Maşinăria de făcut bani a medicului Mihai Lucan

1795

Mihai Lucan, fostul şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj este acuzat că a folosit institutul ca instrument prin care acesta a reuşit să-şi satisfacă propriile interese, mai exact să îşi crească cifra de afaceri a clinicii private Lukmed. Numele lui Lucan este asociat şi de intervenţia suferită de actorul Alexandru Arşinel, căruia i s-a găsit un rinichi la doar trei zile după internare în timp ce pe listele de aşteptare se aflau pacienţi de mulţi ani. Acum Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal este într-un colaps financiar, iar fostul şef este acuzat de acest lucru.

 

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj se confruntă cu probleme financiare având datorii de aproximativ 2 milioane de lei şi conturile blocate de unii creditori, inclusiv cele destinate salariilor. Managementul defectuos şi colaborarea impusă de fosta conducere cu o clinică privată, a dus la scăderea din punct de vedere calitativ şi cantitativ a serviciilor medicale. Totodată, numărul transplanturilor renale realizate în institut a scăzut semnificativ de la 167 în 2013, la 42 în 2017. Astfel valoarea indicatorilor de performanţă a scăzut, ceea ce a dus la o finanţare insuficientă.

La începutul anului 2017, noua conducere managerială a preluat institutul cu tot cu o situaţie financiară dezastruasă, cu dosare de executare silită pe rolul instanţelor şi cu o situaţie a serviciilor medicale prestate în baza unui contract necorespunzător cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), din cauza îngrijirii pacienţilor trataţi în clinica privată a lui Mihai Lucan, fostului şef al institutului.

O dată cu noua administraţie s-a întrerupt colaborarea cu clinica privată, lucru ce a dus la creşterea serviciilor medicale şi totodată achitarea sumei de 5000.000 de lei din totalul datoriilor, dar acest lucru nu a dus la redresarea situaţiei financiare.

Având în vedere colapsul financiar a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal, Florian Bodog, ministru Sănătăţii, a venit pe data de 10 octombrie 2017, la Cluj, unde s-a întâlnit cu echipa managerială şi cadrele medicale din cadrul institutului pentru a căuta împreună soluţii pentru redresarea situaţiei. În cadrul şedinţei s-a propus trecerea acestuia în subordinea Spitalului Judeţean. Această propunere nu a fost privită pozitiv de către conducerea actuală a institutului, deoarece acest lucru ar însemna în primul rând pierderea identităţii şi în al doilea rând transformarea acestuia într-o secţie de urologie a Spitalului Judeţean unde posibilul şef să fie chiar fiul lui medicului urolog, Ciprian Lucan.

O altă soluţie ce ar salva ICUTR, ar fi ca datoriile acestuia să fie plătite prin Hotărâri de Guvern.

 

Mihai Lucan acuzat că direcţiona pacienţii către clinica lui privată

Clinica Lukmed a fost înfiinţată în 1999 de medicul urolog Mihai Lucan, fiind o afacere de familie a cărui manager director este Valerian Ciprian Lucan, fiul medicului şi acţionar, soţia acestuia, Maria Lucan, care a condus până în anul 2011 Curtea de Conturi a judeţului Cluj.

Actualul şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal, Silviu Moga şi deputatul USR, Emanuel Ungureanu au dezvăluit informaţii despre cum a profitat Lucan de serviciile ICUTR în favoarea încasărilor de bani pentru clinica Lukmed. Deputatul USR, a sesizat chiar şi Ministerul Sănătăţii şi a înainta o plângere către DIICOT. La plângere s-au anexat şi alte sesizări din partea pacienţilor, dar şi a unor angajaţi care au divulgat practicile medicale ilegale efectuate în timpul conducerii lui Lucan.

Deşi clinica privată dispune de o secţie de terapie intensivă şi de o secţie de monitorizare după externare, Lucan a jonglat de-a lungul timpului cu CJAS, direcţionând pacienţii de la institut la clinică pentru operaţie şi de la clinică la institut pentru recuperare, astfel încasând mai mulţi bani.  Lucan a trecut în sarcina institutului atribuţia de a se ocupa de analizele anatomo-patologice pentru clinica sa şi nu a efectuat decontări, astfel aducându-se prejudicii institutului.  După calculele actualului şef Silviu Moga, costurile acestor analize se ridică la suma de aproape 2 milioane de lei, sumă ce reprezintă chiar datoria cu care se confruntă spitalul.

Nu de puţine ori pacienţii cu bilet de trimitere ce trebuiau operaţi , erau nevoiţi să aştepte ore întregi până ce medicul reuşea să negocieze cu aceştia şi să îi convingă să se opereze la Lukmed, astfel o dată convinşi pacienţii scoteau din buzunare o sumă mult mai mare.

