Sorin Apostu a recunoscut că a muls Carrefour

1060

Fostul primari al municipiului Cluj Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar de corupție. De această dată este vorba de ”facturarea” celor de la Carrefour care au trebuit să plătească mită pentru a nu avea probleme cu deschiderea unuia dintre marketurile care funcționează în Cluj Napoca. Spre deosebire de celălalt dosar în care Apostu a fost condamnat și și-a ispășit pedeapsa, de această dată el a recunoscut fapta și a semnat cu procurorii un acord pentru a i se reduce pedeapsa pe care o va primi.

 

Fostul edil al Clujului, Sorin Apostu, va fi judecat din nou pentru corupție într-un dosar în care el a cerut o mită lunară de la reprezentanții Carrefour atunci când ei au vrut să își deschidă un supermarket în municipiu. La data respectivă, Apostu nu era încă primar, ci director tehnic în cadrul administrației locale. El a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență și instigare la spălare de bani în formă continuată, iar plângerea împotriva lui Apostu a fost depusă de directorul general Carrefour România, Florin Căpățână.

Potrivit DNA, ”în cursul lunii septembrie 2007, inculpatul Apostu Sorin în calitate de director în cadrul Direcției Tehnice a Primăriei Municipiului Cluj Napoca, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză), suma de 850 euro + TVA/lună, pe perioadă de un an de zile, pentru ca, prin influența de care se prevala că se bucură asupra funcționarilor din cadrul autorităților de pe raza județului Cluj, care au atribuții pe siguranța alimentelor, să asigure buna funcționare, fără incidente, a noului hipermarket ce urma să fie deschis în localitate.

Ulterior, în baza pretinderii anterioare și pentru a disimula scopul în care fost solicitată suma de bani, inculpatul Apostu Sorin i-a cerut martorului să încheie un contract cu o societate agreată de inculpat. Obiectul contractului consta în „servicii realizate de prestator în scopul implementării sistemului de management al calității și de asistență pentru actualizarea acestuia conform legislației, instructaje privind normele de igienă”.

În aceste condiții, în perioada septembrie 2007 – martie 2009, prestatorul „serviciilor” a emis un număr de 16 facturi fiscale în valoare totală de 51.442.77 lei (echivalentul a aproximativ 13.600 euro la un curs mediu de 3,8 lei/euro), sumă pe care societatea reprezentată de martor a achitat-o în totalitate și care reprezintă totodată folosul ilicit obținut de inculpatul Apostu Sorin.

În prezența apărătorului ales, inculpatul Apostu Sorin a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: – 2 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Apostu Sorin. Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Apostu Sorin, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Cluj”, arată procurorii.

 

