Istoria fraudelor din cadrul clubului U Cluj se repeta. In urma cu cativa ani de zile, procurorii clujeni au anchetat o frauda de 500.000 de dolari la clubul sportiv clujean, iar in urma investigatiilor a fost gasit vinovat fostul administrator al clubului, Sorin Bagiu. Acum procurorii DIICOT Cluj spun ca au depistat o frauda de 11 milioane de euro. Pe langa faptul ca este greu de crezut ca fotbaliștii de la U valorau atat, pentru multi acest dosar pare cusut cu ata alba.

Saptamana trecuta, procurorii DIICOT Cluj au lansat un comunicat conform caruia suspecteaza mai multe persoane din conducerea clubului de fotbal U Cluj de o frauda in valoare de 11 milioane de euro. Practic, o serie de jucatori au fost transferati de la U Cluj la SC Fotbal Club Petrolul SA cu titlu gratuit, creandu-se astfel un prejudiciu. "Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus inceperea urmaririi penale „in rem”, sub aspectul savarsirii infractiunilor de inițiere/constituire a unui grup infracțional organizat si delapidare cu consecințe deosebit de grave, prev.de art.7 al.1 și 3 din Legea nr. 39/2003 și art.215 ¹ al.1, 2 C.p. In fapt, se retine ca, in perioada mai – septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au actionat in scopul obtinerii unor beneficii financiare substantiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a  unui numar de 15 jucatori de fotbal catre SC Fotbal Club Petrolul SA. Transferul cu titlu gratuit a unor jucatori cotați pe piața cu o valoare ridicata, estimata la aproximativ 11.000.000 Euro și care au generat cheltuieli inca de la momentul achiziției, in contextul unei  situații financiare deficitare a clubului, este de natura sa genereze suspiciuni cu privire la realitatea contractelor de transfer incheiate. Procurorii D.I.I.C.O.T.  au efectuat perchezitii in municipiile Cluj – Napoca si Ploiesti, la sediile sociale ale celor doua cluburi sportive, in vederea ridicarii de documente si alte mijloace de proba”, arata DIICOT Cluj. Avocatul clujean Marcel Lazareanu, care a fost si jucator la U Cluj si este conectat la problemele clubului sportiv sustine ca principalul vinovat de aceasta situatie este fostul patron, Florian Walter. “Grozav a fost adus la Universitatea pe 200.000 de euro, sau cel putin asa s-a spus. Bineinteles ca i-a crescut cota, iar acum cred ca valoreaza de 10 ori mai mult. Dar nici macar nu asta este problema cea mai importanta. Ideea este ca si in cazul in care cota fotbalistilor ar fi scazut sau ramanea aceeasi, ei nu puteau fi cedati sub nicio forma gratis. Si o spun in cunostinta de cauza, pentru ca sunt avocat si sunt la curent si cu legislatia sportiva. Walter si-a luat jucariile si a plecat, dar a lasat si datorii in urma. Problema este ca nu se poate sa faci asa ceva, din punct de vedere juridic. Chiar daca cineva ar detine 100% dintr-o societate, nu poate sa cedeze bunuri gratis. In acest caz, Walter avea 98% din actiuni, dar asta nu-i dadea dreptul sa cedeze jucatori gratis unui alt club, tinand cont ca acestia nu erau la final de contract. Orice societate sau persoana juridica trebuie sa plateasca impozite, potrivit legii. Or, in acest caz, se pare ca el nu a platit nimic, ba chiar, mai mult, a lasat clubul cu datorii”, considera Lazareanu.

Unii spun ca 11 milioane e cam mult

Insa, pe de alta parte, unele voci spun ca fotbalistii cedati nu valorau nici pe de departe 11 milioane de euro. Jurnalistul prahovean, Dragos Patraru, conectat si el, pe de alta parte, la problemele formatiei ploiestene considera ca intreaga poveste este “cusuta cu ata alba”. “Pe scurt, situația sta așa: U Cluj avea, in vara, o echipa de mijlocul clasamentului. Pe fondul unui razboi surd cu cei de la CFR, finanțatorul Walter a decis sa plece in alta parte (așa cum a facut și Ioan Niculae, cu Astra, nemulțumit de lipsa de interes a ploieștenilor pentru echipa lui). Și a ajuns la Ploiești, cu aproape toți jucatorii. Pe care i-a transferat cu valoarea zero. Ce s-ar fi intamplat daca i-ar fi lasat la Cluj? Ar fi devenit liberi de contract, conform regulamentului, pentru ca nu avea cine sa le plateasca salariile. Ce s-a intamplat cu cei care nu au vrut sa vina la Ploiești? Chiar asta, au devenit liberi de contract. Ei valorau 11 milioane de euro, spune DIICOT. Pe cuvantul vostru? Cum ați aflat asta? Cand a fost cumparat, Grozav a costat 150.000 de euro. Inainte de golurile de la echipa naționala, nimeni nu ar fi dat pe el nici 50.000, atat de prost juca. Acum, face probabil un milion. La anul, daca se accidenteaza, Doamne, ferește, nu va mai valora nimic. Așadar, cum stabilește DIICOT valoarea unui jucator? Totul e cusut cu ața alba, in condițiile in care DIICOT chiar ne-a spus ce ancheteaza. Tin sa repet asta pentru ca eu tot cred ca ei ancheteaza cu totul altceva și nu vor sa ne spuna. Atata vreme cat jucatorii au fost transferați cu valoarea zero nu exista, din punct de vedere legal, nici o problema. Pentru ca, neputand sa-i plateasca de la societatea care susținea pe U Cluj, Walter i-ar fi pierdut, ei ar fi plecat liberi. Abia atunci el trebuia sa justifice cum niște jucatori in care a bagat bani au plecat așa, de capul lor. Dar aici procurorii s-ar fi lovit de regulamentele fotbalistice, care permit atat creșterea, cat și diminuarea valorii unui jucator. A, daca Walter ar fi incasat la negru bani din aceste transferuri, trecand valoarea zero pe hartie, atunci chiar trebuie sa raspunda in fața legii”, spune Patraru.

