Florian Walter, patronul Universitatii Cluj, ar fi vizat de perchezitiile DIICOT care se efectueaza in aceste momente in Bucuresti. Walter, care detine si firma de salubritate Romprest, este cel care ar fi tinta procurorilor, conform evz.ro. Prejudiciul creat de omul de afaceri care și-a schimbat numele din Bușcă ar fi de 18 milioane de euro, conform sursei citate.

Citește pe aceeași temă și:

Patronul U Cluj, Florian Walter, va fi supus cererii de arestare in lipsa. 

UPDATE:  Patronul Universitatii Cluj este din nou de negasit, dupa numeroasele dati cand a ”disparut” din Cluj-Napoca, desi era finantator la echipa studenteasca. Chiar procurorul sef al DIICOT

 

„Sunt indicii că este în țară și ne-am luat măsurile necesare să rămână în țară. A fost dat în cosemn”, a declarat Hosu, procurorul sef al DIICOT, citat de stiripesurse.ro. Florian Walter este suspect într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani care ar fi adus statului un prejudiciu de 20 milioane lei, conform sursei citate.

Hosu susține că societățile implicate în acest lanț de tranzacții „aveau sedii sociale fără activitate la cabinete de avocatură, erau fără puncte de lucru, iar reprezentanții nu pot fi identificați”. „Societățile nu aveau mijloace de transport pentru muncitori, circa 200-300 de persoane, ca obiect al acestor contracte”, iar în cazul Romprest „muncitorii erau folosiți la negru, nu exista o evidență a personalului, nu existau situații de lucrări”.

UPDATE 2: Comunicatul DIICOT

„Urmare a  sesizării întocmite de către inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Bucureşti, procurorii din cadrul DIICOT – S.T. Ploieşti au efectuat investigaţii privind modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei fiscale şi contabile, în legătură cu tranzacţiile comerciale desfăşurate în perioada  2012 – 2014 de către societatea COMPANIA ROMPREST SERVICE SA, cu societăţile comerciale LA TEAM LINE SOLUTIONS SRL, ROMCONCORD TEHNIC SERVICE SRL şi EURO GRUP SRL.

În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2013-2014 s-a constituit un grup infracţional organizat format din 23 de persoane şi coordonat de către suspectul Walter Flor, care a desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi ulilizarea de societaţi comerciale „tip fantomă”, pentru realizarea operaţiunilor ilicite. Astfel, în scopul reducerii masei de profit şi a TVA de plată, suspectul W. F. a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare, pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi. După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip „fantomă”,  fiind retrase în numerar şi preluate de către suspectul W. F., în vederea utilizării în scopuri proprii. S-a constatat că retragerea fondurilor era efectuată de către ceilalţi membri ai grupului, în scopul restituirii lor în numerar, către iniţiatorul acestui circuit fictiv, respectiv suspectului  W. F., operaţiune realizată sub coordonarea unor membrii ai grupului infracţional organizat.

S-a reţinut că circuitele comerciale fictive, precum şi cele financiare asociate, au fost operaţionalizate de către suspectul W. F., cu sprijinul membrilor grupului, fiecare dintre aceştia îndeplinind sarcini prestabilite şi fiind remunerati în consecinţă. Astfel, referitor la activitatea infracţională a suspectului W. F. a rezultat faptul că acesta a înaintat solicitări punctuale de retragere a unor fonduri financiare din circuitul financiar legal al SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA Bucureşti, iar prin intermediul unor suspecţi, a coordonat demersurile concrete întreprinse de ceilalţi membri ai grupării, care au avut drept obiectiv atât obţinerea unor fonduri financiare ce puteau fi utilizate de către suspectul W. F. în scopuri proprii, cât  şi de către societatea ROMPREST.
Din cercetări s-a stabilit că membrii grupării preluau solicitările transmise de către lider, stabilind modalitătile concrete de acţiune pentru retragerea fondurilor din circuitul financiar al SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA.

De asemenea, unul dintre suspecţi  îi coordona pe ceilalţi membrii ai grupării în demersurile de înfiinţare a firmelor ”fantomă” ce erau interpuse în circuitul comercial fictiv, stabilea succesiunea transferurilor financiare şi firmele ce vor fi utilizate, negocia direct cu reprezentanţii societăţilor bancare condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor „fantomă”, însoţindu-i personal pe aceştia la efectuarea retragerilor de numerar.

Prejudiciul produs bugetului  consolidat al statului este în valoare totală de 4.500.000 euro,  reprezentând impozitul pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată,  la care se adaugă suma de 60.494.600 lei  (echivalentul a 14.000.000 euro) supusă procesului de reciclare.

Procurorii DIICOT – S.T. Ploieşti  efectuează cercetări faţă de suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 Cod penal, evaziune fiscală, în formă continuată, prev. de art. 9 al.1 lit. a, b si c din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art. 35 al.1 NCP şi spălare a banilor, în forma continuată, prev. de art. 29 al.1 lit. a, b, si c, al. 4 din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art.35 al.1 NCP, toate, cu aplicarea art. 38 al.1 NCP.

În cauză au fost  instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor.

La sediul DIICOT- S.T. Ploieşti  vor fi aduse în vederea audierii un număr de 50 de persoane.

Suportul de specialitate informativ şi tehnic a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul B.C.C.O. Ploieşti, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Satu Mare şi B.C.C.O. Bucureşti.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul GRUPĂRII MOBILE DE JANDARMI „MATEI BASARAB”.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de  Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arata in comunicatul DIICOT.

 

Omul de afaceri nu este la prima intalnire cu ”oamenii legii”, respectiv cu procurorii DIICOT. El mai are un lucru un dosar la DIICOT Cluj de pe vremea cand a parasit echipa si a plecat finantator la Petrolul Ploiesti. Din 2012 in schimb, procurorii nu au dispus nicio masura in cadrul acestui caz, dovedindu-si inca o data maiestria.

 

Citete pe aceeasi tema si:

Walter pus pe drumuri de DIICOT Cluj

3 COMENTARII

  1. Iata pe mana cui au dat U Cluj, echipa fanion a orasului, conducatorii urbei, principalii
    vinovati de starea ei de acum.Pe tradatorii astia nu-i trage nimeni la raspundere?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.