Pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor se află înscrisă o propunere legislativă legată de redenumirea rromilor în ţigani. Principalul motiv al acestei propuneri este faptul că rromii au afişat o imagine negativă în străinătate şi străinii confundă rromii cu românii.

Nu este nimic nou faptul că a apărut în presă şi pe tot internetul articole referitoare la imaginea negativă adusă ţării noastre de unii cetăţeni de etnie rromă. Din cauză că străinii de multe ori confundă cetăţeanul român cu rromul, doi deputaţi au decis că este problemă destul de gravă şi doresc să schimbe acest lucru printr-o propunere legislativă în care se vrea redenumirea din „rrom” în „ţigan”. Iniţiatorii acestui proiect legislativ sunt deputaţii Virgil Guran şi Bogdan Diaconu.

 

Până acum propunerea a fost respinsă

În urmă cu un an, propunerea legislativă a fost respinsă de Senat. Motivele au fost că în actele oficiale, mai exact în  legislaţia Uniunii Europene, în conformitate cu art. 6 din Tratatul de la Lisabona, care spune că „Uniunea recunoaşte drepturile, libertăţile şi principiile prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene din 7 decembrie 2000”.

În cuprinsul Cartei, articolul 21 intitulat Nediscriminarea dezvoltă principiile enunţate cu titlu general în cuprinsul Tratatului, după cum urmează:

„Se interzice discriminarea de orice fel, bazată pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnică sau socială, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, averea, naşterea, un handicap, vârsta sau orientarea sexuală. În domeniul de aplicare a tratatelor şi fără a aduce atingere dispoziţiilor speciale ale acestora, se interzice orice discriminare pe motiv de cetăţenie.”

De asemenea, a mai fost menţionat faptul că odată cu primul Congres Mondial al Rromilor, în documentele internaţionale predomină utilizarea termenului de „Rrom”, deşi acesta nu este acceptat peste tot.

În expunerea de motive este menţionat faptul că termenul de „ţigan” şi „ţigănesc” propus de lege nu este folosit în sens defavorabil sau dispreţuitor, el fiind folosit pe scară largă şi în alte limbi europene, cuvântul rrom fiind o invenţie recentă. „Gypsy” în engleză, „Gitano” în spaniolă, „Gitans” sau „Tsiganes” în frnaceză, „Cigany” în maghiară, „Ciganos” în portugheză, „Ziegeuner” în germană şi olandeză, „Zingari” în italiană, „Cikany” în cehă, „Cigani” sau „Cigane” în limbile slave.

Este o premieră internaţională faptul că abrevierea unui stat s-a schimbat. Acest lucru s-a întâmplat la noi în ţară odată cu schimbarea termenului de „ţigan” în „rrom”, iar abrevierea din „ROM” a fost schimbată în „ROU”, pentru a evita confuzia.

Pentru o lungă perioadă de timp, Consiliul Europei a folosit termenul de Gypsies, nu de rrom. Asta până la începutul anului 1969, data la care un document oficial al CE a făcut referire la această etnie.

„Nu este în regulă ce se întâmplă, termenul de ţigan se traduce în sclav. De aceeaşi părere sunt şi romii de aici din comunitate. Noi atât ne-am luptat să schimbăm acest termen, iar ei vor să se redenumească în ţigan. Nu toţi rromii sunt la fel, nu înţeleg de ce să sufere comunităţile de la noi din ţară pentru faptele celor din afară. Nu am ştiut de această propunere legislativă, probabil că o să trimitem şi noi e-mailuri. Cred că o să fie cam mult scandal pe această temă”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Comunitare a Romilor din Cluj-Napoca, pentru Gazeta de Cluj.

De asemenea, în data de 3 iunie 2015, Consiliul Legislativ a avizat negativ propunerea legislativă.

Expunerea de motive a propunerii legislative se încheie după cum urmează:

„Denumirea de rom/rrom a fost asumată de statul român printr-un memorandum al ministrului de Externe Petre Roman în anul 2000 şi constituie o greşeală majoră. Din textul memorandumului se vede cum statul român s-a arătat dispus să accepte această denumire deşi contravenea direct intereselor sale şi avea să dea naştere unor confuzii dramatice pentru românii aflaţi în afara graniţelor. Prezentul proiect de lege îşi propune să remedieze această confuzie şi să readucă lucrurile în făgaşul lor firesc.”

 

India vrea să ia rromii din întreaga lume sub aripa sa

În luna martie a acestui an, în presa internaţională au apărut diverse articole legate de rromii din întreaga lume. Guvernul indian propusese ca fiecare cetăţean de etnie rromă să primească cetăţenie indiană.

Sushma Swaraj, ministrul indian de Externe a precizat că cele aproximativ 20 de milioane de romi care se află în peste 30 de ţări sunt parte a diasporei indiene, informează India Times, potrivit B1.

„Voi sunteţi fiii Indiei, care aţi migrat şi aţi trăit în condiţii grele în ţări străine, în decursul veacurilor. În ciuda tuturor greutaţilor, v-aţi păstrat identitatea indiană. Marea comunitate de 20 de milioane de ţigani trăieşte în mai mult de 30 de ţări din Asia de Vest, Europa, America şi Australia şi toţi sunt urmaşi ai străbunilor noştri”, a spus ministrul în cadrul unei întâlniri cu delegaţi romi din toată lumea.

„Romii sunt originari din India, există mulţi savanţi şi cercetători care au adus dovezi că originile rromanis sunt în India. Folosim aceleaşi cuvinte indiene, provenim din mareaţa India. Vrem ca India să recunoscă romii ca diaspora a sa şi să ne ofere cetăţenie”, a declarat Jovan Damjanovic, presedintele World Roma Organisation- Rromanipen.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.