Consiliul Judetean Cluj a deschis ofertele pentru inca doua licitatii conexe proiectului “Sistem Integrat de Management al Deseurilor”. Este vorba de contractele pentru supervizarea lucrarilor si asistenta tehnica, de care se arata interesate mai multe firme mari de consultanta din Romania sau Spania. Unii dintre acestia au intrat in atentia presei datorita “profesionalismului” cu care si-au indeplinit atributiile in alte contracte pe bani publici. “Gazeta de Cluj” va prezinta firmele care vor sa supervizeze lucrarile la proiectul administratiei judetene, cu expertiza sau “gafele” care le recomanda.

Pe contractele pentru supervizarea lucrarilor aferente Sistemului Integrat de Management al Deseurilor si pentru asistenta tehnica in cadrul aceluiasi proiect au pus ochii mai multe firme mari de consultanta cu experienta in derularea contractelor cu statul. Multe dintre acestea au avut colaborari controversate cu administratiile locale care le-au acordat lucrari pe bani publici, existand suspiciuni legate nu doar de felul in care au castigat licitatiile, ci si de felul in care au inteles sa-si faca treaba.
Concurenta mai slaba la asistenta tehnica
Pentru contractul de asistenta tehnica pentru sprijin managerial in implementarea Proiectului de Management al Deseurilor din judetul Cluj s-au inscris in cursa trei concurenti. Este vorba de Mott MacDonald Limited, care a depus o oferta de 1,47 milioane de lei, asocierea KPMG Romania SRL – GPA Advisory SRL – NQA Rom, cu 1,35 milioane de lei si asocierea SC KVB Economic Filiala Cluj-Napoca SRL – Blom Romania SRL, cu 1,33 milioane de lei. Contractul va fi semnat pe o perioada de 21 de luni si va fi finantat din bugetul Consiliului Judetean, criteriile pentru atribuire fiind pretul ofertei, metodologia de prestare a serviciilor si organizarea si planificarea in timp a activitatilor.
Firma de consultanta Mott MacDonald a mai lucrat cu statul in proiecte de anvergura, cum ar fi auditul tehnic al Aeroportului Brasov sau consultanta pentru Compania de Utilitati “Dunarea” din Braila, precum si la elaborarea unei politici nationale de gestionare a namolurilor de epurare sau la reabilitarea retelei de apa de pe Valea Jiului. Majoritatea proiectelor la care firma britanica a prestat servicii pentru administratiile locale si judetene au fost finantate prin fonduri europene.
Nici KPMG nu este straina de contracte cu statul. Firma specializata in consultanta si audit a mai lucrat cu Hidroelectrica pentru analiza referitoare la efectele infiintarii Hidroenergetica si pregatirea raspunsului la clarificarile solicitate de Consiliul Concurentei, contracte atribuite prin negociere in urma unui anunt al companiei de pe Sistemul Electronic de achizitii publice. De asemenea, in asociere cu alte firme, KPMG a fost selectata sa realizeze evaluarea activelor Fondului Proprietatea in conformitate cu standardele internationale de evaluare. Asociatii firmei in aceasta licitatie sunt GPA Advisory, care si-a incercat norocul si la licitatia pentru noul manager si consultant al Primariei Cluj-Napoca pentru implementarea proiectelor europene, si NQA Rom, organism de certificare a sistemelor de management, al carei director este coordonatorul clujean al “Let’s Do It, Romania!”, Körösfőy Sandor.
Licitatii “cu dedicatie”
Echipa cu oferta cea mai mica este formata din doua firme cel putin controversate. Compania Blom Romania este o companie specializata in servicii de cadastru detinuta de o companie din Danemarca, al carei administrator este Ionut Savoiu, care a detinut si functia de director general adjunct in cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara ANCPI. Blom Romania a fost acuzata in toamna anului trecut ca si-ar fi asigurat singura o licitatie “cu dedicatie” in comuna bistriteana Magura Ilvei, dupa cum releva un material Hotnews. Obiectul licitatiei era “Realizarea Cadastrului General” al comunei, un proiect in valoare de 1,69 milioane de lei, adica 400.000 euro. Insa cerintele licitatiei erau exagerate pentru un asemenea proiect. Se cereau echipamente si personal care nu ar fi fost neaparat necesare realizarii cadastrului, iar conditiile acestea nu puteau fi indeplinite decat de o firma.
Caietul de sarcini a fost realizat tocmai de aceasta, si anume Blom Romania, una dintre cele mai mari companii de tipografie din tara. La licitatia deschisa de catre primaria comunei Magura Ilvei singura companie inscrisa a fost Blom Romania. Alte doua primarii din judetul Bistrita-Nasaud, respectiv Ilva Mare si Lunca Ilvei, au scos la licitatie aceleasi servicii de cadastru. La Ilva Mare proiectul are valoarea estimata tot la 400.000 euro. Caietul de sarcini are aceeasi caracteristica, proprietatile electronice ale documentului aratand ca a fost creat tot de Blom Romania. Directorul Blom Romania, Ionut Savoiu, a explicat reporterilor HotNews coincidenta prin faptul ca documentele licitatiei de la Magura Ilvei poarta insemnele electronice ale companiei pe care o conduce. “Noi avem 500 de specialisti si lucram cu multe primarii. Caietul de sarcini de care vorbiti seamana cu cel aprobat de ANCPI. Stiti, astfel de fisiere circula pe internet. Poate l-a copiat cineva. A fost o licitatie publica. Nu s-a ingradit participarea nimanui. Stiti, e o tensiune mare pe piata si noi avem multi concurenti”, a declarat Ionut Savoiu.
Conflicte de interese
Numele firmei KVB Economic este legat de un alt proiect cu bani publici atribuit “cu dedicatie”. In 2009, firma a fost aleasa pentru a oferi consultanta pe probleme de mediu societatii Apa Nova Bucuresti SA, societatea care are in concesiune serviciul de distribuire a apei potabile in Capitala, informeaza Jurnalul National. Aceasta a semnat cu KVB Economic SRL un contract de peste 40.000 de euro pe teme de protectia mediului, exact domeniul in care Garda de Mediu trebuie sa verifice respectarea obligatiilor de catre orice societate de pe teritoriul Romaniei. In mod surprinzator, potrvit aceleiasi surse, firma KVB Economic este controlata de Silvian Ionescu, seful Garzii de Mediu. Contractul a fost atribuit prin negocierea fara publicarea unui anunt de participare. Reprezentantii Apa Nova au motivat aceasta alegere prin situatia urgenta impusa de autoritatea contractanta, dar obligatia de a avea documentatiile realizate de KVB existau deja de trei ani.
 
