Doua firme din SUA si Anglia vin sa combata coruptia din Romania

482
Strategic Communications Laboratories, o companie londoneză, şi firma americană  Andreae & Associates se vor ocupa de lupta anticorupţie din România. Compania londoneză, care s-a ocupat de campania lui Donald Trump şi de gestionarea Brexit-ului din Marea Britanie, are o filială deschisă în România, la Baia Mare. Iniţial, reprezentantul acestei companii a fost băimăreanul Dan Avram Sabin Mureşan, fiul lui Avram Mureşan, fost ministru al Agriculturii condamnat penal, iar acum este omul de afaceri Peter Imre.Ziarista Sorina Matei a dezvăluit pe blogul ei cum două companii, una londoneză şi alta americană, au depus un contract de consultanţă la Departamentul de Justiţie al SUA/ Divizia pentru Securitate Naţională/Unitatea de Înregistrare FARA– Foreign Agents Registration Act care vizează modul în care lupta anticorupţie din România este consiliată de cele două companii.”Divizia de Securitate Naţională a Statelor Unite ale Americii/Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini FARA susţine într-un răspuns oferit în premieră în 10 August 2017 şi în baza legii că firma de consultanţă angajată în Martie 2017 pe teritoriul SUA ca să ducă la îndeplinire contractul ce ţinteşte lupta anticorupţie din România are înregistrat şi declarat, în cadrul Unităţii FARA, clientul principal din România: SCL Social (România). Într-un al răspuns, obţinut în premieră, pe 19 Iulie 2017, de data aceasta din partea SCL Group din Londra, Nick Fievet, Global Head of Communication, arată că “din păcate”, SCL Group din Londra “nu este în măsură să comenteze despre această problemă” legată de contractul care vizează lupta anticorupţie din România.”, scrie jurnalista Sorina Matei pe blogul personal.Potrivit contractului, Strategic Communications Laboratories Social din Londra a angajat pe 17 Martie 2017 firma Andreae & Associates din Washington DC ca să furnizeze „relaţii guvernamentale, consiliere pe comunicare şi servicii de afaceri publice pentru SCL Social referitoare la eforturile lor pe zona anticorupţie din România”.

„Activităţile pot include comunicări cu membrii Congresului SUA şi stafful acestora şi/sau membri ai puterii Executive privind eforturile anticorupţie din România, precum şi potenţiale întâlniri ale SCL Social. Activităţile pot include comunicări cu reprezentanţii diferitelor organizaţii media şi/sau alte persoane sau organizaţii în numele SCL Social”, se arată în contract.

„SCL Social (România), clientul din România înregistrat ca străin la Divizia de Securitate Naţională a SUA/ Unitatea de Înregistrare FARA, nu există ca entitate juridică distinctă în România, pe teritoriul României acţionând doar SCL România, cu sediu chiar la domiciliul omului de afaceri, funcţionând în baza parteneriatului cu firma controlată de Petre Imre- Compania de Soluţii Impala, şi Strategic Communication Laboratories SRL înregistrată în 2011 în Maramureş. SCL Social este, chiar potrivit contractului înregistrat la Departamentul de Justiţie al SUA ce vizează România, compania grupului SCL „de cercetare şi comunicare care axează în primul rând pe alegeri şi campanii”, încorportată pe 19 Februarie 2013 la Londra, şi condusă din poziţia de director de către britanicul Alexander Nix.”, mai scrie jurnalista Sorina Matei.

De altfel, Petre Imre, şeful SCL România a şi mărturisit atunci când a fost contactat pentru o reacţie că, în general, toate contractele SCL sunt semnate de Londra, de Julian Wheatland, preşedintele SCL Group, că între entităţile grupului nu sunt diferenţe decât de nume, însă când vine vorba despre activităţile SCL pe România el este responsabil.

 

Deci tot ce e legat de SCL sunt eu, da?(…). Am treabă cu ce se întâmplă în România (…) SCL şi Cambridge Analytica sunt acelaşi lucru. (…) Da, aşa este. În general, toate contractele sunt semnate de el (n.m. Julian Wheatland). Aşa că nu e vreo noutate…”, a spus acelaşi Petre Imre, preşedintele SCL România ca primă reacţie, când jurnalistul Sorina Matei i-a solicitat punctul de vedere

Întrebat de ce SCL Group din Londra ar fi interesată de lupta anticorupţie din România şi ar comanda un contract de consultanţă strategică în SUA, preşedintele SCL România, Petre Imre a spus: “Nu ştiu să spun asta. Cred că ar trebui ei întrebaţi decât mine. (…) Este o companie extrem de transparentă şi care n-are de ce să se ascundă sub altceva ceea ce face. Nu e nimic”. Apoi, preşedintele SCL România a declarat: „Nu trebuie să dea nimeni explicaţii despre ce este„.

2 COMENTARII

  1. Incredibil – ăștia sunt de profesie manipulatori. Cine nu înțelege ce fac, e invitat să-i caute. La ce bun mai plătim salarii regești securiștilor, 65 la mia de locuitori, cel mai mare procentaj din Europa? Ce fac ăia, sunt proști de bubuie?

LĂSAȚI UN MESAJ