Două ”vedete” din România ocolesc audierile în Parlament. Vorbim de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi împreună cu edilul băimărenilor Cătălin Cherecheş. Pe scurt, în primăvara acestui an s-a înfiinţat Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, care era condusă de ”protejatul PSD” Mihai Fifor. Însă după ce s-au emis adrese către Cherecheş şi Kovesi preşedintele comisiei a demisionat ajungând peste noapte ministrul al Economiei.


În luna mai a acestui an era redeschis un subiect care a rămas tabu inclusiv la trei ani de la preluarea funcţiei de preşedinte al României de către Klaus Iohannis. Acest subiect se referea la modul în care s-au fraudat alegerile din 2009 pentru ca Traian Băsescu să câştige atunci, lucru care s-a şi realizat.

Reamintim că Băsescu, reprezentant atunci al Partidului Democrat Liberal a obţinut un mandat pe cinci an de preşedinte al României prin scorul zdrobitor de 32 % în primul tur şi respectiv 50,34% în turul doi. Atunci, Băsescu l-a învins pe liderul alianţei electorale PSD+ PC, Mircea Geoană.

dragnea

Dezgropatul morţilor pentru o anchetă superficială

Revenind la prezent, timp de opt ani ipoteza că acele alegeri au fost fraudate rămânea la nivel de basm. Însă, după preluarea din decembrie a Guvernului de către Partidul Social Democrat în alianţă cu ALDE( o altă formaţiune politică ce s-a născut din pactul încheiat între PC şi PLR) s-a început dezgroparea morţilor.

Liviu Dragnea anunţase în primăvară înfiinţarea unei comisii ce avea ca scop anchetarea modului în care s-au derulat alegerile din 2009. Deşi iniţial actualul lider al PSD era în cărţi să conducă această comisie, în ultimul ceas l-au scos la înaintare pe favoritul Mihai Fifor.

De pe circumscripţia judeţului Cluj au fost aleşi doi parlamentari: un deputat şi un senator pentru a lua parte la această anchetă. Este vorba de ”personalitatea” USR Cluj, Mihai Goţiu şi parvenita ce s-a mutat dintr-un partid în altul şi care este acuzată de trădarea echipei ce a luptat ca ea să obţină încă un mandat(deşi fiecare zi în care acesta are statutul de parlamentat înseamnă o umilinţă pentru sistemul juridic şi implicit ANI), Steluţa Cătăniciu.

Printre persoanele pe numele cărora s-au emis ”invitaţii” la audieri, semnate de Mihai Fifor se numără şefa DNA, Laura Kovesi care a trimis mai multe adrese de refuz invocând că statutul îi permite acest lucru. Imediat după prima adresa de refuz semnată de Kovesi s-a instalat un precedent. Următorul care a mers pe acest principiu este un cercetat al celor de la DNA Cluj, Cătălin Cherecheş.

Edilul bărimărenilor inculpat într-un dosar cu fapte de corupţie, şi care se judecă în prezent la Tribunalul Cluj i-a scris o ”scrisorică” lui Fifor umilindu-l pe acesta prin explicaţia că nu vede relevanţa pentru ca el să fie audiat în cadrul acestei comisii.

„Vă informez că în momentul alegerilor prezidenţiale din anul 2009 eram membru al Partidului Social Democrat, îl susţineam pe domnul Mircea Geoană, candidatul partidului în respectivele alegeri. Nu aveam nici o relaţie cu domnul Gabriel Oprea sau cu alţii menţionaţi în speţa pe care o studiaţi. Relaţiile mele politice şi administrative cu domnul Gabriel Oprea au început în anul 2010 odată cu înfiinţarea Uniunii Naţionale pentru Progresul României. Prin urmare, consider audierea mea lipsită de sens şi vă comunic respectuos că nu voi fi prezent la audieri”, a scris Cherecheş.

Ciudat este faptul că spre deosebire de Kovesi care este clar o ţintă a celor din PSD, refuzul lui Cătălin Cherecheş a trecut cu vederea. Iar cei de la Comisia lui Fifor nu l-au mai re-citat la audieri.

Ulterior, abordat pe holurile Tribunalului Cluj, după ce ieşea din sala de judecată, Chereches a declarat pentru Gazeta de Cluj că din momentul în care el a refuzat să se prezinte în Parlament, nimeni de la Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 nu l-a mai contactat. Astfel că l-am căutat pe Fifor pentru a da explicaţii pe această temă.

laura-codruta-kovesi

Te lepezi de comisie? Mă lepăd

Aflat la Abrud pentru celebrarea a 40 de ani de activitate a Societăţii Cupru Min, Fifor în noua lui calitate de ministru al Economiei a susţinut o conferinţă de presă, în centrul localităţii. Prilej cu care l-am abordat pe tema Kovesi-Cherecheş şi refuzurile celor doi.

