Au trecut în septembrie 2015 60 de ani de când a răsunat primul acord din Simfonia a III-a Eroica de Beethoven, sub conducerea maestrului Antonin Ciolan, venit la Cluj dintr-o întâmplare a sorţii din dulce „Târgul Ieşilor”, în anul 1949, după o lungă carieră şi la o vârstă când alţi oameni se retrag la pensie.

 

 

Bazat pe talentul său natural şi format la şcoala de dirijat germană, oferindu-i-se un post la Dresda, a ales să se întoarcă în ţară, punându-se în slujba muzicii româneşti. Personalitatea sa cu adevărat a înflorit prin venirea la Cluj. Cu inima deschisă şi cu un zâmbet cald a primit să-şi împartă arta celor dornici de învăţătură din capitala Transilvaniei.

Prima instituţie care a beneficiat de talentul şi pregătirea sa a fost Opera Maghiară de Stat.

Din 1949 şi până în toamna anului 1955, a ridicat nivelul profesional al Operei Maghiare la un nivel nemaiatins până atunci. Dar la Cluj, Antonin Ciolan a început o altă viaţă odată cu înfiinţarea Filarmonicii, pe care a format-o şi slujit-o cu dragoste şi devotament, ducând-o sub îndrumarea sa să fie recunoscută, după puţini ani, ca cea mai bună din ţară.

Au trecut anii, şi cu respect mă gândesc la toţi acei muzicieni care au pus umărul la ridicarea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii: la maeştrii Antonin Ciolan, Sigismund Toduţă, George Vintilă, Mircea Cristescu, Emanuel Elenescu, Erich Bergel, Emil Simon, Cristian Mandeal, Ştefan Ruha, Gheorghe Halmoş, Dumitru Pop, şi la atât de mulţi instrumentişti care au muncit cu dăruire la ceea ce a ajuns Filarmonica să fie.

Este o datorie morală cunoaşterea adevăratei istorii a unei instituţii artistice pentru cel care se angajează să o conducă.

Azi, managerul Filarmonicii, domnul Marius Tabacu, uită să studieze arhivele Filarmonicii şi se bazează în unele cazuri în afirmaţiile sale pe informaţii aflate pe Wikipedia sau din alte „surse”… Ce spune Wikipedia? „Actuala Filarmonică a fost fondată în data de 1 septembrie 1955, ca o instituţie artistică dedicată exclusiv concertelor. Avea 75 de muzicieni, aleşi sub supravegherea maestrului Wilhelm Demian. Antonin Ciolan a fost numit dirijorul orchestrei, primul concert a avut loc pe data de 4 decembrie 1955.”

Adevărul pe care toată lumea îl cunoaşte este că înfiinţarea Orchestrei Filarmonicii din Cluj i-a fost încredinţată maestrului Antonin Ciolan. Comisia de examinare pentru concursul din luna octombrie 1955 a fost condusă de maestrul Antonin Ciolan, care a fost numit şi prim-dirijor prin decizia nr. 47.846, din 20 septembrie 1955, a Sfatului Popular Cluj.

Am avut onoarea să cânt în orchestra Filarmonicii din Cluj de la primul ei concert, din 4 decembrie 1955. Ea a luat fiinţă din iniţiativa autorităţilor locale clujene şi printr-un decret guvernamental.

Orchestra a pornit la drum cu un colectiv format din muzicieni cunoscuţi în Cluj ca foarte buni instrumentişti.

Cu aceşti oameni, adunaţi din mai multe locuri, a făcut maestrul Antonin Ciolan prima repetiţie care a avut loc pe scena mică a Operei Române din Cluj, cu Simfonia a III-a Eroica de Beethoven.

Ziua de 4 decembrie 1955 a marcat însă transformarea unui vis în realitate având loc primul concert al proaspetei orchestre clujene. Acest vis exprima pe de o parte emoţia unei prime întâlniri, dar şi recunoaşterea faţă de venerabilul maestru care a fost Antonin Ciolan şi a confirmat remarcabilele sale însuşiri de conducător şi îndrumător al unui colectiv simfonic.

Pe lângă maestrul Antonin Ciolan a fost încadrat ca dirijor secund maestrul George Vintilă.

De la Opera Maghiară din Cluj a fost adus cu jumătate de normă dirijorul Wilhelm Demian, pe postul de director-adjunct artistic. Prin plecarea dirijorului George Vintilă la Filarmonica din Iaşi în 1959, au fost temporar angajaţi cu jumătate de normă dirijorii Mircea Cristescu şi Emanuel Elenescu. Postul de dirijor secund a fost scos la concurs tot în anul 1959 şi a fost câştigat de dirijorul Erich Bergel.

Dirijorul Emil Simon a fost angajat la Filarmonica din Cluj în 1962, iar Cristian Mandeal în 1980.

