Angajaţii Gărzii de Mediu din toată ţara au declanşat grevă generală pe termen nelimitat, indignaţi de inechităţile salariale din domeniul protecţiei mediului, în condiţiile în care salariile lor au rămas la nivelul din 2009.

 

”Castigul mediu net la Garda Nationala de Mediu este de cca. 1500, iar pentru un comisar superior cu o vechime in munca de 20 ani, salariul net este de 2100 lei, venit mult prea mic fata de volumul, calitatea si complexitatea muncii noastre, fiind mult sub salarizarea celorlalte institutii de control.

Garda Nationala de Mediu (conform art. 1, alin.2 din HG 1005/2012) este un corp specializat de inspectie si control, din punct de vedere al salarizarii a fost permanent o institutie defavorizata. Consideram ca este imperios necesar modificarea grilei de salarizare, prin acordarea nivelului de salarizare aferent functiilor din cadrul Garzii Forestiere sau a altor institutii prin promovarea unei Ordonante de Urgenta asa cum s-a procedat si pentru functionarii publici din alte domenii de activitate – sanatate, invatamant, cultura, administratie publica locala.

De asemenea, Garda Nationala de Mediu face parte din Centrul Operational National Pentru Situatii de Urgenta si poate fi alertata prin serviciul national unic pentru situatii de urgenta prin 112. Astfel, GNM executa serviciul de permanenta 24 din 24 de ore, timp de 7 zile din 7, pentru gestionarea eventualelor poluari accidentale si accidentelor cu risc major asupre mediului, alaturi de ISU, fara a beneficia de niciun fel de remuneratie suplimentara pentru regimul restrictiv impus. GNM este partener in cadrul EUROPOL alaturi de autoritatile statului (Ministerul Justitiei,MAI, DGPR, DIPI, SRI etc) in calitate de autoritate de control in domeniul infractiunilor privind mediul; comisarii GNM au statut specific dar nu au statut special precum politia si jandarmeria, desi in anumite cazuri activitatea este similara.

Astfel, activitatea de inspectie si control in domeniul protectiei mediului implica o responsabilitate deosebita, impactul deciziilor luate fiind de expunere la presiuni fizice si psihice, abuzuri morale, amenintari si alti factori de risc.

GNM contribuie la buna gestionare a fondurilor europene din cadrul PNDR 2014- 2020, fiind responsabila cu modificarea modului de conformare la legislatia privind protectia mediului, a proiectelor solicitantilor / beneficiarilor de fonduri depuse / contractate prin PNDR, avand rol determinant ( ultima semnatura) in aprobaroarea proiectelor si eliberarea ultimei transe de finantare.

Conform HG 1005/2012, cele 75 de atributii principale si specifice ale GNM, acopera domeniul controlului poluarii, cel al  substantelor si preparatelor periculoase-inclusiv al accidentelor majore, domeniul controlului biodiversitatii si al ariilor naturale protejate, acordand sprijin organelor de cercetare penala, pentru investigarea fenomenelor de infractionalitate specifica protectiei mediului.

GNM dezvolta activitati de cooperare transfrontaliera in vederea adoptarii masurilor comune privind prevenirea si diminuarea impactului asupra mediului in cazul accidetelor majore precum si informarea si atragerea publicului in rezolvarea problemelor privind amenintarile securitatii ecologice.

Garda de Mediu verifica modul de respectare al obligatiilor asumate prin tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana si aplica masuri legale si sanctiuni.

In consecinta consideram ca, este imperios necesara aplicarea unui sistem de salarizare echitabil si nediscriminatoriu in care la functii publice identice si nivelurile de salarizare sa fie identice, asa cum este specificat si in Codul Muncii art 6, alin 3, “pentru munca egala sau de valoare egala este interzisa orice discriminare”.

Salutam initiativa de reasezare a salariilor din domeniul bugetar dar la Garda Nationala de Mediu, veniturile sunt realmente mult prea mici si suntem o institutie uitata de toti guvernantii,  desi contribuim in mod semnficativ la veniturile bugetului de stat”, se arată în comunicatul Gărzii Naționale de Mediu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.