În 10 mai, pe scena Operei Naționale Cluj-Napoca va avea loc primul spectacol despre viața celor care locuiesc în ghetoul orașului Cluj-Napoca. Povestea din Waste Side Story este unul dintre primele spectacole de operă contemporană care va fi prezentat pe scena instituției de cultură.

”Este un cadou din partea noastră pentru comunitatea clujeană. Este un gest de generozitate. De la cei care sunt cei mai săraci, cum a dat văduva cei doi bani Mântuitorului. E tot ce a avut.

Dumnezeu ne-a adus împreună să facem ceva mișto. E ceva ce nu s-a mai făcut. Ceva care să deschidă un nou orizont.

Poate unii o să înțeleagă că noi de fapt nu vrem să locuim în Pata Rât. Că n-am mers de bunăvoie. Că am fost siliți să mergem acolo.

Nu poți să vezi cum ne-au afectat evacuările. N-ai trăit-o. Dar într-o societate nemiloasă și tu, cel care stai la lucru, oricât ești de obedient și îți plătești ratele 40 de ani, poți ajunge ca noi. Poți ajunge la Pata Rât.

Niciun spectacol nu va produce mari schimbări de unul singur. Dar e un act important. Transformarea socială, pentru ca oamenii să-și schimbe percepția pe care o au asupra noastră, e de lungă durată. Punem un strop într-un pahar. Contează. Picătură cu picătură se umple paharul.

Orice lucru pe care-l facem, orice luptă pe care o câștigăm poate face ca cineva să se uite înapoi peste 50 de ani, când nu o să mai fim, și să spună: omule, tot respectul.

Azi avem oportunitatea să ajungem cu lupta noastră pentru drepturile romilor într-o lume închisă pentru noi. Într-un oraș în care nu prea avem acces, în care suntem percepuți ca niște paria. Vrem să simțim că aparținem locului. Nu am invadat locul cuiva. Nu suntem țigani. Suntem oameni.”, au transmis organizatorii acestui spectacol în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.