Unul dintre cei mai titraţi oameni de afaceri clujeni din domeniul energiei electrice, Rareş Criste, cere ca societatea lui, ECG POWER TRADING SRL, să intre în faliment. Interesant este faptul că, dacă în 2015 firma lui Criste raporta afaceri de peste 25 de milioane de lei, în anul următor Criste nu a mai raportat nici o cifră de afaceri. Prin această firmă, omul de afaceri clujean a încheiat un contract cu SC ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL, firma lui Bogdan Buzăianu, un alt ”băiat deştept” al afacerilor cu energie electrică, pe care nu l-a mai onorat.

 

La sfârşitul lunii ianuarie, Rareş Criste a înregistrat la Tribunalul Comercial Cluj prin care solicita intrarea în faliment a firmei ECG POWER TRADING SRL, la care este administrator şi acţionar alături de off-shore-ul cipriot ECG CENTRAL EUROPEAN GAS LTD reprezentat tot de el.

În 2015, firma a declarat o cifră de afaceri de 26.050.722 de lei, şi o pierdere de două milioane de lei. În anul următor firma a declarat o cifră de afaceri zero şi o pierdere de aproape un milion de lei.

Începând cu 2017 firma a început să aibă probleme. La începutul anului trecut, AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI a câştigat un proces împotriva firmei  ECG POWER TRADING SRL. ” Admite cererea formulată de reclamanta AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI în contradictoriu cu pârâta S.C. ECG POWER TRADING S.R.L. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 20762,69 lei reprezentând contravaloarea facturilor fiscale seria ANRE nr. 0093637/31.12.2015 şi seria ANRE nr. 0095879/14.03.2016. Obligă pârâta la plata către reclamantă a unor dobânzi şi penalităţi de întârziere egale cu cele datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, pentru suma de 20826,85 lei stabilită prin factura fiscală seria ANRE nr. 0095879/14.03.2016, ce se vor calcula conform disp. art. 4, al. 2 Ordinului Preşedintelui ANRE nr. 178/2015. Ia act de faptul că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Cluj-Napoca. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 19.01.2017”, arată soluţia pe scurt a instanţei.

După jumătate de an de la câştigarea procesului, Autoritatea a executat silit firma clujeanului Criste.

 

Nu i-a plătit factura lui Buzăianu

Tot la începutul anului trecut, Tribunalul Comercial Cluj a dat o sentinţă prin care firma lui Rareş Criste pierdea peste două milioane de lei, contravaloarea unui contract neonorat încheiat cu firma SC ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL, care îi aparţine lui Bogdan Buzăianu, un alt ”băiat deştept” din domeniul energiei.

”Admite cererea şi în consecinţă: Ordona debitoarei (ECG POWER TRADING SRL, n.red.) să plătească creditoarei (SC ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL), în termen de 20 zile de la comunicare, suma de 1.916.953,20 lei preţ restant , suma de 44573,03 lei dobânzi de întârziere contractuale ,conform art. 13 din contractul de vânzare-cumpărare nr. 457/30.12.2014, pentru perioada 11.2015-12.2015 , suma de 104.665,64 lei penalităţi de întârziere contractuale pentru perioada 16.12.2015-15.06.2016 şi în continuare dobânzi de întârziere 0,04% pe zi şi penalităţi de întârziere contractuale 0,02% pe zi, până la plata debitului principal, precum şi suma de 1846,52 lei cheltuieli de judecată. Executorie. Cu drept de cerere în anulare în termen de 10 de zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 21.02.2017”, arată soluţia pe scurt a instanţei.

După jumătate de an, sentinţa fost pusă în executare silită.

Potrivit unor informaţii, Rareş Criste cumpăra energie de la Buzăianu care, la rândul lui, o achiziţiona de la stat la preţuri preferenţiale. De cele mai multe ori, cumpărătorul final era tot statul român care plătea preţuri extrem de mari pe MWh.

