Iohannis a ras mustaţa de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS)

402

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş. Însă, chiar dacă Opriş nu ar fi fost trecut în rezervă, anul viitor, la împlinirea vârstei de 60 de ani el ar fi fost trecut în rezervă automat. Marcel Opriş este din Sălaj şi a fost înşurubat în această funcţie în 2005 de Traian Băsescu. El a fost şeful acestui serviciu secret timp de 12 ani şi a fost implicat în diferite scandaluri legate de alegeri sau diferite afaceri cu dedicaţii cum ar fi un contract de 3,5 milioane de euro încheiat între STS şi Quality Business Solution SRL, o firma unui afacerist la care a lucrat Camelia Opriş, soţia lui Marcel (!).

 

Klaus Iohannis a semnat săptămâna aceasta decretul de trecere în rezervă a şefului STS, Marcel Opriş, şi a unui adjunct din cadrul acestui serviciul secret, Ioan Balaure.

”Decret privind trecerea în rezervă a domnului general Opriş Marcel din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, propunerea directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”, arată documentul emis de Administraţia Prezidenţială.

Opriş este originar din Sălaj şi a fost numit în funcţie de Traian Băsescu care, la ”despărţire”, l-a făcut pe sălăjean general cu patru stele.

Trecerea în rezervă a avut loc ca urmare a unei cereri venite din partea lui Opriş care, chiar dacă ar fi rămas în funcţie şi anul acesta, în 2018, când va împlini 60 de ani, ar fi fost trecut în rezervă în mod automat, potrivit legii, după vârsta de 60 de ani un general nemaiputând fi activ. În acelaşi timp, Opriş şi-ar fi făcut o serie de calcule care i-au arătat că mai bine ar ieşi cu pensia de acum decât cu una redusă, după cum anunţă Parlamentul.

Însă, pe lângă pensie, Opriş mai are o serie de atuuri financiare venite din partea Cameliei, soţia lui, însă tot pe filiera STS.

În 2012, STS a acordat contractul de 13.267.000 de lei pentru “Servicii de analiză, proiectare/implementare a sistemului informatic şi de instruire cu privire la noile funcţionalităţi ale SIMS (Sistemul Informatic de Management al Străinilor), achiziţionare de terminale mobile şi licenţe” societăţii Quality Business Solution care, de altfel, a fost singura firmă care a participat la licitaţie. Firma este patronată de Dumitru Octavian Nicolau, care este căsătorit cu Iuliana Adriana Nicolau, la rândul ei patroană a societăţii Omnivision Consultanţă SRL. La această firmă, până anul trecut, a lucrat Camelia Opriş, soţia şefului STS. Însă, acesta nu este singurul contract pe care firmele soţilor Nicolau l-au câştigat cu instituţiile statului. În ultimii ani, familia Nicolau a câştigat peste 50 de contracte cu instituţiile statului în valoare de peste şapte milioane de euro.

 

STS-ul implicat în jocuri politice

De-a lungul timpului, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a fost acuzat că este folosit în diverse scopuri politice. Directorul STS, Marcel Opriş, a fost audiat de Comisia de apărare din Senat referitor la acuzaţiile privind implicarea sa în acţiuni ilegale la alegeri. Marcel Opriş a respins acuzaţiile aduse de PSD, susţinând că STS „a executat numai misiunile care i-au fost stabilite în cadru legal pentru procesele electorale”. El a spus că în comisie a prezentat dovezi în acest sens, arătând că este vorba despre documentele pe baza cărora STS a primit şi executat misiuni pentru procesele electorale. „Infrastructura de comunicaţii şi informatică construită de STS pentru procesele electorale a fost pusă numai la dispoziţia autorităţilor abilitate de lege în organizarea şi desfăşurarea proceselor electorale din 2007, inclusiv pentru cel din 6 decembrie 2009. La acest sistem nu au avut acces partidele politice”, a explicat Opriş.

