Profesorul Mihai Lucan, căruia i se aduc acuzații grave cu privire la modul în care a condus Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj și care, nu demult, a fost căutat de DIICOT, a transmis marți un comunicat de presă în care nu a făcut altceva decât să vorbească despre sine și cum a reușit să țină în spinare ICUTR Cluj. Reacția vine după conferința de presă organizată luni de șeful ICUTR, Silviu Moga și deputatul Emanuel Ungureanu.

După ce recunoaște că ICUTR Cluj a avut probleme financiare încă de la înființare, profesorul Mihai Lucan spune că el a fost de fapt cel care a dus tot greul în cârcă și că a salvat institutul datorită renumelui său internațional.

”Ideea de bază este că, încă de la înfiinţare, institutul a avut nenumărate probleme de finanţare. Scopul înfiinţării acestei instituţii a fost acela de a oferi pacienţilor din zonă alternative moderne şi eficiente de tratament. Practic, încă de la înfiinţare a avut datorii, astfel că în 2003 – 2004 şi mai târziu, lipsa finanţării ridica problema închiderii acestei instituţii. Nu s-a întâmplat pentru că, la acele date, renumele profesional al instituţiei şi al meu depăşeau graniţele ţării. Am făcut personal eforturi de neimaginat să menţin pe linia de plutire visul pentru care am făcut transhumanţă de la Bucureşti la Cluj. Din ianuarie 2017 mi-am dat demisia din toate funcţiile de la institut”, se arată în comunicatul transmis de Mihai Lucan.

Ca o ironie parcă, profesorul vorbește în comunicat despre faptul că iubește să ajute copiii bolnavi, în condițiile în care mulți copii au murit pe listele de așteptare pentru un transplant.

”Trebuie să mărturisesc că iubesc să ajut copiii bolnavi, iar tehnica învăţată iniţial de la profesorul Proca am solidificat-o în cursuri de specializare în străinătate. Am realizat multiple premiere naţionale, europene şi mondiale, cele mai multe în domeniul transplantului”, a spus profesorul Lucan.

Renumitul profesor de talie mondială nu a răspuns în niciun fel declarațiilor lui Silviu Moga și Emanuel Ungureanu care au explicat cum Lucan își chema pacienții de la stat la privat ca să îi trateze și cum se târguia cu pacienții care erau nevoiți să plătească pentru operații și intervenții la stat. Nu a explicat nici de ce l-a căutat DIICOT la clinica privată în urmă cu aproximativ o jumătate de an. A considerat că trebuie să arate evoluția numărului de operații pe parcursul anilor, deși pacienții și opinia publică poate ar fi vrut să știe și care este poziția sa cu privire la acuzele care i se aduc.

”Dacă până în 1990 la Clinica de Urologie Cluj se făceau aproximativ 300 de operaţii pe an, în general de amploare mică, la sfârşitul anilor 1990 se făceau aproximativ 4.500, la 6.000 de internări (operabilitate mai mare de 80%)”, se arată în comunicat.

În 27 de ani, în Clinica de Urologie, devenită mai apoi ICUTR, s-au efectuat, potrivit chirurgului clujean, mai mult de 75.000 de operaţii şi peste 2.000 de transplanturi renale şi pancreatice la adulţi şi la copii.

Mihai Lucan a mai spus că de fapt ICUTR a ajuns în colaps din cauza incapacității organizatorice actuale și nu pentru că a fost delapidat.

Citește și:

Datorii imense la Institutul de Transplant Renal Cluj, ajuns în faliment. Se urmărește transferul de putere de la tata Lucan la fiul Lucan?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.