În curtea interioară a imobilului de pe strada Horea nr. 10 din Cluj-Napoca, vecinul din imediata apropiere doreşte să taie nucul şi molidul aflat în curtea de pe Horea, motivând că îi afectează locuinţa. De cealaltă parte, locatarii din zonă nu sunt de acord cu distrugerea arborilor, ”ţinând cont de lipsa spaţiilor vezi din municipiu şi nevoia de oxigen”, susţinând că dorinţa de tăiere a arborilor este doar capriciul vecinului care, ”probabil, doreşte să-şi extindă locuinţa”.

 

Anul trecut, preşedintele Asociaţiei de proprietari de pe strada Horea nr. 10, Atilla Bakk, a primit o înştiinţare şi autorizaţia de tăiere a nucului ca urma a unei adrese făcute de vecinul Septimiu Condor de pe strada Albert Einstein nr. 7, vecinul deranjat de prezenţa acestor arbori.

”Avem un nuc şi un molid în curte pe care vecinul nostru doreşte să îi taie, Probabil vrea să construiască, să-şi extindă locuinţa pentru că îl deranjează rădăcinile, astfel nu ar avea sens să distrugă doi arbori care le-au trebuit probabil 60 de ani să crească. Nu are importanţă că arborii sunt viguroşi, printr-o hârtie el îi vrea puşi la pământ”, povesteşte Atilla Bakk.

 

De ce se vrea tăierea nucului

În februarie 2016, Septimiu Condor, locatarul de pe strada Albert Einstein nr. 7, ap. 1A s-a adresat de-a lungul anilor primăriei sesizând situaţia nucului şi a molidului aflaţi în imediata apropiere a gardului ce separă proprietatea sa de cea de pe strada Horea nr. 10. Acesta a solicitat toaletarea şi tăierea arborilor din următoarele motive:

”Nucul afectează prin rădăcinile sale structura de rezistenţă a imobilului aflat lângă gard, iar jgheabul acestuia este permanent înfundat de frunzele şi ramurile uscate, anul trecut (2015) a condus la înfundarea reţelei de canalizare. Jgheabul şi burlanul imobilului au trebuit schimbate ca urmare a stagnării  apelor meteorice, consecinţa înfundării cu frunzele căzute de la nuc. Apa s-a revărsat peste marginile jgheabului, ducând implicit la afectarea tavanului şi a pereţilor imobilului în cauză.

Molidul la care facem referire este foarte înalt şi bătrân, pe timp de ploaie, vijelie sau vânt întreg sistemul radicular al coroanei afectează garajul şi imobilul alăturat. Nu putem să nu ne gândim şi la daunele care s-ar produce ca urmare a smulgerii sau ruperii acestuia, provocate de vijelii.

Ne îngrijorează situaţia relatată, mai mult indiferenţa vecinilor de pe str. Horea nr. 10, care în ultimii 15 ani nu au curăţat nici măcar o creangă uscată a celor doi copaci, noi fiind cei care ne-am ocupat de curăţarea coroanelor cu ramuri uscate sau defectuos plasate, pe cheltuiala proprie. Menţionăm faptul că ramurile nucului blochează accesul luminii în camera copilului de la etajul imobilului.

De asemenea, vă rugăm să puneţi în vedere Asociaţiei de locatari de pe str. Horea nr. 10 să realizeze aceste lucruri, întrucât, aşa cum am specificat mai sus, niciodată în ultimii 15 ani nu au curăţat copacii susţinând că au nevoie de verdeaţă în curte şi să le aduceţi la cunoştinţă faptul că aceşti copaci ne pot produce pagube materiale”, sesizează Septimiu Condor, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, Direcţia ecologie urbană, spaţii verzi şi salubritate.

horea nr. 10 (2)

Autorizaţia, suspendată

După ce a primit autorizaţia de tăiere a nucului, Asociaţia de proprietari de pe strada Horea nr. 10 a făcut o petiţie adresată Instituţiei Prefectului judeţului Cluj, prin care a adus la cunoştinţă problema cu care se confruntă, respectiv tăierea nucului de către Primăria Cluj-Napoca, cu autorizarea Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Cluj. Atilla Bakk, preşedintele asociaţiei a precizat că s-a primit autorizaţia fără a se face o verificare în prealabil a situaţiei pe teren, aşa cum prevede legislaţia.

Astfel, Direcţia pentru Agricultură a judeţului (DAJ) Cluj a informat Prefectura că autorizaţia de tăiere din data de 19.06.2015 a fost suspendată ca urmare a unei greşeli în redactarea acesteia, menţionându-se eronat că respectivul nuc era uscat.

Totodată, reprezentanţii DAJ Cluj au informat că în data de 01.06.2016, un specialist al DAJ, însoţit de un reprezentant din cadrul primăriei, au efectuat verificări la faţa locului a situaţiei prezentate.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii DAJ au infromat că nucul respectiv este situat în perimetrul unei conducte de gaz, motiv pentru care aceştia au solicitat un punct de vedere avizat din partea A.N.R.E., Oficiul Teritorial Cluj care urmează a fi transmis Prefecturii de îndată ce acesta va parveni DAJ Cluj.

 

Plângeri la toate instituţiile abilitate

Deşi în luna noiembrie 2016, primăria a anunţat că nu au fost eliberate avizele legale pentru tăierea nucului şi a molidului, ci doar se vor toaleta crengile arborilor, fără reducerea din înălţime a acestora, situaţia s-a schimbat în doar câteva luni. Astfel, în februarie 2017, primăria a informat Asociaţia de proprietari de pe strada Horea nr. 10 că în cursul lunii februarie, lucrările solicitate de Septimiu Condor vor fi executate, deci molidul se va tăia până la urmă.

În consecinţă, deşi autorizaţia obţinută pentru tăierea nucului au reuşit să o anuleze cu sprijinul Prefecturii Cluj, acum Atilla Bakk a contestat autorizaţia pentru tăierea molidului la toate autorităţile din judeţ, luptându-se pentru salvarea puţinelor spaţii verzi din municipiu.

”În data de 17.02.2017 Primăria Cluj-Napoca, fără a anunţa Asociaţia de locatari de pe strada Horea nr. 10, a trimis o echipă de muncitori pentru tăierea molidului din curte, ”echipa care a prezentat o autorizaţie de tăiere emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj neconformă cu realitatea şi fără a prezenta dovada plantării unui alt conifer conform dispoziţiilor legale.

Autorizaţia 6347/21.06.2016 a fost dată pentru un molid ce se ”află la o distanţă mai mică de 2 m faţă de imobilul situat pe strada Horea nr. 10”, fapt care nu corespunde realităţii (distanţa reală este de peste 11 m).

Totodată, nu înţelegem insistenţele primăriei şi nu suntem de acord cu distrugerea arborilor din curtea noastră, ţinând cont de lipsa spaţiilor vezi din municipiu şi nevoia de oxigen, doar pentru capriciul unui vecin care, probabil, doreşte să-şi extindă locuinţa situată pe un garaj”, contestă preşedintele Asociaţiei de proprietari de pe strada Horea. nr. 10, Atilla Bakk.

 

Tăierea unor copaci este interzisă fără aviz

Nucul este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel, persoanele care vor să taie un nuc sunt obligate să ceară o autorizaţie, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite anumite condiţii.

Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii.

În baza legii, autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii răzleţi şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.