Înainte de Crăciun, Sorin Apostu a recunoscut că a cerut mită de la Carrefour

Potrivit rechizitoriului, „în data de 13 decembrie 2011 numitul Căpățână Florin, directorul general al Carrefour, a depus un denunţ penal împotriva inculpatului Sorin Apostu, arătând că, în cursul anului 2007, în contextul în care societatea deschidea primul mare hipermaket în Cluj (în incinta Complexului Polus), iar inculpatul Sorin Apostu ocupa funcţia de director în cadrul Direcţiei tehnice a Primăriei municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu i-a pretins remiterea lunară a sumei de 850 de euro, sumă în schimbul căreia s-a oferit să intervină la diverse instituţii cu atribuţii de control la noul supermarket înfiinţat, respectiv la Direcţia Sanitar-Veterinară, Direcţia general Agricolă, Direcţia de Sănătate Publică, arătând că are influenţă la persoane cu funcţii de conducere şi control din cadrul acestor instituţii, pentru a obţine avizele necesare şi a proteja societatea în activitatea sa curentă relativ la controalele ce ar putea surveni din partea autorităţilor”. Procurorii spun că, pretinzând remiterea folosului ilicit, Apostu i-a cerut denunţătorului să disimuleze primirea banilor prin încheierea unui contract de consultanţă între C. şi SC T. SRL Cluj-Napoca (societate înfiinţată pe numele tatălui învinuitei Apostu Monica şi în care învinuita avea calitatea de consilier juridic). „Astfel, între părţi a fost încheiat contractul cu nr. .., în baza căruia C. a virat în conturile SC T. suma totală de 13.600 de euro, în lipsa oricărei contraprestaţii, suma reprezentând, în realitate, obiect al infracţiunii de corupţie”, se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit rechizitoriului, C. F. a mai arătat că valoarea contractului a fost negociată între el şi inculpat în sensul că Sorin Apostu a pretins iniţial remiterea lunară a sumei de 1.100 de euro, însă, la protestele sale, a redus din cuantumul acesteia la 850 de euro. „Cu privire la fapta denunţată în cauză se va dispune disjungerea cercetărilor. Apreciem însă că, raportat la conţinutul celor denunţate, se conturează un tipar al modalităţii de comitere a infracţiunilor de corupţie de către inculpatul Sorin Apostu, în contextul în care la dosar există spre investigare mai multe astfel de contracte încheiate de învinuita Monica Apostu sau SC T. SRL cu diverse societăţi comerciale care au intrat pe piaţa clujeană în perioada în care inculpatul Sorin Apostu ocupa funcţia de viceprimar sau primar al municipiului Cluj-Napoca”, se arată în rechizitoriu.


Condamnat și eliberat condiționat

În urmă cu doi ani, Sorin Apostu a fost condamnat de magistrați pentru alte fapte de corupție la patru ani de pușcărie, însă în mai 2016 el a fost eliberat condiționat. Fostul edil clujean a fost condamnat definitiv, în iulie 2014, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la patru ani și șase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Sorin Apostu primise, în iulie 2013, o pedeapsă de trei ani și șase luni cu executare în urma unei decizii luate de Curtea de Apel Târgu Mureș, însă instanța supremă a admis apelul DNA și a mărit condamnarea la patru ani închisoare, la care a adăugat un spor de șase luni.


Duma de la DSV: ”Este o prostie!”

Din rechizitoriul DNA și denunțul șefului Carrefour, se înțelege că Apostu ar fi avut influență asupra controalelor făcute de Direcția Sanitar Veterinară Cluj, condusă la acea vreme de Alexandru Duma, care acum ocupă postul de ȘEF BIROU SIGURANȚA ALIMENTELOR DE ORIGINE ANIMALĂ din cadrul instituției. La data respectivă, Duma declara în presă că denunțul șefului Carrefour este o prostie.

„Susţinerea că primarul ar fi solicitat taxă de protecţie din partea firmei Carrefour, pentru a nu fi controlată de inspectorii veterinari, este o prostie. E un demers inutil. Noi avem planuri tematice anuale de control, transmise la naţional şi uneori chiar internaţional, la nivelul Uniunii Europene. Nici o societate comercială nu poate evita un control amplu, mai ales supermarketurile. La acest control se adaugă intervenţia în cazul unor reclamaţii. Dacă se descoperă nereguli, controalele pot fi mai frecvente. De când sunt eu aici, în nici un caz nu a recomandat cineva să nu se facă verificări în unele cazuri sau să se facă mai des în altele”, a declarat Duma pentru OradeCluj.ro.

Duma afirma că denunţul firmei Carrefour aduce instituţiei pe care o conduce un „imens prejudiciu de imagine”: „Pot fi afectate şi activitatea, şi credibilitatea inspectorilor. Dacă descoperi nereguli şi amendezi, vor spune că de ce-i amendezi. Dacă nu-i amendezi, eşti înţeles cu ei”. Alexandru Duma nu are o explicaţie pentru amestecarea numelui instituţiei în dosarul de corupţie de la Primăria Cluj. „Sorin Apostu a plecat de la DSV în 2005. Nu avea cum să mai influenţeze activitatea inspectorilor”, consideră el.

Sebastian Albescu

Loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