Clujeanul Gelu Oltean, șeful Direcției Generale de Informații și Protecție Interna din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, a fost audiat la sfarșitul saptamanii trecute de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Conform surselor judiciare, Oltean ar fi fost audiat in calitate de martor in legatura cu o ancheta a DNA care o vizeaza pe judecatoarea Inaltei Curți de Casație și Justiție, Georgeta Barbalata, acuzata de fapte de corupție. Gelu Oltean a fost pus in fruntea DGIPI prin intermediul lui Virgil Ardelean, fostul șef al acestei instituții.

La sfarșitul saptamanii trecute, șeful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din cadrul Ministerului de Interne, Gelu Oltean, a fost chemat de procurorii DNA pentru a fi audiat intr-un dosar de corupție in care sunt cercetați mai mulți judecatori și procurori de la instanțe supreme. In dosarul de corupție, pe langa magistrați mai este implicat și un fost șef al Serviciului de Informații și Protecție Interna din Ilfov, Mihai Vlad. Conform surselor judiciare, pana in momentul de fața, Oltean ar fi fost audiat de procurorii DNA in calitate de martor și nu de parte implicata in acest dosar de corupție.
Conform anchetei oficiale a DNA, “Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au inceput urmarirea penala fața BARBALATA GEORGETA, judecator la Inalta Curte de Casație și Justiție, in sarcina careia s-a reținut infracțiunea de favorizare a infractorului in legatura directa cu fapte de corupție, prevazuta de art. 264 Cod penal, cu aplicarea art. 17 litera a din legea 78/2000. In rezoluția de incepere a urmaririi penale, procurorii au reținut ca exista indicii ca in data de 10 iulie 2012, Barbalata Georgeta, judecator la Inalta Curte de Casație și Justiție, dupa ce a aflat de existența unei solicitari de autorizare a efectuarii perchezițiilor domiciliare, formulata de DNA, l-a avertizat pe Vlad Mihai, invinuit intr-un dosar penal aflat pe rolul DNA, ca este posibil ca domiciliul sau sa fie percheziționat și ca ar putea sa aiba probleme la DNA, legate de anumite „servicii” pe care le-ar fi facut procurorilor Balan George și Sampetru Marcel. Procedand in acest mod, judecatoarea Barbalata Georgeta i-a asigurat invinuitului Vlad Mihai timpul necesar pentru a distruge și ascunde documente și obiecte compromițatoare, ce ar fi putut constitui mijloace de proba, ingreunand astfel urmarirea penala. Judecatoarea Barbalata Georgeta a fost pusa sub invinuire in dosarul penal in care se efectueaza acte de urmarire penala fața de Vlad Mihai, fost șef al Serviciului de Informații și Protecție Interna (SIPI) Ilfov și fața de procurorii Balan George și Sampetru Marcel, invinuiți pentru infracțiunea prevazuta de art. 12 lit. b din legea 78/2000, in forma continuata, complicitate, respectiv instigare la infracțiunea menționata”. Potrivit surselor judiciare, subalternul lui Gelu Oltean, ilfoveanul Mihai Vlad, “nu mai desfasoara activitati care presupun accesul la informatii clasificate” dupa ce procurorii au inceput sa il ancheteze. Drept urmare, sursele citate susțin ca șeful DGIPI ar fi fost chemat pentru a oferi cateva lamuriri pentru desfașurarea anchetei.

