La procesul baronului PSD de Vrancea, Marian Oprişan, care se judecă în cadrul instanţelor clujene, la termenul de la începutul lunii septembrie au avut loc audieri pe bandă rulantă. În urma acestui termen, magistraţii clujeni au stabilit ca următorul termen de judecată să aibă loc în luna octombrie. La procesul care a avut loc în opt septembrie, magistraţii au audiat 11 persoane. Printre cei audiaţi s-au numărat dirigintele de şantier Valeriu Iacob, primarul comunei Cîrligele-Ştefan Moscu, fostul secretar al comunei Vizantea Livezile-Dumitru Galu şi fostul viceprimar Marta Luca, primarul comunei Bilieşti-Ovidiu Butuc, primarul comunei Măicăneşti-Costel Necula.

 

Unul dintre martorii prezenţi, Ovidiu Butuc, fost primar al comunei Biliesti, judeţul Vrancea, s-a declarat nemulţumit de faptul că a trebuit să revină la Cluj-Napoca pentru a da aceleaşi declaraţii ca în urmă cu patru ani. „Am 70 de ani, am venit pe banii mei cu trenul, de la Focşani. Am plecat luni seara şi am ajuns la ora 4.00 în Cluj-Napoca. Am şi probleme de sănătate. Nu înţeleg de ce am fost chemat să dau aceleaşi declaraţii pe care le-am dat tot la Cluj-Napoca în 2011, nu puteau să mă întrebe dacă îmi menţin declaraţiile, să nu vin atâta drum, şi în zi de sărbătoare?”, a spus Ovidiu Butuc, potrivit Mediafax. După aproape cinci ore de audieri, judecătorii au decis amânarea dosarului până în luna octombrie, asta după ce avocatul Gheorghiţă Mateuţ a livrat instanţei o listă cu alţi martori de audiat. „Curtea de Apel Cluj a decis o nouă amânare, pentru 2 octombrie, în acest dosar, pentru studierea înscrisurilor pe care nu le-am prezentat. Au fost reaudiaţi 11 martori, dar nu au fost aduse elemente noi de către persoanele audiate, ci declaraţiile lor întăresc şi mai mult justeţea primei hotărâri, de achitare a domnului Oprişan. Nu s-au propus probe noi, noi am pus în discuţie cerere de probe pentru a combate apelul făcut de DNA”, a spus Mateuţ. Următorul termen a fost stabilit pentru 2 octombrie, când se va decide examinarea cererilor de probaţiune depuse la dosar. Pentru Marian Oprişan, care a fost prezent în sala de judecată, procesul a avut loc de ziua sa onomastică.

 

Oprişan vrea judecători fermi

În acelaşi timp, Oprişan a trimis presei o scrisoare deschisă în care denunţă un articol calomniator împotriva sa, apărut în Ziua News. Într-un text apărut în ediţia online, jurnaliştii îi atribuie şefului CJ  informaţia că s-ar fi lăudat faţă de colegi de partid că ar fi agent Mossad şi râvneşte să ajungă prim-ministru, iar judecătorii de la Cluj sunt ofiţeri sub acoperire. „Eu sunt unul dintre oamenii de bază ai Israelului în România, ăştia au mai multă nevoie ca oricând de mine, mai ales acum când PSD-ul e în degringoladă. După ce primesc achitarea de la Tribunalul Cluj îi sar la gât lui Dragnea iar lui Ponta îi voi cere în Consiliul Naţional demisia din funcţie. M-am săturat cât am stat în poziţia ghiocel în faţa lui. Cel târziu în 2016 voi fi Prim-ministrul României! „, se arată în informaţia publicată de Ziua News. Oprişan spune că textul din Ziua News vine să pună presiune pe judecătorii care au pe rol dosarul său “Acest text are un rol 100% manipulator şi are o ţintă precisă – doreşte să pună o presiune nepermisă pe magistraţii judecători de la Curtea de Apel Cluj, într-o încercare fără precedent de a le ştirbi reputaţia! Scopul este evident deoarece articolul a fost publicat cu doar câteva ore înainte de începerea termenului meu de astăzi. Faptele prezentate în articol sunt pure invenţii ale unei minţi bolnave şi malefice, dar chiar şi aşa este un lucru de o gravitate absolută ca cineva să te acuze de faptul că ai fi agent secret al altui stat şi, mai grav, să acuze şi faptul că magistraţii care judecă dosarul meu sunt, la rândul lor, ofiţeri acoperiţi”, spune în scrisoarea deschisă către Clubul Român de Presă. Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea cere în final “Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe şi Procurorului General al României să clarifice, printr-o anchetă, afirmaţiile periculoase ale site-ului Ziua News, afirmaţii mincinoase care aduc grave prejudicii tuturor. Totodată, solicit, cu acelaşi respect şi fermitate, Consiliului Superior al Magistraturii să apere onoarea şi reputaţia magistraţilor judecători ai Curţii de Apel Cluj în faţa acestui atac fără precedent”.

 

Achitat de judecătorul Buta

La începutul acestui an, magistratul Lucian Buta de la Judecătoria Cluj-Napoca, l-a achitat pe Oprişan de faptele de corupţie de care este acuzat. Potrivit motivării judecătoreşti, ”Acuzarea s-a bazat pe cele două rapoarte de constatare tehnico-ştiinţifică, pe raportul de control al Camerei de Conturi Vrancea, pe interpretări juridice eronate şi pe declaraţiile unor martori. Rapoartele specialiştilor Laurenţiu Hanganu şi Tătaru Dumitru vehiculează o mare cantitate de informaţie incorect ierarhizată din punct de vedere juridic (în funcţie de elementele constitutive ale infracţiunilor imputate celor şase inculpaţi) sau pur şi simplu eronată. Constatările specialiştilor au depăşit masiv competenţele legale ale acestora şi sunt lipsite de semnificaţia juridică atribuită de procuror”, se arată în motivarea judecătorului Lucian Buta.

Avocatul lui Marian Oprişan, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat, la rândul său, că este vorba despre 12 martori care au fost audiaţi în faza de urmărire şi în faţa primei instanţe.

„Se cere practic reaudierea lor în faţa Curţii de Apel Cluj. Administrarea unei astfel de probe este necesară având în vedere că soluţia primei instanţe a fost de achitare a clientului meu. Este firesc ca instanţa de apel să perceapă aceste probe”, a explicat Mateuţ.

Înainte de a intra în sala de judecată, Marian Oprişan a declarat că s-a prezentat la termenul stabilit la Curtea de Apel Cluj din respect faţă de lege şi faţă de magistraţi.

„Cred că mi-am demonstrat nevinovăţia până acum, alţii trebuie să demonstreze ceea ce au greşit. Cred că în România există justiţie, există magistraţi judecători cinstiţi, garanţi ai statului de drept”, a afirmat Oprişan.

 

Alocări suspicioase de miliarde de lei

La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprişan (PSD) a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. Alături de el, în dosar au mai fost inculpaţi vicepreşedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Direcţiei Economice, Ion Costeanu, directorul Direcţiei Tehnice, Liviu Rusu, fost şef Serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean.

Procurorii au susţinut că o comisie de licitaţie de la Consiliul Judeţean, numită de Marian Oprişan, ar fi încredinţat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, viraţi de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului unor firme neeligibile.

Alte acuzaţii se refereau la achiziţia corpului de clădiri de la „Căprioara” şi la sumele cheltuite pentru întreţinerea unităţilor de protocol Vila „Rucăr” şi „Hanul dintre Vii”, situate în localităţile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreţinerea cărora Consiliul Judeţean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.