Potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2024, publicat miercuri, jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) prevăd o creștere a investițiilor în acest an, în timp ce doar 19% se așteaptă la o scădere. Aceste estimări reflectă o îmbunătățire a percepției cu privire la potențialul de creștere al pieței imobiliare.

Conform comunicatului emis de compania de consultanță Deloitte, 40% dintre respondenți anticipează o creștere a activității pe piață în 2024, față de doar 15% înregistrat în anul anterior. De asemenea, proporția celor care prevăd o scădere a activității s-a redus la 16%, comparativ cu 57% în 2023.

Investitorii din domeniul imobiliar intenționează să se concentreze pe proiecte noi (31%) sau pe atragerea de fonduri pentru investiții viitoare (19%). Unul din trei investitori se așteaptă ca eficiența portofoliului lor să se îmbunătățească, fiind de două ori mai mulți decât cei care prevăd o deteriorare.

Sectorul industrial rămâne cel mai competitiv (31%), urmat de cel rezidențial (21%), conform studiului Deloitte.

În ceea ce privește dezvoltatorii, se observă o tendință importantă pentru 2024 de reprofilare către alte segmente ale pieței. Un sfert dintre aceștia iau în calcul o astfel de schimbare, în special dezvoltatorii de birouri și spații comerciale. Trei sferturi dintre aceștia se vor concentra pe alte sectoare în acest an, în principal active cu destinație mixtă sau proiecte rezidențiale pentru închiriere.

Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal, lider al serviciilor de consultanță pentru sectorul imobiliar în cadrul Deloitte România, a subliniat că în România, tranzacțiile din piața de birouri au fost temperate încă din 2023, iar accentul s-a pus pe renegocierea contractelor de închiriere și flexibilizarea clauzelor. În ceea ce privește proiectele de retail, piața locală se diferențiază prin existența unui număr mare de proiecte și un apetit crescut pentru investiții, stimulat de perspectiva reducerii inflației și creșterea puterii de cumpărare a populației. Segmentul industrial beneficiază de perspective de creștere, având în vedere situația geopolitică și fenomenul de relocare a diverselor unități de producție în țările aliate politic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.