregatirii profesionale, în raport cu proiectul, a reprezentantului legal al beneficiarului, asigurarea co-finantarii investitiei din surse proprii sau surse atrase, dovada obtinerii tuturor avizelor si acordurilor necesare investitiei conform legislatiei în vigoare din domeniu (acordul de mediu este obligatoriu tuturor investitiilor). În ceea ce priveste co-finantarea, un aspect deosebit de important este acela ca aceasta sa nu fie sub nici un fel afectata de elemente de ajutor de stat cum ar fi: creditul cu dobânda subventionata, granturi, subventii sau alte ajutoare din fonduri publice.

Ambele scheme de ajutor de stat XS 13/123A/2008 prevad sprijin pentru investitiile initiale la nivelul întregului teritoriu al României, investitii cum ar fi investitiile în imobilizari corporale si necorporale referitoare la înfiintarea unei unitati, la extinderea unei unitati existente, la diversificarea productiei unei unitati pe noi piete de produse, la o schimbare fundamentala a ansamblului procesului de productie a unei unitati existente sau achizitia unor active fixe, legate direct de o unitate, atunci când unitatea s-a închis sau s-ar fi închis fara aceasta achizitie, iar activele sunt cumparate de un investitor independent. Simpla achizitie a actiunilor unei întreprinderi nu se considera o investitie initiala.

Investitiile se vor realiza prin efectuarea unor cheltuieli, eligibile si neeligibile. Cheltuielile eligibile a caror valoare se va rambursa din fonduri se împart în doua categorii cheltuieli cu investitii corporale, dintre care mentionam constructii sau modernizari de cladiri, infrastructura interna, achizitii de noi utilaje, instalatii echipamente, investitii pentru producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile si cheltuieli cu investitii necorporale, cum sunt cumparare de tehnologii, patente si licente, software. O conditie a finantarii unei investitii initiale este ca aceasta sa fie mentinuta în locatia care a beneficiat de ajutor pe o perioada de cel putin 5 ani de la momentul finalizarii proiectului de investitii.

În ceea ce priveste intensitatea maxima a sprijinului, exprimata procentual, si plafonul minim, cele doua scheme prevad aceleasi valori:

•    40% din valoarea totala eligibila a proiectelor realizate în regiunea Bucuresti-Ilfov;

•    50% din valoarea totala eligibila a proiectelor realizate în celelalte sapte regiuni de dezvoltare;

•    plafonul minim acceptat este de 5.000 Euro, reprezentând valoarea totala eligibila a proiectului.

Valoarea maxima a sprijinului este diferita, fiind de 2.000.000 Euro pentru proiectele finantate prin schema XS 28/123F/2008 si 3.000.000 Euro pentru proiectele finantate prin schema XS 13/123A/2008.

Dan Apostol – Asociat la firma de consultanta MURESAN DRAGOS APOSTOL srl – Partenera RGIC Consultanta SRL – Bucuresti. Pentru detalii va puteti adresa la sediul firmei din Cluj-Napoca, Str. Decebal nr. 69, la telefon 0722.362.726 sau prin e-mail, la adresa: office@mmda.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.