Aflat la cea de-a 67-a ediţie, Festivalul de Film de la Veneţia este o adevărată desfăşurare de forţe. Cel mai vechi şi important eveniment de acest gen din întreaga lume reuneşte regizori internaţionali şi producţii hollywoodiene, italiene şi franceze de senzaţie. Din 2009 s-au înmulţit şi Leii de Aur, care înghit două noi secţiuni dedicate filmului 3D şi filmului italian. Festivalul de Film de la Veneţia de anul acesta are loc între 1 şi 11 septembrie.

Cu zâmbetul pe buze

Ediţie din 2010 a Festivalului de Film de la Veneţia va celebra comedia italiană, cel mai profitabil şi cel mai denigrat gen cinematografic din Italia, în cadrul unei retrospective ample, informează variety.com. Retrospectiva “Italian Comedy: The State of Things”, gândită de criticii de film Marco Giusti, Domenico Monetti şi Luca Pallanch, va include 30 de comedii italiene care au fost realizate între anii 1937 şi 1988. Mulţi actori de comedie italieni, precum Carlo Verdone, Christian De Sica şi Paolo Villaggio, vor fi prezenţi la Veneţia în această toamnă, alături de numeroşi regizori de marcă, precum Mario Monicelli, a cărui comedie “Big Deal On Madonna Street” este considerată o clasică a genului.

Cu un buget de 12 milioane de euro, Festivalul de Film de la Veneţia va prezenta în acest an, la toate secţiunile, 79 de lung-metraje în premieră mondială, din 34 de ţări. Pentru prima dată va rula un film din Republica Dominicană , având ca subiect Haiti, informează Agenţia Naţională de Presă. Anul acesta juriul va fi prezidat de regizorul american Quentin Tarantino, au anunţat organizatorii evenimentului. Juriul ediţiei precedente a Festivalului de la Veneţia a fost condus de taiwanezul Ang Lee.

Quentin Jerome Tarantino este un regizor de film, scenarist, producător şi actor american, născut la 27 martie 1963. Cele mai cunoscute creaţii ale sale sunt Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction (1994), Jackie Brown (1994), Kill Bill 1 (2003), Kill Bill 2 (2004), Death Proof (2007). Filmele realizate de Tarantino i-au adus acestuia premii la Oscar, Globul de Aur, BAFTA și Palme d'Or. În 2007, Total Film l-a clasat pe locul 12 în topul celor mai buni regizori din toate timpurile. Tarantino a fost nominalizat în 2010 pentru un premiu Oscar la categoria Cel mai bun regizor si Cel mai bun scenariu pentru pelicula “Inglorious Basterds”. Regizorul a câştigat un Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 1994, pentru pelicula “Pulp Ficton”, dar nu a avut niciodată o peliculă înscrisă în competiţia festivalului de la Veneţia.
Ceilalţi membri ai juriului sunt: Guillermo Arriaga (scriitor, scenarist Mexic), Ingeborga Dapkunaite (actriţă, Lituania), Arnaud Desplechin (regizor, scenarist Franţa), Danny Elfman (compozitor, SUA), Luca Guadagnino (regizor, scenarist Italia) şi Gabriele Salvatores (regizor, scenarist Italia).
Arena Leiilor de Aur

Bătălia pentru Leul de Aur se anunţă anevoioasă: nume mari ale regiei de film se vor lupta pentru a câştiga râvnitul trofeu. În competiţie au intrat 24 de filme, dintre care şase americane, patru italiene şi trei franceze. Între acestea cel mai aşteptat este „Potiche”, cu Catherine Deneuve şi Gerard Depardieux.

Printre favoriţi se numără Sofia Coppola cu pelicula “Somewhere”, “Potiche”, film semnat de Francois Ozon şi “Black Swan” în regia lui Darren Aronofsky. Acest film, avându-i pe generic pe Natalie Portman şi Vincent Cassel. “Black Swan” (Lebăda neagră), thriller despre competiţia “criminală” între două balerine, i-ar putea aduce un nou premiu. Lui Darren Aronofsky îi revine onoarea să deschidă festivalul cu “Black Swan”. Aronofsky nu este un necunoscut în oraşul gondolelor, unde a câştigat deja Leul de Aur, cu “Wrestler”, filmul care a marcat revenirea pe platourile de filmare a lui Mickey Rourke. El propune acum un thriller, în care Natalie Portman interpretează o balerină new-yorkeză în declin, ce trebuie să facă faţă ascensiunii unei rivale. Actriţa de 29 de ani joacă rolul unei balerine obsedate de perfecţiune şi acest lucru este resimţit de ea atât fizic cât şi mental. În sfârşit, actriţa a fost aleasă să joace un rol principal, după ani de stat în umbră. Personajul interpretat de Portman, Nina, îşi pierde controlul când o nouă membră a corpului de balet ameninţă că-i fură rolul, anunţă realitatea.net.

