MICROFON PLANTAT de DNA! Ipoteză senzațională în cazul interceptării ministrului de Interne. SRI neagă orice implicare, Parchetul General anchetează

787

Microfon plantat de DNA. Spre această zonă se îndreaptă ultimele dezvăluiri din cel mai recent scandal politic din România. După cum știți, ministrul de Interne Carmen Dan a anunțat aseară că a descoperit un dispozitiv de interceptare în locuința sa. SRI a negat orice implicare, iar Parchetul General a declanșat o anchetă.

„Am descoperit dispozitivul de înregistrare după-amiază. Poliția a venit pe la ora 19. 00. Din ce am înțeles eu, așa cum mi-au spus era un dispozitiv audio care era conectat la o sursă de alimentare, avea și o baterie. Eu sunt membru al Guvernului. Fac o sessizare de violare de domiciliu.

Se va deschide dosar penal. Nu e o locuinţă a statului român. Nu pot să dau foarte multe amănunte. Am avut surpiza neplăcută să găsesc într-o priză de telefon. E surprinzător locul. Era mascat. Nu era unul la vedere că l-aş fi identificat mai uşor. Eu nu beneficiez de SPP. Nu vreau să am protecţie specializată şi nu folosesc dispozitivele pe care le am la îndemână”, a spus ieri ministrul de Interne Carmen Dan la România TV.

Parchetul General anunţă că a deschis dosar penal în cazul dispozitivului găsit în locuinţa ministrului de Interne, Carmen Dan, că dispozitivul va fi expertizat şi că cercetările sunt coordonate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

„În cursul zilei de astăzi, 29 noiembrie 2017, în urma sesizării formulate de ministrul de interne, s-a constituit o echipă operativă care s-a deplasat la domiciliul demnitarului, unde a fost efectuată o cercetare la fața locului, în urma căreia a fost identificat și ridicat un dispozitiv care urmează a fi expertizat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art. 224 și art. 226 Cod penal. Cercetările continuă sub coordonarea Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.”, anunţă Parchetul ÎCCJ.

Anterior, Poliția făcuse deja o cercetare la fața locului.

”Urmare a unei sesizări, în această după-amiază, o echipă operativă din cadrul Poliţiei Române s-a deplasat la domiciliul ministrului de Interne, unde a efectuat cercetare la faţa locului, a identificat şi ridicat un dispozitiv, care urmează a fi expertizat. În cauză s-a intocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art 224 şi art 226”, au transmis reprezentanţii IGPR.

Articolele din CP la care se face referire vorbesc despre violarea de domiciliu (art. 224) şi violarea vieţii private (art. 226).

Referitor la posibila implicare a SRI în acest caz, în cursul zilei de ieri au fost două reacții.Cea a purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea:

”Am intrat deja într-o spirală de acuze la adresa SRI. SRI nu spionează şi nu inregistrează ministrul de Interne. Serviciul Român de Informaţii îi prinde pe spioni. Nu foloseşte tehnică descoperibilă de persoane neautorizate. În acest caz extrem de grav când un membru CSAT găseşte un dispozitiv de ascultare, SRI se va implica până la capăt. Vom oferi tot sprijinul ministrului de Interne. Directorul SRI a vorbit deja cu Carmen Dan. Vom pune tot ce este nevoie pentru desfăşurarea acestei anchete. SRI nu oferă protecţie contrainformativă niciunui membru al Guvernului. Din primele noastre verificări, împreună cu colegii de la Ministerul de Interne, vorbim de un dispozitiv care provine dintr-o zonă privată. E un dispozitiv de înregistrare audio ieftin, care care poate fi achiziţionat de oriunde. Costă 2-300 de lei. Cu aceste dispozitive ieftine nu umblă serviciile de informaţii nici interne, dar nici externe.”, a declarat, la România TV, Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI.

A venit și reacția președintelui Comisiei SRI Claudiu Manda:

”Putem pune noi o întrebare la SRI, dar acest lucru îl poate face şi Carmen Dan. Lucrurile sunt extrem de grave. Carmen Dan are acces la date cu caracter secret. Să vedem cine a permis o asemenea ascultare. În România actuală, un ministru să afle că are microfoane lângă pat poate pune în gardă orice demnitar. Poate are şi el microfoane. Am avut o discuţie cu o persoană din SRI. Mi-a arătat toată disponibilitatea în rezolvarea cazului şi mi-a spus că SRI nu are nicio implicare în acest caz. Nu cu domnul Hellvig am vorbit.”, a spus Manda.

Numai că deputatul liberal Daniel Fenechiu a explicat că ministrul Carmen Dan ar putea face obiectul unei supravegheri în baza unei cercetări în rem de către DNA:”E frecvent ca în cadrul unei urmăriri penale in rem să se întâmplae așa ceva. Nu poți să interceptezi o persoană decât dacă se identifice o vină a acelei persoane. În baza unei legi proaste, e o măsură legală. E o interceptare legală, într-un dosar in rem. Poate fi suspectă într-un dosar, poate fi ceva in rem.”, a spus Daniel Fenechiu, miercuri seara, la Antena 3.”Cred că e o interceptare legală, e posibil să fie un dosar in rem.”, a anticipat și Cătălin Harnagea, fost șef al SIE.

1 COMENTARIU

  1. Asistăm la un război al statului paralel, împotriva celui legitim, așa plin de hibe cum e. E foarte îngrijorător că s-a ajuns ca ministrul de interne să fie spionat în propria locuință – în ritmul ăsta nici nu va mai avea rost să menținem iluzia democrației prin alegeri. Statul paralel își consolidează puterea pe zi ce trece – poate armata să ne scape de el?

LĂSAȚI UN MESAJ