Firul coincidențelor pentru o arena de milioane

In mod bizar, actuala ancheta a DIICOT Cluj coincide cu o serie de probleme prin care trece U Cluj, probleme legate de “paternitatea” clubului care s-a trezit, aproape peste noapte, cu o arena sportiva de zeci de milioane de euro. In mod normal, ancheta DIICOT asupra acestui caz blocheaza vanzarea acțiunilor clubului, una dintre cele mai stringente probleme actuale de la U Cluj. Coincidențele merg mai departe daca e sa ne uitam la cealalta parte din dosar, echipa ploieșteana de fotbal. Pana de curand, clubul Petrolul Ploiești a fost deținut de Primaria Ploiești, situație similara cu cea a clujenilor, iar cu greu municipalitatea ploieșteana a gasit un cumparator pentru echipa. Este vorba de familia ploieșteana Capra, care au fost asociații cu Florian Walter, fostul patron de la U Cluj. De asemenea, coincidențele merg și mai departe. “Starterul” acestei anchete a fost avocatul clujean Marcel Lazareanu, fost jucator la U Cluj și una dintre persoanele implicate in activitatea clubului clujean. In urma cu cațiva ani, tot Lazareanu a fost singura persoana capabila sa ofere explicații in legatura cu o alta frauda care a avut loc la U Cluj. El a povestit pentru Gazeta de Cluj cum, in 2004, clubul dorea transferul unor jucatori pentru a-si putea acoperi o parte din datorii. “Clubul avea datorii mari si vechi de vreo 12 ani cand s-a luat decizia acestor transferuri. In 2004, am incercat sa incheiem un contract pentru Cocis la Steaua cu Gigi Becali. El avea bani cash si cu transferurile astea ne puteam permite sa scapam de o parte din datorii. S-a ajuns la circa 300.000 de dolari plus niște jucatori. Becali a fost de acord cu conditia sa vina cineva ca sa ia banii din Bucuresti, dar afacerea a cazut pentru ca nu a fost de acord Cocis care tinea mortiș sa ajunga la Serif Tiraspol. In 14 iunie 2004, Bojita a vorbit la telefon cu cei din Tiraspol care au fost de acord sa dea 500.000 de dolari pentru cei doi (Cocis si Florescu, n.red.). Am supus la vot si eram prezenti 13 persoane in consiliul director, din care 11 dintre au fost de acord, Pop Teodor s-a opus, iar eu, m-am abtinut. La sfarsitul saptamanii urma ca impresarii sa vina cu banii la Cluj. Oamenii erau cu banii in niste pungi si trebuiau sa intalneasca cu Bojita (Marius Bojita, fost rector si actual presedinte UMF) si Burca (Costel Burca, fostul director administrativ al clubului), care erau din partea U Cluj”, isi aminteste Lazareanu. Chiar daca suma pentru transferul celor doi jucatori ar fi trebuit sa fie 500.000 de dolari, Bojita si Burca s-au intors doar cu 450.000 de dolari, sustinand, conform lui Lazareanu, ca atat au primit de la impresarii moldoveni. La un an dupa afacerea cu transferului celor doi fotbalisti, clubul de fotbal a intrat in insolventa.

In vara acestui an, Petrolul Ploiesti a transferat doisprezece fotbalisti de la Universitatea Cluj: Mircea Bornescu (portar, 32 ani), Sebastian Achim (fundas, 25 ani), George Galamaz (fundas, 31 ani), Lukasz Szukala (fundas, 27 ani), Constantin Grecu (fundas, 23 ani), Dorinel Popa (mijlocas, 23 ani), Ovidiu Hoban (mijlocas, 29 ani), Laurentiu Marinescu (mijlocas, 27 ani), Adrian Cristea (mijlocas, 28 ani), Marian Cristescu (mijlocas, 27 ani), Nwakaeme Tony (atacant, 23 ani) si Gheorghe Grozav (atacant, 22 ani).

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.