Foştii parteneri de afaceri ai PSD-istului clujean Dan Tonchievici au fost trimişi în judecată

551

La sfârşitul lunii trecute, magistraţii Tribunalului Cluj au dispus ca RUSU MIRCEA-CIPRIAN şi ABRUDEAN IOAN CĂLIN, acţionari ai EBONO ELECTRONICS SRL, să fie trimişi în judecată pentru evaziune fiscală. Cei doi au fost asociaţii PSD-istului clujean Dan Tonchievici care a renunţat la acţiunile din firma Ebono atunci când a fost anunţat că procurorii şi inspectorii fiscali încep o acţiune privitoare la evaziunea realizată prin intermediul acestei societăţi. Dan Tonchievici este implicat într-o serie de afaceri imobiliare de pe urma cărora s-a ales cu acuzaţii de înşelăciune

Potrivit unei sentinţe emise de Tribunalul Cluj la finele lunii trecute, RUSU MIRCEA-CIPRIAN şi ABRUDEAN IOAN CĂLIN, acţionari ai EBONO ELECTRONICS SRL, vor fi trimişi în judecată pentru evaziune fiscală şi compensare nelegală de TVA.

”În baza art. 346 alin. 2 rap. la art. 345 al. 1 şi 2 Cod de Procedură Penală respinge excepţiile şi cererile cu privire la neregularitatea actului de sesizare, nelegalitatea unor acte de urmărire penală şi nelegalitatea administrării unor probe, cu consecinţa excluderii lor, invocate de inculpaţii RUSU MIRCEA-CIPRIAN trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. c, alin. 3 din Legea nr. 241/2005 şi de compensare nelegală de TVA, prev. de art. 8 alin. 1 din Legea nr. 241/2005, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, şi ABRUDEAN IOAN CĂLIN trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. c, alin. 3 din Legea nr. 241/2005 şi de compensare nelegală de TVA, prev. de art. 8 alin. 1 din Legea nr. 241/2005, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, şi în consecinţă: Constată legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul nr. 501/P/2013 emis la data de 05.05.2017 de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj privind pe inculpaţii RUSU MIRCEA-CIPRIAN şi ABRUDEAN IOAN CĂLIN, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii RUSU MIRCEA-CIPRIAN, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. c, alin. 3 din Legea nr. 241/2005 şi de compensare nelegală de TVA, prev. de art. 8 alin. 1 din Legea nr. 241/2005, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, şi A.I.C., trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. c, alin. 3 din Legea nr. 241/2005 şi de compensare nelegală de TVA, prev. de art. 8 alin. 1 din Legea nr. 241/2005, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, urmând ca la rămânerea definitivă a prezentei, să se fixeze termen de judecată. Cu drept la contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare cu inculpaţii, partea civilă, partea responsabilă civilmente şi cu reprezentantul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, azi, 26 ianuarie 2018, în lipsa participanţilor”, arată soluţia pe scurt a instanţei.

 

O parte din inculpaţi s-au pierdut pe drum

În cadrul acestor dosare, care vizează evaziunea realizată prin intermediul firmei Ebono, a fost cercetat şi Dan Tonchievici, însă în februarie 2013 judecătoarea Ariana Ilieş a menţinut rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale dispuse în dosarul nr. 583/P/2012 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj. În dosarul respectiv, TONCHIEVICI DAN-FLORENTIN, RUSU MIRCEA-CIPRIAN şi CRIŞAN IOAN-NICOLAE erau acuzaţi de evaziune fiscală.

Cercetările au început la sesizarea ANAF Cluj. La data respectivă era implicat şi Dan Tonchievici, fost lider PSD implicat într-o serie de afaceri imobiliare cu cântec.

Firma Ebono Electronics dezvoltă magazinul online magazinieftin.ro, iar patronii societăţii sunt Nistor Angheluş Adrian şi Radu Gheorghe.

Când procurorii au început să se intereseze de afacerea Ebono, Tonchievici şi Rusu, care erau patronii Ebono Electronics, au vândut acţiunile către Nistor Angheluş şi Radu Gheorghe.