 

 

I-a şuierat puşcăria pe la ureche

Clujeanul Rareş Criste este un om de afaceri clujean care s-a lansat în afaceri împreună cu Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, şeful fostului serviciu secret Doi şi-un Sfert. Una dintre cele mai mari afaceri pe care Rareş Criste era cât pe ce să o încheie a fost cea în care una dintre firmele la care este director, SC Energon Power Gas, ar fi urmat să încheie cu Hidroelectrica un contract pe patru ani de zile pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (aproximativ 262.980.000 euro) în condiţii dezavantajoase pentru compania de stat. Însă, cu câteva zile înainte de a se parafa această înţelegere, au intervenit procurorii DNA, ajutaţi de agenţi ai Serviciului Român de Informaţii (SRI), care au declanşat o anchetă şi au reţinut doi oficiali ai Hidroelectrica.

Practic, procurorii au avut nevoie de 6 zile pentru a face acest dosar pentru că intenţia lui Criste a cumpăra a devenit publică în data de 17.10.2013, iar procurorii au anunţat că au depistat nereguli în data de 23.10.2013.

Comunicatul DNA arată, fără a menţiona numele lui Rareş Criste, sau implicarea lui directă în afacere, că doi oficiali ai Hidroelectrica au fost reţinuţi pentru dare de mită şi complicitate la această infracţiune. Ulterior, cei implicaţi în această afacere au fost condamnaţi, mai muţin Criste care nici măcar nu a ajuns în faţa judecătorului.

Criste a studiat la McGill University de unde s-a transferat la universitatea austriacă Wirtschaftsuniversität Wien, unde a absolvit studii la nivel de master în domeniul afacerilor cu energie electrică. Face parte din prestigiosul club select Aspen Institut, alături de Bogdan Chiriţoiu, preşedinte la Consiliul Concurenţei, Eugen Popa, consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, omul de afaceri Ion Nestor, partener în NNDKP, etc.

 

 

Afaceri cu băieţi bazaţi

În 2005, Rareş Criste a intrat în afaceri prin intermediul Premier Construct şi, în paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc.. Dacă la Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a făcut afaceri timp de 5 ani. La această societate, Criste a dezvoltat un adevărat “lanţ al puterii”. A deţinut controlul acestei firme alături de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi şi-un sfert, şi alături de Sorin Piciu, un alt personaj bine înfipt în afacerile cu energie. De asemenea, Criste este unul dintre partenerii constanţi ai unei firme olandeze, Energon Holding Delft B.V, axată pe afacerile cu energie. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni şi Rovinari, de unde cumpără energie pentru a o vinde mai departe. De asemenea, Criste a mai fost asociat şi în SC Amgaz Furnizare, societate implicată în afaceri de anvergură cu societăţile de stat Romgaz şi Distrigaz, care gestionează o parte din gazele naturale din România. Iniţial, compania Amgaz Furnizare SRL a aparţinut lui Peter Braun, om de afaceri implicat în privatizarea ALRO Slatina.

 

 

”Băiatul deştept” number 1

Bogdan Buzăianu se numără printre cei mai bogaţi afacerişti români din domeniul energiei electrice, chiar dacă în ultimul timp problemele de ordin penal l-au cam curentat.

A câştigat miliarde de dolari de pe urma Hidroelectrica. Din 1996 i s-a permis să cumpere energie de la stat, care prin firmele lui a fost revândută unor fabrici de stat la preţuri chiar şi de 10 ori mai mari. În 2001 a încheiat cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, de aproape 1 miliard de dolari, pe vremea când ministrul Economiei era naşul său, Doru Ioan Popescu. Despre acel contract, procurorii DIICOT au spus că reprezenta mai mult de 1 la sută din PIB-ul României de la acea vreme şi că ar fi fost încheiat ilegal. Directorii Hidroelectrica sunt acum în închisoare fiind condamnaţi, însă partea de dosar cu Bogdan Buzăianu nu a plecat niciodată către instanţă.

 

1 COMENTARIU

  1. Din cauza acestor personaje infecte costă curentul electric, echivalentul unei mici averi. Cum să se ridice cât de cât nivelul de trai al românilor, câtă vreme nimeni nu pune odată piciorul în prag?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.