Directorul KVB Economic a mai fost pus intr-o situatie de conflict de interese cand firma sa urma sa acorde consultanta pe proiectele de investitii de mediu pentru Petrom, tocmai acele proiecte care trebuiau verificate de institutia pe care o conduce. Oficial, Silvian Ionescu nu mai figureaza in documentele societatii KVB Economic SRL, Razvan Zamfir Stan fiind administratorul oficial al firmei devenite cu actiuni “la purtator”.
Experienta in contractele cu statul
Pentru proiectul de asistenta tehnica pentru supervizarea contractelor de lucrari aferente sistemului integrat de management al deseurilor au fost depuse sase oferte. La licitatia deschisa, al carei criteriu de atribuire este oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, au ramas in cursa cinci societati sau asocieri de firme dupa ce oferta companiei Gecsa Ingineria y Obrass SA a fost respinsa din cauza lipsei garantiei de participare. Celelalte oferte depuse sunt ale asocierii Acciona Ingineria SA – Tractabel Engineering SA (3.338.613 lei), Tahal Consulting Engineers LTD (2.822.550 lei) si  asocierile SC Ramboll Romania SRL – Idom Ingineria y Consultoria SA (3.325547 lei), Inocsa Ingineria SL Spania Filiala SRL – SC PM & Pertmaster SRL (3.026.853 lei) si Eptisa Romania SRL – Eptisa Servicios de Ingineria SL (3.133.625 lei).
Tractebel Engineering SA este parte a grupului international GDF-Suez, avand afaceri si oferind consultanta in domenii precum energia sau infrastructura. Firma a avut mai multe contracte cu statul roman: a supervizat lucrarile pentru Drumul Manastirilor, proiect finantat prin fonduri europene, a castigat licitatia pentru un program european pentru companiile care vor sa reduca facturile la energie in Sibiu si Timis, iar la sfarsitul anului trecut a obtinut un contract pentru „Consultanta si expertiza-management de proiect pentru «Valorificarea turistica a manastirilor tulcene prin imbunatatirea infrastructurii de acces si mediu»”.
Copy-paste la proiecte
Tahal Consulting LTD, firma care a depus oferta cea mai mica, a fost implicata intr-un episod controversat la Slobozia, unde a fost angajata pentru reabilitarea sectorului de apa si apa uzata din judetul Ialomita. Tahal a fost acuzata de surse din presa locala ca a reciclat documentele pe care le-a folosit intr-un proiect anterior si le-a adaugat un plan tehnic al retelei realizat de SC Urban, compania care administra reteaua. Insa planul tehnic folosit de Tahal a fost realizat inainte de Revolutie, iar intre proiect si realitatea din teren au aparut diferente semnificative. Firma care trebuia sa realizeze lucrarile s-a confruntat cu tot felul de complicatii pe teren, iar in momentul in care aceasta a primit termen de finalizare, au aparut si contestatiile la adresa felului in care Tahal isi face treaba.
 
Si societatea Ramboll Romania are experienta in oferirea de consultanta institutiilor publice. Aceasta a fost tentata de masterplanul Aeroportului din Craiova, insa licitatia a fost castigata de o alta firma. Ramboll a implementat, alaturi de alte doua firme, un proiect al Ministerului Sanatatii (“Asistenta tehnica pentru imbunatatirea sistemului intern de gestionare a deseurilor periculoase generate de unitatile sanitare, conform prevederilor standardelor europene”), experienta care, probabil, recomada firma pentru a asigura asistenta si in proiectul clujean de management al deseurilor.
 