În competiţie, cinematografia americană mai numără încă “Promisses written in water” de Vincent Gallo, “Miral” de Julian Schnabel, cu Willem Dafoe şi “Barney's version”, cu Dustin Hoffman.
Paolo Giordano va reprezenta Italia cu o adaptare a romanului de succes “Singurătatea numerelor unu”. Italia se prezintă în competiţie cu patru filme.
Cinematografia asiatică va fi prezentă cu două filme japoneze (“13 asasini” de Miike Takashi şi “Pădurea norvegiană” de Tran Anh Hung) şi un film chinezesc (“Detectivul Dee şi misterul flăcării fantomă” de Tsui Hark).

2009 la satirizat pe Berlusconi

Ediţia precedentă a Festivalului de Film de la Veneţia l-a sărbătorit într-un mod ironic pe Silvio Berlusconi, printr-un documentar interzis la televiziunile din Italia, majoritatea deţinute de premierul italian. Filmul îl prezenta pe Berlusconi drept cel mai puternic şi cel mai zâmbitor om din stat în rolul unui magician.
Pelicula lui Erik Gandini, “Videocracy”, a trecut în arhivă televiziunea regională din anii 1970 făcând apoi saltul înspre realitatea din presa italiană a anilor 2000. Presa de specialitate declara atunci că “femeile obiect” dau “furioasa impresie că televiziunea italiană este un bordel ambulant”, precizează portalul Ziarul.com. Mesajul regizorului era unul singur: Italia a devenit o republică-TV, revizuită de Berlusconi, unde divertismentul şi politica sunt mână în mână. “Aveţi o imagine a generaţiei actuale, obsedată de brand-uri, care nu e prea interesată de politicile din lume”, sublinia Gandini la vremea respectivă.
Berlusconi a declarat anul trecut într-o conferinţă de presă susţinută în Sardinia că este “de departe cel mai bun preşedinte al Consiliului din ultimii 150 de ani de istorie italiană”.

Lista filmelor care se vor întrece pentru LEUL DE AUR:
 
Black Swan, Darren Aronofsky (SUA) (filmul de deschidere)
La Pecora Nera, Ascanio Celestini (ITALIA)
Somewhere, Sofia Coppola (SUA)
Happy Few, Antony Cordier (FRANTA)
The Solitude of Prime Numbers, Saverio Costanzo (FRANTA)
Silent Souls, Aleksei Fedorchenko (RUSIA)
Promises Written in Water, Vincent Gallo (SUA)
Road to Nowhere, Monte Hellman (SUA)
Balada Triste de Trompeta, Alex de la Iglesia (SPANIA/FRANTA)
Venus Noir, Abdellatif Kechiche (FRANTA)
Post Mortem, Pablo Larrain (CHILE, MEXIC, GERMANIA)
Barney’s Version, Richard J Lewis (CANADA, ITALIA)
We Believed, Mario Martone (ITALIA, FRANTA)
La Passione, Carlo Mazzacurati (ITALIA)
13 Assassins, Takashi Miike (JAPONIA)
Potiche, François Ozon (FRANTA)
Meek’s Cutoff, Kelly Reichardt (SUA)
Miral, Julian Schnabel (USA, FRANTA, ITALIA, ISRAEL)
Essential Killing, Jerzy Skolimowski (POLONIA, NORVEGIA, UNGARIA, IRLANDA)
Norwegian Wood, Tran Anh Hung (JAPONIA)
Attenberg, Athina Rachel Tsangari (GRECIA)
Detective Dee and the Mystery of Phantom Flame, Tsui Hark (CHINA)
Three, Tom Tykwer (GERMANIA)

Anul trecut, LEUL De AUR a luat drumul spre Israel, pentru pelicula Lebanon de Samuel Maoz.

Sorana Ionăşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.