Totodată, foştii angajaţi l-au acuzat pe Lucan că in anul 2001,  institutul a achiziţionat un aparat pentru depistarea şi eliminarea pietrelor la rinichi, însă , în 2004 acesta s-a defectat, iar medicul nu s-a grăbit să achiziţioneze altul, fiindcă era în avantajul lui ca cei care aveau nevoie de acest aparat să se ducă la clinică.

lukmed

Suspiciuni că ar exista legături între Primăria Cluj-Napoca şi Lukmed

Terenul pe care se află clinica Lukmed a fost luat în concesiune în 1999. În anul 2004, Lucan a încheiat cu Primăria Cluj-Napoca un contract de asociere în participaţiune pentru un teren de o mie de metri pătraţi, pe strada Republicii, pe care acesta şi-a ridicat clinica privată. Potrivit contractului, durata de asociere dintre cele două părţi este de 45 de ani. În Hotărârea de Consiliul Local s-a arătat că pentru terenul în cauză firma Lukmed SRL va trebui să achite o taxă de 70 de euro pe mp/durata asocierii.

Preţul pentru care Consiliul Local l-a perceput, a stârnit nemulţumiri printre beneficiarii de terenuri de pe strada Republici, deoarece valoarea terenului a fost supraestimată în comparaţie cu cifrele mari de afaceri.

 vasile ilea 

Vasile Ilea: „Problemele rezolvate pe „şustache” au complicat şi mai mult situaţia

Senatorul PSD Vasile Ilea a comentat şi el situaţia Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, unde a susţinut că nu îl miră propunerea ministrului sănătăţii de a transfera institutul în cadrul Spitalului Judeţean, din moment ce nu i s-au adus la cunoştinţă din prima de aceste probleme.

”Primarul Emil Boc l-a ajutat mereu pe Lucan în situaţiile limită ale IUTR Cluj, apelând la fondurile de rezervă ale Primăriei Cluj, fonduri dedicate de către CL Cluj-Napoca, rezolvării problemelor şi de această natură. Păi dacă Lucan s-a descurcat tot timpul ajutat de Boc, oare de ce să mă mai mire reacţia ministrului sănătăţii?! Dacă au fost mai tot timpul probleme financiare care s-au datorat şi managementului mai puţin fericit al fostei conduceri şi tu nu ai adus la cunoştinţă ministerului de resort aceste probleme, preferând să le rezolvi pe ”şustache”, acum mă chemi să te ajut după ce ani de zile ai tăcut mâlc şi ai lăsat situaţia să treneze, ba mai mult decât atât, să se complice până la aproape ajungerea în pragul falimentului?

Mă voi implica şi voi căuta soluţii împreună cu colegii clujeni, de la Guvern şi de la minister, dar mi-aş dori ca toţi factorii vinovaţi de situaţia actuală să aibă măcar decenţa de a tăcea şi de a face mai mult. Când spun a face mai mult, a se implica pozitiv, poate aşa li se mai iartă din păcate!…”, spune Vasile Ilea.

 

Scandalul transplantului actorului Arşinel

În 2013, transplantul de rinichi a actorului Alexandru Arşinel a devenit subiectul unei plângeri penale. Scandalul a pornit din cauză că actorul ar fi fost favorizat de Lucan primind un rinichi la doar trei zile de când a fost luat în evidenţă. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce pe listele de aşteptare se aflau aproximativ 1.700 de persoane ce sperau de ani de zile să li se găsească un donator.

La scurt timp după această operaţie, Emanuel Ungureanu a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca şi l-a acuzat pe medicul urolog de abuz în serviciu contra intereselor personale şi abuz în serviciu prin îngrădirea drepturilor.

După tot acest scandal Mihai Lucan a declarat că Arşinel nu a fost favorizat, ci starea lui de sănătate a fost mai gravă decât a celorlalţi, iar alegerea a fost făcută pe baza unor motivaţii medicale.

 

Alocarea haotică a transplantului de organe

După ce transplantul de rinichi suferit de actorul Arşinel a făcut vâlvă în rândul pacienţilor, în 2014 un raport al Ministerului Sănătăţii a arătat că organele pentru pacienţii care aveau nevoie de transplant erau împărţite în funcţie de decizia medicului şi nu în baza unor prevederi medicale. Astfel, Lucan era cel care decidea cine intra în sala de operaţie şi cine nu.

„Alocarea grefoanelor umane se face în baza unor criterii improprii, neaprobate prin ordin al ministrului, vizându-se în special o alocare pe baza unui criteriu teritorial şi la discreţia personalităţilor în domeniul transplantului”, se arată în raportul Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii.

2 COMENTARII

  1. Suficient material încât Procuratura să se autosesizeze. Apoi o judecată dreaptă, nepolitizată. Dacă e vinovat, să fie ce spune Corb, plus câțiva ani la pușcărie. Cinstea e pasăre rară zilele astea.

LĂSAȚI UN MESAJ