Partenerul sau, Idom Ingineria y Consultoria, nu este pentru prima data intr-o competitie pentru proiecte ale administratiei din Cluj. In 2008 a concurat cu alte cinci firme (printre care Halcrow Romania, care i-a suflat societatii Ramboll contractul de la Craiova) pentru contractul de proiectare tehnica si consultanta in gestionarea proiectelor cu finantare externa.  La inceputul anului trecut, Idom a obtinut un contract referitor la obtinerea de sprijin pentru Autoritatea de Management si Organismele Intermediare, in vederea gestionarii Programului Operational Sectorial Mediu, inclusiv sprijin in procesul de evaluare a proiectelor finantate din acesta. Este unul dintre cele trei contracte atribuite de Ministerul Mediului pentru servicii de consultanta si expertiza de specialitate cu o valoare totala de aproape 22,4 milioane lei (5,28 milioane euro). Societatea spaniola Idom este specializata in consultanta, din 1997 asigurand aceste servicii pentru companii private spaniole interesate de Romania.
Despre Inocsa, numai de bine
Despre Inocsa si angajatii sai, “Gazeta de Cluj” a scris in repetate randuri. In vara anului trecut, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata pe Ioan Tautu, inginer senior la Inocsa Inginieria S.L. Madrid – Sucursala Bucuresti, pentru luare de mita. Reprezentant al unei societati extrem de cunoscuta pe piata contractelor pe bani publici, Tautu a fost condamnat la doi ani de inchisoare. La Cluj, Inocsa a castigat unul dintre cele mai dorite contracte puse la bataie de municipalitate. In octombrie 2010, Primaria Cluj Napoca a scos la licitatie contractul “Servicii de management  de proiect in vederea implementarii proiectelor cu finantare externa, proiecte incluse in planul integrat de dezvoltare al municipiului Cluj-Napoca, finantabile prin POR, AXA 1, Domeniul de interventie 1.1. – Planuri integrate de dezvoltare urbana, Sub-domeniul: poli de crestere”, estimat la o valoare de maxim 5,7 milioane de lei. Contractul a fost atribuit celor de la Inocsa, fapt care a starnit nemultumirea celorlalti participanti. Reprezentantii firmelor care au concurat pentru obtinerea acestui contract spun ca oferta Inocsa a fost incompleta, de la dosarul depus de societate lipsind o serie de documente. Societatea spaniola a castigat contractul licitand cu un comision de 0,846 % din valoarea fiecarui obiectiv, desi au fost doua oferte mai scazute ca valoare.
 
“Gazeta de Bistrita” a relatat pataniile  institutiilor care au acordat contracte societatii Inocsa. In 2008, firma de consultanta spaniola a facut mari greseli de proiectare la reabilitarea Drumului National 17 cand peste 100 de gospodarii de pe Valea Bargaului au fost inundate datorita lipsei trotuarelor si a rigolelor, drumul fiind inalt de 60 cm, iar apa de ploaie nemaiputand sa se scurga. La fel ca si in cazul rutei Bistrita-Dej, reprezentantii firmei Geiger, care se ocupa de reabilitare, nu au facut decat sa respecte proiectul realizat de firma de Inocsa Ingenieria SL. Cu toate ca firma Geiger a pus la dispozitie o masina pentru asistentul tehnic de la Inocsa care trebuia sa fie la fata locului, acesta nu se deplasa decat o data pe saptamana. Alte greseli ale aceleiasi firme au mai fost sesizate la Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj, pentru DN 17 intre Cluj si Gherla, dar si in comuna Iclod, peste Valea Loanei, unde proiectantul a pus ziduri din beton de aproximativ trei metri care au blocat accesul a noua familii in gospodarii.
 
Consortiul format din firma spaniola Eptisa Servicies de Inginieria SL si Eptisa Romania a castigat licitatia pentru asigurarea serviciilor de consultanta si intocmire a proiectului tehnic aferent lucrarilor de realizare a depozitului ecologic de deseuri menajere de la Iasi. Tot in Moldova, compania spaniola a fost desemnata, la inceputul anului trecut, consultantul proiectului in valoare de 120 de milioane de euro privind modernizarea si extinderea alimentarilor cu apa si retelelor de canalizare din cinci aglomerari urbane din judetul Suceava, pentru care a primit 20,26 milioane de lei fara TVA. Consultantul Eptisa avea responsabilitatea urmaririi executiei lucrarilor in conformitate cu documentatia tehnica aprobata si graficele de lucrari propuse de contractori. Contractul pentru statia de epurare a fost prelungit din cauza intarzierilor firmei care realiza proiectul, iar presa suceveana sugera ca inginerul Eptisa care semna documentele ce atesta cantitatile si calitatea lucrarilor executate era “pe-o mana” cu societatea executanta si nu a constat lucrarile defectuoase.
Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.