Kovesi și alți trei magistrați, verificați de Inspecția Judiciară

192

Pe rolul Inspecției Judiciare există cinci sesizări formulate de unii membri ai echipei de control care au verificat managementul DNA, acestea privind acitivitatea a trei procurori cu funcţii de conducere şi a unui judecător detaşat.

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră adresate Inspecţiei Judiciare vă comunicăm faptul că pe rolul Inspecţiei Judiciare se află cinci sesizări din oficiu, ca urmare a propunerilor în acest sens şi a situaţiilor de fapt constatate de unii membri ai echipei de inspectori judiciari care au efectuat, în perioada 17.07 – 25.08.2017, control managerial la Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală. Cele cinci sesizări din oficiu privesc activitatea a trei procurori cu funcţii de conducere şi a unui judecător detaşat”, au precizat, pentru Mediafax, reprezentanții Inspecției Judiciare.

Surse din sistem au precizat că sesizările îi privesc pe procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, consilierul acesteia, judecătorul Dana Tițian, procurorul-șef serviciu judiciar Gabriela Popa și pe procurorul-șef al Secției a II-a, Marius Bulancea.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a „refuzat categoric” să prezinte unei echipe de inspectori judiciari dosarele întocmite de procurorul revocat Mihaiela Iorga Moraru, iar prin acest lucru a obstrucționat activitatea inspecției, se arată într-un Referat al Inspecției Judiciare.
Conform Referatului Inspecției Judiciare, din 19 septembrie, la nivelul DNA a fost organizată o comisie de inventariere a dosarelor întocmite de procuroarea Mihaiela Iorga Moraru. Echipa de control era formată din consilierul Laurei Codruța Kovesi, judecătorul Dana Tițian, și procurorii Claudiu Dumitrescu și Gabriela Popa
Ordinul prin care s-a dispus acest control a fost emis în mod nelegal, afirmă inspectorii judiciari. Aceștia își motivează concluzia prin faptul că legea stabilește că judecătorii detașați își păstrează calitatea, astfel încât ei nu pot efectua un control față de un procuror.
„Având în vedere că Tițian Dana, judecător detașat în funcția de consilier personal al procurorului șef al DNA, care și-a păstrat calitatea de judecător (…), a fost desemnată să controleze activitatea unui procuror de către procurorul șef al DNA, apreciem că, prin activitatea pe care a desfășurat-o, și anume aceea de control efectiv cu privire la activitatea desfășurată de un procuror, atribuită doar unui procuror, judecătorul detașat Tițian Dana a înălcat prevederile legale referitoare la incompatibilități și interdicții”, se arată în documentul IJ.
Conform sursei citate, atât echipa de control, cât și procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, au refuzat să prezinte inspectorilor judiciari dosarele întocmite de procurorul Mihaiela Iorga Moraru.

„Având în vedere atitudinea procurorului șef direcție, Laura Codruța Kovesi, constând în aceea (…) unui refuz categoric al prezentării dosarelor, (…) precum și atitudinea membrilor comisiei de control, consilier Tițian Dana și procuror șef serviciu judiciar Popa Gabriela, care au tergiversat activitatea pe care o desfășurau, toate cu scopul vădit de a extrage din sfera controlului dosarele repartizate unui procuror, (…) apreciem că cele relatat constituie indicii cu privire la săvârșirea abaterii de obstrucționare a activității de inspecție a inspectorilor judiciari, prin orice mijloace”, precizează sursa citată.
Referatul este întocmit de inspectorii judiciari Monica Pleșea, Daniela Sanda Mateș și Mihaela Hitruc.
Documentul a fost înaintat inspectorului șef al Inspecției Judiciare, spre analiză.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