TONCHIEVICI DAN-FLORENTIN, RUSU MIRCEA-CIPRIAN şi CRIŞAN IOAN-NICOLAE au fost acuzaţi de fraudarea statului prin neplata TVA-ului aferent unor tranzacţii comerciale. Ei au derulat o serie de tranzacţii comerciale intracomunitare fictive pentru a fi scutiţi de la plata TVA-ului. Conform inspectorilor financiari care i-au făcut plângere penală lui Tonchievici, metoda de fraudă folosită de el se numeşte “caruselul”. Practic, o societate comandă produsele din străinătate prin intermediul altei firme care nu există în acte şi care este creată special pentru a face evaziune fiscală. Firma “fantomă” importă produse la un preţ mic şi le vinde societăţii la un preţ mult mai mare, făcând un profit mare. Societatea ”fantomă” are la dispoziţie 55 de zile pentru a îşi achita TVA-ul şi impozitul pe profit, însă în această perioadă face importuri masive. În acelaşi timp, patronul firmei “curate” care controlează firma “fantomă” nu câştigă nimic din vânzarea mărfii şi nu este obligat să plătească impozit pe profit sau TVA. Ulterior, firma “fantomă” dispare!

 

Tonchievici s-a dat cu caruselul

Conform plângerii penale făcute de inspectorii financiari, “în urma informării primite de la bănci, s-a constatat că în perioada 30.08.2011 – 02.11.2011, SC Com Tiger Direct a încasat de la SC Marlido suma de 4.652.541 de lei în calitate de furnizor de marfă. concomitent, sumele în valoare de 4.651.194 de lei au fost virate către SC IT Electronic Trading în condiţiile în care IT Electro Trading este tot client al societăţii SC Corn Tiger. SC IT Electro Trading, pentru a putea frauda TVA-ul de la plata către bugetul statului de clara achiziţii interne de la Sc Corn Tiger în lunile februarie – iunie 2011. În realitate, SC IT IT Electro Trading făcea achiziţii intracomunitare iar marfa o livra ulterior către SC Ebono Electronic şi Marlido. Pentru a diminua TVA-ul declara achiziţii interne fictive de la SC Corn Tiger. Ulterior, în perioada iulie – septembrie 2011, SC IT Electro Trading, pentru a diminua stocul de marfă creat artificial declara că marfa a fost livrată către Sahray LTD Cipru. Marfa achiziţionată de off-shore era trimisă spre păstrare la Agromachine Intertrade LDT, societate bulgară cu un comportament missing trade (firmă fantomă), având acelaşi administrator ca şi SC Corn Tiger Direct. Având în vedere că în luna ianuarie 2012 marfa livrată în Cipru este returnată în România, SC IT Electro Trading declarând livrări intracomunitare de -5.474.318, avem suspiciunea că această livrare nu a avut loc”.

Procurorul a apreciat că făptuitorii au făcut dovada achiziţionării mărfii de la SC CORN TIGER DIRECT SRL. Precizează că răspunderea penală este personală, iar faptul că există probleme cu contabilitatea SC CORN TIGER DIRECT SRL, nu se poate reproşa făptuitorilor. Pe de altă parte, referitor la prejudiciul cauzat de SC IT Elector SRl, arată că majorările şi penalităţile cu care se constituie petenta parte civilă nu sunt recuperabile în sfera penalului

 

 

 

Prins cu sigla PDL în unghii

În luna august 2011, prin intermediul SC Ebono Electronics din Cluj-Napoca, Tonchievici Dan Florentin şi Rusu Mircea Ciprian au cumpărat magazinul on-line liveMag.ro, care era deţinut de omul de afaceri Alexandru Circei.

De asemenea, Tonchievici a mai fost în atenţia presei în anul 2009, când el a fost acuzat că a vandalizat afişele electorale ale formaţiunii PDL. Potrivit unui comunicat al PD-L, membrii PSD Cluj au distrus afişele electorale ale PDL amplasate în mod legal în staţiile R.A.T.U.C. din Cluj-Napoca, un astfel de exemplu fiind Tonchievici Dan Florentin, preşedintele Ligii Tinerilor Întreprinzători Social Democraţi, prins de patrula Poliţiei Comunitare în data de 21 noiembrie 2009, la ora 4:30, rupând afişe PDL în staţia RATUC din Piaţa Avram Iancu, nr. 18.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