O altă investiţie importantă făcută în acest serviciu a fost făcută în primăvara acestui an şi suma a fost în valoare de 20 de milioane de euro pentru a dezvolta o reţea WiMAX, care să ofere servicii de comunicaţii 4 G. Compania care va implementa această reţea în România este Airspan Networks din SUA, împreună cu partenerul Mobilis. Patronul Mobilis este Călin Stefan Cătălin Radu, cel care a donat 48.500 de lei către PDL, în campania electorala din 2008. Conform ACR, Călin Stefan Cătălin Radu şi jurnalistul Bogdan Chireac au controlat compania Centrul pentru Servicii în Radiocomunicaţii (CSR), o firmă abonată la contracte cu STS şi Ministerul de Interne. În 2009, după izbucnirea scandalului în care jurnalistul a fost acuzat de faptul că este implicat în afaceri de vânzări de echipamente către STS, cei doi şi-au vândut acţiunile deţinute la CSR către o companie elveţiană. Airspan susţine, într-un comunicat, că această investiţie este necesară pentru îndeplinirea condiţiilor asumate de România în vederea aderării la spaţiul Schengen. Reţeaua WiMAX din România va fi cea mai mare din Europa, dar şi una dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic, capabilă să ofere servicii de generaţia a patra. Reţeaua va conecta din punct de vedere informaţional instituţii guvernamentale, ale administraţiei locale, siguranţei publice sau poliţiei de frontieră. WiMAX reprezintă un standard de telecomunicaţii care oferă viteze de transfer de date de până la 40 Mb/s download, dar poate să atingă şi viteze de 1Gb/s. WiMAX este o tehnologie care permite furnizarea de servicii de acces la Internet broadband, pe arii extinse, de până la 50 kilometri, prin tehnologii wireless.

STS-ul organizează şi coordonează activităţile în domeniul telecomunicaţiilor speciale pentru autorităţile publice din România şi alţi utilizatori prevăzuţi de lege. Instituţia are structură militară şi face parte din sistemul naţional de apărare. Noua reţea 4G WiMAX este construită ca urmare a “acordului Schengen care solicită eliminarea controalelor sistematice la frontiere între ţările participante şi extinde sistemul de imigraţie al UE”.

Compania deţinută de Călin Stefan Cătălin Radu a intrat in atenţia presei după ce Ministerul de Finanţe i-a acordat firmei, prin Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare (OPCP), în timpul campaniei electorale din 2009, un contract de 23 de milioane de euro pentru achiziţionarea unor staţii radio pentru STS. De altfel, Mobilis trăieşte îndeosebi din contracte semnate cu instituţii publice. În ianuarie 2011, firma a încheiat un contract în valoare de 1,1 milioane lei cu Primăria Râmnicu Vâlcea, pentru un echipament de supraveghere video. De asemenea, în octombrie 2010, compania a primit 70.000 lei de la CFR Călători pentru furnizarea de radiotelefoane portabile. În luna martie 2010, Mobilis a încheiat cu Ministerul Finanţelor Publice un contract în valoare de 1,5 milioane euro pentru executarea de branşamente electrice complexe şi obţinerea de avize de rezistenţă pentru structurile din amplasamentele de telecomunicaţii.


Stele de STS

Marcel Opriş s-a născut la data de 19 august 1958 în satul Chieşd (judeţul Sălaj). A absolvit Facultatea de Electronică şi Informatică din cadrul Academiei Tehnice Militare din Bucureşti în anul 1982, obţinând diploma de inginer. A urmat apoi un curs post-academic de perfecţionare pentru ingineri transmisiuni (1993), un curs postuniversitar de conducere pentru ofiţeri ingineri (2000) şi Colegiul Naţional de Apărare (promoţia 2006). După absolvirea facultăţii, a lucrat ca ofiţer inginer în Ministerul Apărării Naţionale, unde a îndeplinit funcţiile de şef autostaţie radiodifuziune la U.M. 02487 Bucureşti (1982-1989), şef atelier şi inginer şef la U.M. 02381 Bucureşti (1989-1991) şi apoi ofiţer tehnic la U.M. 02415 Bucureşti (1991-1997). În anul 1997, este încadrat ca ofiţer în Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) mai întâi ca ofiţer tehnic la Direcţia Comunicaţii Telefonice (1997-1999) şi apoi ca şef birou la Sectorul Independent Prognoză, Dezvoltare şi Reglementări în Telecomunicaţii (1999-2001) şi şef al Direcţiei Tehnologia Informaţiei (2001-2005). Colonelul Marcel Opriş a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea) la data de 1 decembrie 2004.

Prin Hotărârea CSAT nr. 164 din 7 decembrie 2005, generalul de brigadă ing. Marcel Opriş a fost numit în funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), cu rang de secretar de stat. A fost înaintat apoi la gradul de general-maior (cu 2 stele) la 23 decembrie 2006.

LĂSAȚI UN MESAJ