Lupta anticorupție din țara noastră a ajuns în atenția presei internaționale, iar activitatea DNA este văzută diferit de fiecare țară în parte. Manipularea mediatică a Laurei Condruța Kovesi a trecut granițele și nu este exclus ca în buzunarele agențiilor străine de presă să fi fost băgați bani pentru ca acestea să prezinte o altă față a războiului. Există jurnaliști care sunt ca un fel de „maimuțe dresate” special pentru a o scoate pe Kovesi într-o lumină bună și pentru a o prezenta ca fiind o slujitoare a statului și a legii, mai exact o eroină a sistemului judiciar.

În presa internațională găsim articole întregi despre situația corupției din România, despre numărul mare de protestatari, cât și despre activitatea DNA-ului în frunte cu Laura Codruța Kovesi. Unele agenții străine de presă o apreciază în mod exagerat pe șefa DNA-ului și o privesc ca pe eroină a sistemului judiciar și o purtătoare de speranță pentru români.

Părerea jurnaliștilor francezi este una dintre cele mai bune despre Kovesi și în presă se scrie despre faptul că numele ei a devenit sloganul protestatarilor.

„Acest nume este cântat mai ceva ca numele unui rockstar. Ea este o „mamă” care conduce din 2013 organismul de anticorupție, organism supravegheat de Uniunea Europeană. Politicienii urăsc această femeie, care împreună cu echipa sa de o sută de procurori, a arestat pe bandă rulantă mii de polițiști, politicieni, parlamentari și miniștri”, potrivit fr.news.yahoo.com

Cei de la franceculture scriu despre protestele din România ca „fiind rezultatul unui duel între politicieni și justiție, justiție reprezentată de Direcția Națională Anticorupție și în special de procurorul Laura Codruța Kovesi, ce este preocupată de clasa politică. Aceasta este adorată de mulțimea care îi strigă numele la București”.

Într-o altă publicație franceză, grazia.fr găsim un articol întreg despre viața și cariera șefei DNA.

„Idolul mișcării, care este apreciat în cadrul protestelor, este Laura Codruta Kövesi, în vârstă de 43 de ani, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Ea este apreciată pe străzi de tinerii și absolvenții care îi cântă numele.

Ea este un fost campion de baschet. Fiica unui procuror, Laura Codruta Kovesi, s-a distins prima dată în acest sport, fiind selectată în echipa națională de baschet pentru femei, cu care va deveni vicecampion european la vârsta de 16 ani. După studierea legii, ea a devenit procuror la Oficiul de combatere a corupției și a crimei organizate, în curtea din Sibiu.

Aceasta a pus în spate 2 000 de persoane corupte. Din 2006, Laura Codruta a fost prima femeie și cea mai tânără care a ocupat postul de procuror și a desființat numeroase rețele de corupție atât în lumea economică, cât și în cea politică, cea mai mare capcană fiind Adrian Nastase

A primit Legiunea de Onoare pe 7 iunie 2016 când a fost ridicată la rangul de Cavaler în Ordinul Legiunii de Onoare de către ambasadorul Franței la București. François Saint-Paul a lăudat „devotamentul său, simțul datoriei și determinarea fără cusur”.

Cu toate acestea, în presa franceză există și persoane care critică practicile DNA-ului și care atrag atenția asupra necesității de reformare a parchetului.

Jurnalistul Michel Taube de la opinion-internationale scrie că „a devenit aproape imposibil ca liderii politici români să critice metodele DNA-ului deoarece ar fi expuși unor riscuri grave. DNA-ul poate, fără frică, să-i acuze pe liderii discreditându-i față  de publicul larg. Este momentul ca actorii internaționali – în primul rând Comisia Europeană – să analizeze într-adevăr acțiunile DNA-ului și să ceară reforme, în beneficiul tuturor românilor. Democrația, statul de drept, angajamentul european nu pot fi satisfăcute de asemenea practici care par să prezinte disfuncționalități serioase ale sistemului anti-corupție din România. În inima Europei, este o mizerie”

 

 

Eroină lăudată de protestatari

Presa italiană o consideră pe Kovesi ca fiind eroina națiunii, un procuror de oțel, slujitor al statului și al legii. Jurnaliștii de la Repubblica scriu că șefa DNA se luptă cu corupția chiar dacă își pune în pericol propria securitate.

