Ieşit din pepiniera lui Emil Boc, Adrian Gurzău executat pentru ţepe de câteva sute de lei

1364

Îl mai ţineţi minte pe Adrian Gurzău? Era un băiat cu tenul un pic mai închis la culoare,  brunet, mereu la dreapta sau la stânga lui Emil Boc, după cum avea norocul, şi ar fi putut deveni preot dacă nu se ţinea de prostii cu politica. A fost deputat, s-a încuscrit cu Elena Udrea, a candidat la primărie împotriva lui Boc, de-au apărut poze cu el cum cădea în cap. A fost condamnat penal că s-a ţinut de matraprazlâcuri, după aia s-a băgat în afaceri cu videochat, ei, săracul, a fost executat!, vorbeau două babe care vindeau flori pe scările de la primărie.

 

Din fericire, chiar dacă nu răspunde la telefon, Adrian Gurzău este în viaţă şi este executat în câteva dosare aflate pe rolul Judecătoriei Cluj Napoca.

Într-unul dintre dosare Banca Transilvania l-a urmărit pe fostul deputat pentru că nu şi-a plătit datoriile. ”Admite cererea de învestire cu formulă executorie formulată de creditorul BANCA “TRANSILVANIA” SA – SUCURSALA CLUJ în contradictoriu cu debitorul GURZĂU ADRIAN şi în consecinţă: Noi, Preşedintele României, Dăm împuternicire şi ordonăm executorilor judecătoreşti să pună în executare titlul Contract de credit nr. 320/13.04.2006 pentru care s-a pronunţat prezenta încheiere de învestire cu formulă executorie. Ordonăm agenţilor forţei publice să sprijine îndeplinirea promptă şi efectivă a tuturor actelor de executare silită, iar procurorilor să stăruie pentru ducerea la îndeplinire a titlului executoriu, în condiţiile legii. Fără cale de atac”, arată soluţia pe scurt din dosar (20257/211/2015).

Într-un alt dosar, Adrian Gurzău este executat silit de firma de avocatură din Bucureşti Virjan&Asan. ”Admite cererea formulată de petentul Biroul Executorului Judecătoresc LAR VIOREL şi, în consecinţă: Încuviinţează executarea silită a titlului executoriu constând în Contractul de Asistenţă Juridică seria B nr. 671677/2016”, arată o soluţie pe scurt a instanţei. Potrivit unor surse judiciare. Societatea respectivă l-a reprezentat pe Gurzău în procesul penal în care a fost condamnat.

Un alt proces de executare silită este cel cu firma SC Impakt Pro Imobiliare. La începutul lunii mai, magistraţii clujeni au admis cererea formu­lată de către SC Impakt Pro Imobiliare SRL şi l-au obligat pe Adrian Gurzău să plătească în contul creditoarei suma de 2.655,89 de lei, reprezentând debitul principal, şi să achite penalităţi de întârziere de 0,5% pe zi, începând cu data de 26 ianuarie 2017 şi până la plata efectivă, fără ca valoarea acestor penalităţi să depăşească debitul principal. Gurzău n-a plătit, aşa că firma, prin intermediul Biroului Executorului Judecătoresc Ioan Călin Sortan, a deschis la începutul lunii trecute împotriva lui Adrian Gurzău un proces de încuviinţare a executării silite a fostului parlamentar. Magistraţii a admis cererea de încuviinţare a executării silite, printr-o hotărâre fără cale de atac. Firma imobiliară ar fi trebuit să primească de la Gurzău aproximativ 500 de euro pentru că îi găsise o casă de închiriat. Fostul deputat i-a dus cu vorba pe agenţii imobiliari că le va plăti banii, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

 

Aventuri din deputăţie

Pe vremea când era deputat, Adrian Gurzău alături de un alt politician de excepţie, William Brânză, au ajutat un grup de firme producătoare de alcool, suspectat de o evaziune fiscală de peste 250 milioane de euro. Brânză şi Gurzău, membri pe atunci în Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilor, au condus o anchetă parlamentară declanşată ca urmare a faptului că firma Euroavipo a reclamat intenţia Ministerului Agriculturii de a interzice fabricarea băuturii „Cetera” deoarece în procesul tehnologic, în loc de fructe, se foloseau substanţe chimice, dăunătoare sănătăţii. Demersurile deputaţilor s-au soldat cu continuarea producţiei acestei mărci, fără plata accizelor de peste 10,5 milioane de euro, datorate numai pe şase luni din anul 2010, precum şi cu pedepsirea celui care a descoperit contrafacerea băuturii.

Anul trecut s-a deschis o anchetă privitoare la grupul Euroavipo în care este titrată o evaziune fiscală de peste 600 de milioane de lei!