În prima instanţă, Fifor s-a lepădat de subiect:„Nu mai am de-a face cu comisia respectivă. Nu mai sunt preşedintele ei”. Astfel că a fost nevoie de o insistenţă pe marginea acestui subiect, pentru că declaraţia dânsului nu este în totalitate adevărată. Dar despre asta veţi vedea mai multe în cele ce urmează. Într-un final, Fifor a revenit asupra declaraţiei promiţând că edilul băimărenilor va fi citat din nou pentru audieri.

„Eu cred că atunci când persoanele sunt solicitate pentru astfel de audieri trebuie să se prezinte. Desigur dacă primarul din Baia Mare, Cătalin Cherecheş a considerat ca nu are de ce să vină, va fi rechemat…Dacă mai sunt alte întrebări” încheie incomod Fifor.

 

Mâţa-n sac

Ca să verificăm acest răspuns superficial precum demersurile Comisiei parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 l-am contactat pe Mihai Goţiu, membru în aceasta ”echipă”. Despre demisia lui Fifor aflăm de la acesta că lucrurile sunt puţin diferite şi că în ultima perioadă, respectiva comisie omite să se consulte cu membrii referitor la zilele în care să se întrunească şi totodată îl păstrează pe Fifor şi pe Ţuţuianu ca membrii pe motiv că ”nu au pe cine să numească în locul lor”.

„Mihai Fifor a spus iniţial că va demisiona din comisie. Apoi s-a complicat povestea. PSD susţinea că nu are supleanţi, aşa că Fifor a renunţat la idee. Într-adevăr, preşedintele comisiei este acum Oana Florea, însă noi nu am luat la cunoştinţă nici de demisia lui Mihai Fifor, nici de cea a lui Ţuţuianu care se află în aceeaşi situaţie de când a devenit ministrul Apărării. În prezent această comisie condusă predominant de PSD omite anumiţi paşi pentru a-şi derula activitatea în mod legal. Dacă pe perioada de vară aceasta era obligată să se consulte cu membrii, ca mine, pentru a stabili data în care se întruneşte, acum doar ne înştiinţează cu o zi-doua înainte când are loc şedinţa. În majoritatea din cazuri se discută doar despre cum să mai abordeze problema cu Kovesi. Însă repet, atât Ţuţuianu cât şi Fifor sunt încă membrii în comisie deşi s-a crezut că cei doi au demisionat după ce şi-au ocupat funcţiile de miniştrii” declară pentru Gazeta de Cluj senatorul Mihai Goţiu.

 

Mihai Fifor, o personalitate sau marionetă din PSD

Potrivit surselor, după ce Dragnea şi-a pus în gând să îl dea jos pe fostul premier, Sorin Grindeanu, cârţile la nivel administrativ-politic s-au jucat pe baza criteriilor principale: loialitate şi obedienţă. Gaura lăsată de Grindeanu la nivel de PSD se făcea simţită în zona de Vest a României. Atât Ţuţuianu cât şi Fifor sunt smulşi din Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 pentru a ocupa ministere cheie şi a destrăma echipa ce încă îl susţine pe Grindeanu în PSD.

Este relevant de precizat pentru un contur mai exact al individului Mihai Fifor că în trecut acesta a condus comisia de cercetare a modului în care Ioana Băsescu şi Elena Udrea au achiziţionat, cu credite bancare, pământuri din comuna NANA.

O altă funcţie încredinţată de Dragnea lui Fifor a fost cea de lider al senatorilor PSD. Recent, ca urmare a sancţionării, funcţia de lider de grup deţinută de Şerban Nicolae a revenit, în cadrul unui CExN, lui Fifor.

După izbucnirea crizei guvernamentale provocate de refuzul premierului Sorin Grindeanu de a demisiona ca urmare a retragerii sprijinului politic, Fifor a rămas fidel taberei lui Dragnea, fapt asumat public. Astfel, el a fost cel care a citit moţiunea de cenzură depusă de PSD –ALDE împotriva propriului Executiv, în plenul comun al Parlamentului.

Singura ambiţie tăiată din rădăcină a lui Fifor a fost de a-I lua locul lui Ioan Rus la Ministerul Transporturilor. Atunci, Rus demisionase după ce în cadrul unei emisiuni TV a făcut declaraţii ce au ofensat electoratul, astfel poziţia lui rămânând vacantă. Pentru că în urma acestui episod se făcea o diversiunea de a diminua subiectul ce atunci era de actualitate: Plagiatul lui Victor Ponta, tot Ponta l-a propus pe Fifor lui Klaus Iohannis pe funcţia de ministru al Transporturilor. Însă actualul preşedinte al României a respins propunerea motivând că Fifor nu ar fi altceva decât un individ care ” nu are expertiza şi experienţa managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.