„Astăzi, mai mult ca oricând, este eroina națiunii când România este zguduită de protestele cetățenilor împotriva tentativelor guvernului de a adoptă decrete sau legi care jignesc cazurile de corupție. Laura Kovesi este procuror de oțel, slujitor al statului și al legii, și asta e, nu vrea să fie altceva. La doar 44 de ani este un poliglot, cu un CV de primă clasă, cu o credință pro-europeană și o voință de oțel. Laura Codruța Kovesi este procurorul care a declarat război corupției și politicienilor corupți. Kovesi se luptă împotriva corupției, chiar dacă își pune în pericol propria sa securitate. Chiar dacă protestatarii laudă autoritatea DNA, procurorul de fier nu este văzut bine de către militanții PSD din cauza arestărilor de nume de top”

 

Șefa DNA o purtătoare de speranță pentru români

Și Germania se află printre țările care o laudă pe Kovesi și care consideră că aceasta este venerată de mii de români.

Publicația Welt o descrie ca fiind „o femeie procuror suprem al corupților din politică și a afacerilor ilegale. Kovesi și DNA au devenit sinonime. Kovesi a transformat DNA-ul într-una dintre cele mai credibile autorități din țară. Aproximativ 60% dintre români au încredere în procurorii care vânează corupția. DNA este cea mai filmată intrare a unei instituții românești. Curba carierei lui Kovesi indică întotdeauna într-o singură direcție: în sus. În 2006 este numită cel mai tânăr procuror general al României. Ea este prima femeie din acest post și prima care își duce mandatul pe deplin. Restrângerea activității DNA-ului sau pur și simplu criticarea acesteia este un lucru pe care foarte puțini români îndrăznesc să-l facă.

Politicienii corupți nu vor decât un organism slab de investigație. Retragerea ordonanței de Guvern, care ar fi legalizat în mare măsură corupția, a fost mâna lui Kovesi, iar în acest context ea este hotărâtă cu atât mai mult să continue lupta, chiar dacă este vânător, dar și vânată în același timp.

Kovesi este purtătoarea de speranță pentru zeci de mii de români care sunt pe străzi scandând împotriva guvernului”.

 

Kovesi nu se lasă intimidată de nimic

Rușii scriu despre rezultatele bune obținute de DNA, în frunte cu Laura Codruța Kovesi și consideră că România a devenit un exemplu pentru țările din Europa de Est.

„Procurorul DNA reprezintă o amenințare reală pentru funcționarii de cel mai înalt nivel, iar țările din Europa de Est, văd România ca pe un exemplu. Dar acest lucru ar fi fost imposibil fără sprijinul președintelui României, Klaus Johannis, a cărui scop principal a fost tocmai lupta împotriva corupției”, scrie newizv.ru

„Rezultatele obținute de Laura Kovesi nu sunt doar impresionante. Faptele dezvăluite și publicate despre corupție și numele încarcerate ale oficialilor celui mai înalt eșalon al autorităților țării, au făcut multe state vecine să considere România un bine împotriva acestui rău universal. Moldova a invitat deja pe câțiva oficiali români să facă schimb de experiență și care lucrează în prezent la Chișinău. Situația Bulgariei a stârnit interesul oamenilor asupra experienței românești și se dorește și aici schimbul de experiență cu România.

Viața lui Laura Codruța nu este tocmai ușoară, deoarece lupta ei împotriva corupției i-a adus și mulți dușmani. Au încercat să o învinuiască pentru plagiat, pentru a o înlătura din funcție. De asemenea au acuzat-o de măsuri comuniste și de folosirea interceptărilor convorbirilor telefonice. Mai mult, unii au angajat o firmă privată de spionaj israeliană și au încercat să o intimideze, dar fără succes. Cu toate acestea Kovesi nu s-a lăsat intimidată de nimic și este în continuare serios preocupată de evenimentele politice care au loc în țară”, scrie ukrinform.ru

 

Șefa DNA nu este dorită în Bulgaria

În luna martie a anului 2017 presa bulgară scria despre faptul că șefa DNA nu este dorită în Bulgaria.

„Laura Codruța Kovesi a fost invitată de președintele Înaltei Curți de Casație a Bulgariei la o conferință, pentru a împărtăși din experiența ei în lupta contra corupției. Cu două luni înainte de conferință. Consiliul Judiciar Suprem din Bulgaria a respins propunerea de invitaţie a Laurei Codruţa Kovesi, şeful instituţiei fiind de părere că lupta anticorupţiei din România nu este un model. Procurorul general, Sotir Tsatsarov, a spus că deși Kovesi e şefa DNA, ea nu-i reprezintă pe procurorii români”, scrie DWAcademie.

