Europa nu va scăpa prea curand de frig, energia electrică crește considerabil

83

Frigul va persista pana la jumătatea lunii martie. Se pare ca Europa va fi lovită de un al doilea val de aer arctic, ceea ce va duce la majorarea prețurilor de energie electrică, potrivit Bloomberg.

În curând ne vom lupta cu creșterea energiei electrice cu venirea celui de-al doilea val de frig, care va menține temperaturile din nordul Europei la un nivel foarte scăzut. În Marea Britanie, prețurile gazelor au ajuns la cea mai mare majorarea din ultimii ani, motivul principal fiind ninsorile abundente.

Europa nu se va bucura prea curând de aer cald, cel putin pana la jumătatea lunii martie vom suporta temperaturile foarte scazute. Cele șase prognoze meteo cunsultate de Bloomberg News au demonstrat că prima parte a lunii martie va fi mai rece ca de obicei..

Preţurile gazelor şi energiei electrice ”vor fi expuse unei volatilităţi mari, în conjuncţie cu valul de frig care se va întinde în nordul Europei şi în părţi din Europa Centrală. În timp ce cererea va scădea în primăvară, nu trebuie să uităm că venim dintr-un februarie friguros”, a spus Giacomo Masato, meteorolog la Marex Spectron, în Londra.

Vremea deosebit de rece a ajuns de la Moscova în sudul Europei şi a exercitat deja presiuni asupra reţelelor de energie şi infrastructură. Luna februarie a fost una dintre cele mai reci luni din ultimii 10 ani, iar acest fapt i-a determinat pe traderi să folosească gaze din depozitele europene în cel mai rapid ritm din cel puţin 10 ani. Dacă frigul va continua, refacerea rezervelor de gaze pentru iarna viitoare ar putea fi întârziată.

Temeraturile din nordul regiunii ar putea fi periculos de scăzute, cu până la 10 grade Celsius sub nivelul normal pentru începutul lunii martie, a spus Joe D’Aleo, meteorolog şef la WeatherBell Analytics.

Sursa:https://www.stiripesurse.ro