Lucan a deturnat fonduri din Programul Național de Transplant pentru bolnavii de la Lukmed

580

Detalii noi ies la iveală referitoare la ilegalitățile înfăptuite de-a lungul anilor de medicul Mihai Lucan. Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca a fost adus în colaps financiar după ce a fost căpușat de Lucan.

Silviu Moga, actualul manager al ICUTR Cluj-Napoca a declarat, vineri, că bugetul institutului este asigurat în cea mai mare parte de contractul cu CJAS Cluj, fiind prestate servicii medicale pentru pacienţii asiguraţi. Mihai Lucan, pe vremea când conducea institutul a deturnat fonduri din Programul Național de Transplant Renal pentru bolnavii de la clinica sa privată, Lukmed, deși banii respectivi erau exclusiv pentru pacienții de la ICUTR.

”Pacienţii sunt investigaţi, trataţi şi se face un scor pentru fiecare, iar în funcţie de aceşti indicatori se primeşte o anumită sumă de la CJAS. Suma este cu atât mai mare cu cât i se fac proceduri pacientului. Dacă ai un pacient cu adenom de prostată şi i se face o intervenţie, CJAS decontează circa 1.400 de lei, dar dacă pacientul este doar îngrijit şi nu operat, deşi suntem clinică chirurgicală, ni se decontează doar 300 – 400 de lei. Pacienţii erau internaţi la ICUTR, erau operaţi la LukMed, după care reveneau la institut şi ni se decontau sumele mici pentru îngrijire pre şi post operatorie. Uneori veneau direct de la Lukmed după ce erau operaţi acolo şi erau îngrijiţi la noi. Prin acest mecanism, nefiind operaţi pacienţii la ICUTR, bugetul de la CJAS era foarte mic”, a declarat Silviu Moga pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, pentru a se plăti de către institut utilităţile, materiale sanitare şi medicamente şi pentru bolnavii de la LukMed se deturnau fonduri din Programul naţional de transplant, deşi sumele respective aveau destinaţie clară, doar pentru pacientul transplantat şi doar pe durata internării.

”S-a mers aşa ani de zile. Din martie 2017, de când s-a sistat contractul cu LukMed, situaţia financiară a institutului a început să se îmbunătăţească. Au crescut serviciile, au crescut şi sumele primite de la CJAS iar astfel am început să şi plătim din datorii. Faptul că ICUTR a ajuns cu datorii, popriri de conturi şi executare silită se datorează, aproape în exclusivitate relaţiei păguboase cu LukMed. Acum se vede diferenţa, după întreruperea contractului bolnavii se operează la ICUTR şi avem bani mai mulţi”, a mai spus directorul ICUTR Cluj.