Potrivit unor articole anterioare publicate în presa locală, o altă afacere de-a fostului deputat a fost un studio de videochat pe care l-a deschis împreună cu soţia lui, Cecilia Petrovan, fostă Miss Maramureş, într-o vila de pe strada Arţarului 31, din Cluj-Napoca, deţinuta de o anume Felicia Crişan. Afacerea a fost înregistrată pe firma Merlyn Magic SRL cu sediu în Jucu de Sus.

Însă afacerea care i-a pus deputatului capac a fost una penală din care a ieşit uşor coafat. Procurorii DNA l-au speriat atât de tare pe Gurzău încât el a uitat de rubedeniile politice cum ar fi Elena Udrea şi a semnat acordul de recunoaştere a vinovăţiei, ceea ce l-a scăpat de închisoarea cu executare. În primăvara acestui an el a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă în dosarul Carpatica Asig.

„Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul Adrian Gurzău. Condamnă la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare. Dispune suspendarea sub supraveghere pe o durată de 3 ani. Menţine măsura preventivă a controlului judiciar. Confiscă suma de 365.661 lei (echivalentul sumei de 81.502 euro). Obligă inculpatul la plata sumei de 1.100 de lei cheltuieli judiciare către stat”, se arată în minuta hotărârii.

 

Penalul i-a pus capac

Potrivit DNA, în perioada 8 aprilie — 1 noiembrie 2015, Angela Toncescu, membru şi, începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis lui Adrian Gurzău întocmirea unui contract de prestări servicii între o firmă unde deputatul era administrator şi SC Carpatica Asig SA.

„Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro + TVA, plătită de SC Carpatica Asig SA lunar, iar pentru următoarele 60 de luni valoarea contractului ar fi fost de 4.000 de euro + TVA, pe fiecare lună. Aşadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro + TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru SC Carpatica Asig SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajaţi ai societăţii, care desfăşurau activităţi similare, la costuri mult mai scăzute”, susţin procurorii.

În schimbul acestor promisiuni şi încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 şi până în 14 martie 2016, Adrian Gurzău a susţinut că îşi exercită influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Aceasta ar fi constat în influenţarea votului din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA şi pentru ca aceasta să nu fie sancţionată pentru nereguli constatate în activitatea sa anterioară.

„Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar şi de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor, şi-a traficat influenţa asupra unor membri din conducerea ASF, astfel încât membrii Consiliului ASF să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a SC Carpatica Asig SA, deşi, prin adresa Direcţiei de supraveghere şi control — Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea stării de insolvenţă a SC Carpatica Asig SA”, mai spun procurorii.


Executat pentru gaze

Într-un alt dosar, fostul deputat este executat silit pentru că nu şi-a plătit gazul. ”Admite în parte cererea formulată de către reclamanta E.ON Energie România SA, în contradictoriu cu pârâtul Gurzău Adrian. Obligă pârâtul să achite reclamantei suma de 899,51 lei cu titlu de debit principal reprezentând contravaloarea gazelor naturale furnizate, precum şi suma de 70,97 lei cu titlu de penalităţi de întârziere. Obligă pârâtul să achite reclamantei dobânda legală aferentă debitului principal de 899,51 lei, de la data de 14.01.2016 şi până la achitarea integrală. Obligă pârâtul să achite reclamantei suma de 112 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, din care 50 lei reprezintă taxa judiciară de timbru, iar 62 lei onorariul avocatului. Executorie de drept. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea pentru exercitarea căii de atac urmând a fi introdusă la Judecătoria Cluj Napoca”, arată decizia instanţei clujene.


Popa, Ardealul şi macroeconomia

Adrian Gurzău este un fost deputat care ar merita un roman, ori mai curând o schiţă. De formaţie el este un om aplecat către cele sfinte: între 1996 şi 2000, Gurzău a urmat cursurile  Facultăţii de Teologie Ortodoxă. Pentru că spiritualitatea a stat departe de el, Gurzău a terminat specializarea Patrimoniu Cultural. După aceea a dat de politică şi cursul vieţii l-a trimis pe Gurzău lângă Emil Boc în Consiliul Local Cluj şi, ulterior, lângă Elena Udrea. A urmat cursurile Universităţii cu nume îndoielnic, Agora, din Oradea şi a făcut un master în domeniul Administraţiei Publice. Nu s-a mulţumit doar cu atât şi în 2009 a dat examenul de mediator, iar în 2011 a urmat cursurile Programului de perfecţionare în domeniul relaţiilor internaţional, unde a învăţat ABC-ul macroeconomiei.

4 COMENTARII

  1. Basist de basist din cap pana-n picioare!…..ca si Apostu, ca si Bica si altii de teapa lor (fie mai inalti, fie mai scunzi), dar totii niste borfasi perfizi de care se pare ca clujenii nu s-au saturat de minciunile lor!

LĂSAȚI UN MESAJ