Într-un articol intitulat „Lupta împotriva corupției din România”, jurnaliștii bulgari de la baricada.org, vorbesc despre două principii importante în ceea ce privește lupta împotriva corupției. Mai exact este vorba despre condamnarea unor oameni importanți ai rețelelor de influență, cu scopul de a descurajarea ceilalți membri din aceleași rețele și dezvoltarea societății prin destructurarea unor rețele care șifonează banii publici, cât și recuperarea prejudiciilor.

Bulgarii consideră că primul scop a fost îndeplinit în mare parte de România, unul dintre primele succese reprezentând condamnarea lui Adrian Năstase în 2012, considerat personificarea corupției românești.

„De la condamnarea lui Adrian Năstase și până în prezent DNA a lucrat la turație maximă, aproape zilnic având de-a face cu arestări preventive, puneri sub acuzare, condamnări etc. Miniștri, parlamentari, șefi de consilii județene, primari, consilieri locali etc. au fost, într-un număr considerabil, arestați sau condamnați. Dosare cu prejudicii de milioane de euro erau prezentate aproape zilnic în mass-media”

În ceea ce privește al doilea scop, DNA-ul este descris ca fiind„ o instituție care consumă mai mulți bani decât produce. Traian Băsescu, în cele două mandate ale președinției sale, nu a vorbit niciodată despre recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupție pentru că nu ar fi avut nimic de câștigat din acest lucru. Este mult mai important destinul politicienilor condamnați decât recuperarea prejudiciilor și eficiența socială a condamnărilor”.

 

Bruxelles- „Tacticile DNA sunt incompatibile cu obiectivele UE”

Cei din presa belgiană în schimb nu văd acțiunile Codruței Kovesi, ca fiind eroice și salvatoare, ci din contra se scriu articole întregi despre cum anumite tactici folosite de DNA pentru lupta împotriva corupției sunt incompatibile cu obiectivele UE.

„Ceea ce pare a fi un procuror de succes, pe baza ratei de condamnare de 92% din toate cazurile aduse, este mai mult ca un tribunal chinezesc unde judecătorului îi este prea frică de procuror să achite un inculpat. Numărul masiv de cazuri din România în care se presupune că a avut loc o corupție, peste 10.000 până în 2015, a produs doar 1.200 de acuzații. Aceasta este o indicație a modului în care DNA-ul manipulează acuzațiile de corupție pentru a-și susține cazurile. O altă tactică cvasi-judiciară folosită este aceea de a amenința inculpații prin detenția provizorie, în care un inculpat poate fi reținut timp de 180 de zile, în timp ce cauza este investigată. Amenințarea cu detenția este suficientă pentru a convinge mulți inculpați să coopereze”, scrie euractiv.com

Tot cei de la euractiv.com mai subliniază faptul că șefa DNA lucrează mână în mână cu SRI, pentru a-și găsi ținte și pentru a obține dovezi împotriva lor. În unele cazuri, SRI-ul este cel care aduce un caz DNA-ului, iar în alte cazuri este invers. Acest lucru este în mod clar incompatibil cu obiectivele UE.

 

Kovesi, o încarnare a lui Vlad Țepeș

În presa engleză găsim cuvinte de laudă despre șefa DNA, iar publicațiile din Marea Britanie o asociază des pe Kovesi cu Vlad Țepes, datorită persecuțiilor brutale asupra clasei conducătoare.

„Vlad Țepeș, războinicul secolului al XV-lea, cunoscut mai bine ca Dracula, rămâne un simbol politic puternic pentru români pentru persecuția brutală a clasei conducătoare corupte și a hoților. Cea mai recentă încarnare a acestuia este Laura Kovesi, fostă jucătoare de baschet competitiv și acum procuror șef al DNA. Sub Kovesi, DNA-ul a devenit un coșmar pentru țările bogate și puternice, deoarece mii de politicieni, oligarhi, directori executivi și moguli sunt vizați și acuzați. La intrarea în clădirea DNA, se află mai mereu jurnaliști de tip paparazzi, așteptând să vadă care politicieni vor fi luați în cătușe pentru a fi interogați. Kovesi nu se teme să meargă după cele mai înalte autorități din România, dovadă că l-a luat și pe un fost prim-ministru, Adrian Năstase, care a încercat să se sinucidă pe măsură ce poliția l-a închis”, scrie vice.com

Într-o altă publicație engleză, Laura Codruța Kovesi este o controversată stea a anticorupției din România. Jurnaliștii de la bbc.com consideră că agenția pe care o conduce a încălcat libertățile civile ale cetățenilor într-o manieră ca pe vremea comunistă. Succesul DNA-ului sub conducerea sa a făcut-o pe Kovesi o stea controversată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.