“Cheia” din Justiție data peste cap

Practic, conform anchetei DNA, “VLAD MIHAI, ofițer, șeful Serviciului de Informații si Protecție Interna (SIPI) Ilfov, in sarcina caruia s-a reținut infracțiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicitații ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații in scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevazuta de art. 12 lit. b din legea 78/2000, in forma continuata. GEORGE BALAN, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in sarcina caruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la infracțiunea sus menționata, in forma continuata MARCEL SAMPETRU, procuror, consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), in sarcina caruia s-a reținut instigare la infracțiunea sus menționata, in forma continuata. In rezoluția de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori se arata ca exista date și indicii temeinice ca, in perioada martie – iunie 2012, invinuiții Vlad Mihai, George Balan și Marcel Sampetru au exploatat in interes personal informațiile furnizate de cel dintai, in calitate de șef al serviciului de informații al Ministerului de Interne pe județul Ilfov.” Cheia acestei anchete este Marcel Sanpetru care a fost procurorului general adjunct al Romaniei. In contul lui Marcel Sanpetru, diferite surse au pus ingroparea dosarului Banca Agricola, in care era cercetat Sorin Ovidiu Vintu, și protejarea unor cercetați penal din cazurile RAFO și „Mafia SRI”. A fost demis din funcția de procuror general adjunct al Romaniei pentru suspiciunea de a-l fi protejat pe Omar Hayssam și a fost consilier al președintelui Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu pana la data de 19 octombrie 2007, cand a fost numit adjunct al șefului DGIPI. In ianuarie 2009, ministrul Gabriel Oprea l-a demis pe Marcel Sampetru, dar la scurta vreme procurorul a fost reciclat din nou de PSD. De data aceasta, Sampetru a fost numit consilier al ministrului de Externe, Cristian Diaconescu. La alegerile pentru CSM, de la sfarsitul lui 2010, Marcel Sampetru s-a ocupat de campania electorala a candidatului George Balan, care, dupa numire, l-a numit consilier personal. Potrivit surselor judiciare, anchetarea lui Sanpetru și a membrului CSM George Balan ar fi inceput pentru ca ar fi fost negociatorii cu premierul Victor Ponta pentru funcțiile de procuror șef al DNA și de procuror general al Romaniei.

“Cozile Vulpii”

Cel mai longeviv la șefia DGIPI a fost clujeanul Virgil Ardelean. Dupa ce a ieșit la pensie, pe la șefia DGIPI s-au perindat Gelu Drajneanu, care este vecin cu Constantin Darna, fostul prim-adjunct al lui Virgil Ardelean. Dupa alte cateva scandaluri, in momentul de fața, la șefia DGIPI este Gelu Marin Oltean, fost ofițer de poliție la Cluj și unul dintre “protejații” lui Virgil Ardelean. Conform unei anchete publicate de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigație (crji), Mirela Sanda Oltean, soția actualului șef al DGIPI, face afaceri cu un controversat om de afaceri italian, fost senator, implicat in scandaluri de coruptie in Italia si Canada. In Romania, asupra italianului au planat suspiciuni de evaziune fiscala. In 2010, pe cand Oltean era director adjunct la Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), fiica sa a primit, in calitate de practicanta de gimnastica aerobica, o sponsorizare de 15.000 de lei de la un om de afaceri bucurestean, numarul 1 la donat bani pentru primarul general Sorin Oprescu in campania electorala din 2008. Ziariștii Sorin Semeniuc și Adrian Mogos au descoperit ca Mirela Sanda Oltean, de profesie stomatolog, sotia sefului de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din Ministerul de Interne – fostul 0215 – a devenit asociata in ianuarie 2010 la SC Eoliana Energy Millenium SRL, o firma din Pipera infiintata in anul anterior. Cel care a cedat sotiei sefului DGIPI 5% din aceasta firma se numeste Maurizio Creuso. In aceeasi zi, Creuso a mai cesionat alte zece procente lui Cezar Catalin Marin, fiul unui fost general din Directia de Informatii Externe, Dumitru Marin, decedat in 2007. Asociatul majoritar al firmei din Pipera era la momentul tranzactiei SC Eoliana Fortore SRL Voluntari cu acelasi sediu ca Eoliana Energy Millenium. Ceilalti asociati erau doi italieni, Giovanni Velmi si Maurizio Pezzoni, dar si o avocata din Bucuresti:  Daniela Elena Agatha Nicolae. Eoliana Fortore SRL a elaborat in acest an un raport privind impactul asupra mediului in vederea construirii unui parc eolian in comunele Mihail Kogalniceanu si Sarichioi din judetul Tulcea. Prognozata a avea 23 de centrale eoliene, investitia cifrata la mai multe milioane de euro se va intinde pe 147 de hectare. Maurizio Creuso are un trecut extrem de controversat.

Italianul din “combinație”

In timp ce era senator al Italiei in perioada 1992-1993, Creuso si-a pierdut mandatul dupa ce autoritatile au declansat o ancheta impotriva sa. El a fost cercetat si condamnat pentru coruptie si dare de mita in cazul construirii unui stabiliment pentru pensionari, a unui spital de cardiologie si a unui depozit. In 2001-2002, numele lui Creuso este atestat in Romania, prin infiintarea mai multor firme in municipiul Cluj-Napoca. Presa a scris ca o firma la care era actionar a fost pe punctul de a prelua contractul de salubritate al municipiului condus la acea vreme de Gheorghe Funar.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.