La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor s-au bătut doi procurori. După ce unul dintre ei, atacatorul, procurorul Roman Călin Gheorghe, a fost exclus din rândul procurorilor, acesta i-a făcut o plângere penală, care a ajuns să se judece la Curtea de Apel Cluj, victimei, adică procurorul Viorel Gavrea, procurorul în cadrul aceluiaşi parchet orădean. Cei doi procurori au mai fost în atenţia Ministerului Public care a cerut sesizarea organelor de urmărire penală şi aplicarea de sancţiuni disciplinare pe numele celor doi procurori.

În urmă cu trei ani, procurorul Călin Roman de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi-a gâtuit şeful, procurorul Viorel Gavrea, pentru că acesta îi făcuse un referat profesional negativ. După un an de cercetări, atacatorul a fost trimis în judecată şi exclus din magistratură. Însă, pentru a fi cu sufletul împăcatm Roman i-a făcut o plângere penală lui Gavrea, plângere pe care colegii celor doi procurori au soluţionat-o cu NUP. Procurorul Roman a contestat soluţia într-un proces deschis la Curtea de Apel Oradea, însă pentru că judecătorii de caz s-au abţinut, dosarul a fost repartizat la Curtea de Apel Cluj, unde, după un termen de judecată, magistraţii clujeni au şi dat o soluţie. “Conform art.2781 alin.8 lit.a Cpp respinge ca nefondată plângerea formulată de către petentul Roman Călin Gheorghe împotriva rezoluţiilor de neîncepere a urmăririi penale din 19.11.2010 şi a celei cu nr.715/II.2/2010 din 29 decembrie 2010, date în dos.445/P/2010 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Obligă petentul, în baza art.192 alin.2 Cpp, la plata sumei de 700 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă.”, arată soluţia instanţei clujene. Soluţia dată nu reprezintă nici o surpriză, ţinând cont de faptul că Viorel Gavrea este şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, parchet unde mai lucrează doar un alt procuror, Aurelia Herlea Morar.
Ce este şi mai interesant este că, atât actualul şef al Parchetului bihorean cât şi procurorul Roman au fost cercetaţi de Comisia de disciplină din cadrul Ministerului Public.
Spre exemplu, în urmă cu câţiva ani, Ministerul Public a emis o notă prin care cerea ca Înainte cu câţiva ani, în 2004, Ministerul Public a emis o adresă prin care cerea ca “pentru abateri grave constând în manifestări care aduc atingere onoarei de magistrat şi probităţii profesionale şi în neglijenţă repetată în soluţionarea lucrărilor, conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a formulat propuneri pentru sesizarea organelor de urmărire penală şi promovarea unor acţiuni disciplinare faţă de Leuca Gheorghe – procuror şef secţie urmărire penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, Gavra Viorel – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi faţă de Roman Călin – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea”. Însă, după mai bine de sase ani, Procurorul Gavrea a ajuns şef, iar procurorul Roman, abia pentru că a sărit la bătaie pe holurile Parchetului, a fost dat afară.

Bătaie la Parchet

Revenind la bătaia care a avut loc între procurori, tot conform Ministerului Public, se arată într-un comunicat cum Roman şi-a gâtuit şeful.
“Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului  de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin rechizitoriu, la data de 6 septembrie 2010, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului ROMAN CĂLIN GHEORGHE, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de ultraj (cauza fiind preluată, în temeiul disp. art 209 alin.41, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea).
Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că, în data de 10 iunie 2009, inculpatul Roman Călin Gheorghe (procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor), în timp ce se afla pe holul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, l-a acostat, prin surprindere, pe şeful său ierarhic, procurorul G.V.G. (Viorel Gavra), pe care l-a prins de gât şi asupra căruia a exercitat acte de violenţă fizică, reproşându-i în timpul acestei agresiuni, întocmirea de către acesta a unei informări, datată 1 iunie 2009, în care expusese o serie de deficienţe profesionale constatate în activitatea inculpatului. La câteva minute după această agresiune, inculpatul a pătruns în cabinetul părţii vătămate, pe care, în prezenţa unor martori, a ameninţat-o cu distrugerea carierei profesionale.
Este de menţionat faptul că actele de agresiune fizică, insultă şi ameninţare au fost comise de inculpat ca o reacţie de răzbunare pentru actele anterioare îndeplinite cu bună credinţă, în exerciţiul funcţiunii şi în temeiul prerogativelor de şef ierarhic pe care partea vătămată le avea. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Curţii de Apel Oradea”. după ce a fost găsit de ultraj şi dat afară din magistratură, la adresa procurorului bătăuş au apărut şi alte acuzaţii.
Conform documentelor de la dosar, “Roman Călin a fost trimis în judecată pentru ultraj în formă agravantă, infracţiune prevăzută de art. 239, alin. 2, Cod penal. Potrivit caracterizării conduitei, Roman a refuzat să se prezinte în repetate rânduri, când a fost citat, apoi când s-a prezentat, refuzat să dea declaraţie. În paralel cu aceste acuzaţii s-a mai reţinut că Roman Calin a primit în 2009, prin ordonanţa procurorului, o sancţiune cu caracter administrativ (amendă de 1000 de lei) pentru infracţiunea de lovire, constând în aceea că, la o petrecere, l-a lovit fără nicio provocare pe prim-procurorul Sferlea Adrian Ionel”.

Victima acuzată de şmecherii

Nici şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor nu este ocolit de acuzaţii dintre cele mai grave. Spre exemplu, într-un caz de omor, procurorul Gavra este acuzat de familia suspectului de crimă că ar fi “fabricat” pe ultima sută de metri a cercetărilor un martor. În acest caz este vorba despre Ludovic Stana, care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, printr-o sentinţă definitivă dată ianuarie 2009, pentru uciderea lui Biro Ladislau. Procesul a durat extraordinar de mult, ţinând cont de faptul că fapta s-a petrecut în anul 2003.
De asemenea, procurorul Gavra a fost ţinta mai multor acuzaţii de corupţie, dar Consiliul Superior al Magistraturii i-a apărat reputaţia profesională infirmând toate acuzaţiile care i se aduceau.
“S-a reţinut că, procurorul Viorel Gheorghe Gavra a fost cercetat disciplinar în anul 1998 iar prin Hotărârea 11 din 03 decembrie 1998 a Comisiei de disciplină din cadrul Ministerului Public a fost sancţionat cu diminuarea salariului de bază cu 15 la sută pe o perioadă de 2 luni pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 122 lit. g şi j din Legea nr. 92/1992 privind organizarea judecătorească. Chiar dacă în cazul abaterilor disciplinare nu este prevăzut un termen de reabilitare în cazul aplicării unei sancţiuni, această împrejurare nu poate constitui un element permanent de apreciere a activităţii profesionale a magistratului, astfel, calificativele acordate procurorului Viorel Gheorghe Gavra pentru anii 2002-2004 de conducerea parchetului au fost de “foarte bine”, arată un document al CSM datat din 2008

Ştefan Trandafir

2 COMENTARII

  1. vai de noi.
    asta fabrica dosare si santajeaza oamenii.are o gramada de imobile si gal mariana concubina santajeaza oamenii si obtine sume uriase. numai asta face toata ziua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.