Anul trecut, Simion-Toader Borș Uifălean a fost arestat de DIICOT Cluj pentru accesarea ilegală a unui sistem informatic – acesta ar fi spart serverul pe care era găzduit site-ul președinției. Acesta a depus o contestație privind durata procesului, care a început în ianuarie și a avut până acum 14 termene. Cererea a fost respinsă de Tribunalul Cluj-Napoca, așa cum i-au fost respinse și doleanțele anterioare de a părăsi țara pentru a merge în vacanță, respectiv pentru participarea la anumite proceduri medicale.

 

În vara anului trecut, internetul vuia cu arestarea lui Simion Borș, în vârstă de 37 de ani, acuzat de procurorii DIICOT că ar fi furat datele a 62.000 de carduri bancare, cu ajutorul cărora a obţinut peste 640.000 de lei. În plus, acesta ar fi spart şi site-ul Preşedinţiei, folosindu-se de soft-uri specializate.

Acum, procesul acestuia de la Tribunalul Cluj a ajuns la al 15-lea termen, după ce lipsa raportului de expertiză a amânat judecarea cauzei cu o lună. Probabil că, fiind sătul să tot aștepte, Borș a depus o contestație privind durata procesului, respinsă ca neîntemeiată. Noul Cod de Procedură Penală prevede că acuzatul are dreptul de a depune contestație ”dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă”. ”Contestaţia poate fi introdusă de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente (…) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale [sau] după cel puţin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă [sau] după cel puţin 6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare”.

 

I-au tăiat netul

În luna aprilie, instanța a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea de control judiciar. În lista obligațiilor inculpatului apare, pe lângă interdicțiile obișnuite în astfel de situații, și cea de a folosi vreun sistem informatic, inclusiv telefonul mobil. Două luni mai târziu, i-a dat voie să folosească telefonul în interes de serviciu. Iar la sfârșitul lunii iulie, i-a dat voie să folosească un telefon fără conexiune la internet ”strict cu destinaţia clasică a unui atare mijloc de comunicare”. Tribunalul Cluj l-a mai obligat pe Simion Borș să comunice periodic, şi anume lunar, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă.

Tot în iulie, Simion Borș a cerut voie să părăsească țara pentru a merge în concediu de odihnă, cerere respinsă de instanță. Acesta a încercat și la termenul din septembrie să meargă peste hotare, de data aceasta ”în vederea deplasării în Spania pentru a participa la numite proceduri medicale”.

 

Acuzațiile DIICOT

Potrivit procurorilor, ”în perioada 2010 – martie 2014, Borş, care locuieşte în Cluj-Napoca şi nu are ocupaţie, a deţinut fără drept datele a 62.000 carduri bancare unice, date care au fost obţinute în mod ilicit şi care permiteau, în urma accesării în mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operaţiuni de retragere în numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronic sau a datelor de identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite în vederea prejudicierii utilizatorilor reali.

Bărbatul este suspectat că a transmis în mod neautorizat către alte persoane un număr de 3.449 de card-uri bancare unice, conţinând date de identificare ale unor carduri bancare aparţinând unor utilizatori, date care au fost obţinute în mod ilicit.

 

Spăla bani cu bitcoin

Ulterior, sumele de bani reprezentând contravaloarea datelor de carduri bancare transmise de numitul B.S.T., în mod neautorizat, erau trimise prin intermediul Western Union sau Money Gram sus numitului sau numitei U.A. (Uifălean Alexandra), ori erau convertite în monedă virtuală, prin intermediul unor site-uri specializate în achiziţionarea şi tranzacţionarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului.

Valoarea monedelor virtuale deţinute de către clujean era transformată în monedă convenţională – USD sau Euro şi ulterior transferată în conturile acestuia deschise la bănci din România sau în conturile numitei U.A.

Din aceste conturi, susnumiţii efectuau în mod repetat retrageri în numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obţinute în vederea achiziţionării de bunuri. Valoarea totală a sumelor de bani obţinute în urma săvârşirii infracţiunilor identificate până la acest moment în cauză este de 643.564 lei”, arată rechizitoriul.

”Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate sumele de 153.000 euro, respectiv 41.000 USD, asupra cărora vor fi instituite măsuri asiguratorii”, comunicau procurorii la momentul reținerii lui Borș.

 

A băgat spaima în președinție

Totodată, procurorii îl suspectează pe bărbat că procedat la accesarea fără drept a sistemului informatic care găzduieşte server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Preşedinţiei României, accesul la acest sistem informatic fiind restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obţinerii de date informatice, prin folosirea fără drept a unor programe deţinute şi utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice.

”S-a reţinut că, în data de 21.01.2013, au fost inițiate în intervalul orar 11:03 – 13:26, atacuri asupra server-ului (…) site-ul oficial al Președinției României, atacuri de tip SQL Injection care au avut ca sursă IP –ul (…) înregistrat pe numele societății (…) prin folosirea fără drept a unor programe informatice utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice, programe informatice deţinute de utilizatorul sistemului informatic de la care au fost efectuate atacurile informatice sus menţionate, prin accesarea fără drept a sistemului informatic care găzduieşte server-ului (…) sistem informatic pentru care accesul era restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori,  în scopul obţinerii de date informatice;

A rezultat faptul că, în data de 23.01.2013 au fost inițiate în intervalele orare 14:38 – 14:40 și 18:18 – 18:20 atacuri informatice de tip Vulnerability Scan/Havj asupra serverului (…) site-ul oficial al Președinției României, atacuri care au avut ca sursă IP – ul (…) înregistrat pe numele societății (…) prin folosirea fără drept a unor programe informatice utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice, programe informatice deţinute de utilizatorul sistemului informatic de la care au fost efectuate atacurile informatice sus menţionate, prin accesarea fără drept a sistemului informatic care găzduieşte server-ului (…) sistem informatic pentru care accesul era restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori,  în scopul obţinerii de date informatice”, susțin procurorii DIICOT Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.