Au trecut mulţi ani de atunci şi iată că în decembrie 2012 i-am dăruit domnului manager Marius Tabacu cartea scrisă de mine „Antonin Ciolan, inegalabilul maestru al baghetei”. Dânsul a ţinut să-mi spună atunci: „Nu Antonin Ciolan a fost fondatorul Orchestrei Filarmonicii din Cluj, ci… Wilhelm Demian!”

L-am rugat pe domnul Marius Tabacu să citească cartea şi o să se lămurească cine a fost fondatorul Filarmonicii.

Cercetând arhiva Filarmonicii, am constatat că Wilhelm Demian a avut funcţia de director-adjunct artistic şi semna numai acte administrative. Toate actele de angajare a unor instrumentişti în Orchestra Filarmonicii le-a semnat numai maestrul Antonin Ciolan.

La începutul lunii decembrie 2010, domnul Marius Tabacu a dat dispoziţie să dispară de pe afişele de concert „Director Fondator al Filarmonicii de Stat Transilvania Maestrul Antonin Ciolan”. Astfel, pe afişele de concert ale Filarmonicii din datele de: 3 decembrie 2010, 7 ianuarie 2011, 26 octombrie 2012 şi 7 decembrie 2012, numele fondatorului Filarmonicii a dispărut.

I-am atras atenţia că încalcă o hotărâre a Consiliului Judeţean Cluj, care în anul 1996 a aprobat ca pe toate afişele de concert ale Filarmonicii să apară tipărit „Director Fondator al Filarmonicii de Stat Transilvania Maestrul Antonin Ciolan”!

Dar, domnul manager a dat altă dispoziţie după toată mascarada care i-a aparținut, ca maestrul Antonin Ciolan să fie trecut din nou pe afişele de concert ale Filarmonicii.

Se știa că la 1 ianuarie 2013 se vor împlini 130 de ani de la naşterea maestrului Antonin Ciolan. Era normal ca instituţiile clujene unde Maestrul şi-a desfăşurat activitatea la Cluj – Opera Maghiară, Conservatorul de Muzică şi Filarmonica – să-l omagieze cu acest prilej.

Am trimis Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca o cerere de finanţare şi Proiectul cultural „Anul 2013, anul dedicat maestrului Antonin Ciolan, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la naşterea sa”, semnat şi de managerul Marius Tabacu în 29 noiembrie 2012.

Răspunsul Consiliului Local a fost că cererea noastră a fost depusă prea repede (10.12.2012) şi să o depunem din nou între 1-31.01.2013. De această dată, managerul Marius Tabacu nu a mai vrut să o semneze. Astfel, proiectul Cultural, a murit înainte de a se naşte din cauza conducerii Filarmonicii.

În vara anului 2012 i-am propus domnului Marius Tabacu ca Orchestra Filarmonicii să-i dedice maestrului Antonin Ciolan un concert in memoriam, la începutul anului 2013, când se împlineau 130 de ani de la naşterea sa. Dar s-a aflat în Cluj că Filarmonica nu organizează niciun concert comemorativ Antonin Ciolan, şi atunci discipolul Maestrului, dirijorul Petre Sbârcea, a luat iniţiativa ca orchestra si corul Operei Naţionale Române în colaborare cu Orchestra Operei Maghiare să pregătească şi să susţină împreună un Concert Extraordinar Comemorativ „Antonin Ciolan – 130 de ani”, în 13 ianuarie 2013. În această situaţie managerul Filarmonicii a dat dispoziţie ca pe afişul de concert din 25 ianuarie 2013 să fie tipărit: „Concert vocal-simfonic comemorativ 130 de ani de la naşterea lui Antonin Ciolan”. În caietul-program al acestui concert nici un rând despre maestrul Antonin Ciolan, iar programul concertului nu avea nici o lucrare din fostul său repertoriu. De ce? Oare tineretul de azi care vine la concertele Filarmonicii nu trebuie să afle cine a fost Antonin Ciolan?

Dar în toamna aceasta Marius Tabacu a avut „grijă” când s-au împlinit 100 de ani de la nașterea pianistului Gheorghe Halmos Gyorgy, să-i dedice un concert in memoriam la deschiderea stagiunii 2015-2016, în 18 septembrie 2015, prin programarea Concertului nr. 3 pentru pian și orchestră de L. van Beethoven, aflat cândva în repertoriul solistului, iar în caietul program, două pagini de text despre solist, scrise chiar de domnul Marius Tabacu.

Se cunoaște că în 1 septembrie 2015 s-au împlinit 60 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii din Cluj. Conducerea Filarmonicii nu a marcat în niciun fel acest eveniment. Ne aşteptam ca în ediţia din 2015 a „Toamnei Muzicale Clujene” să fie programat un concert simfonic dedicat acestei aniversări, în care să se execute lucrări din primul concert din 4 decembrie 1955, când a luat fiinţă Filarmonica. Dar nu s-a făcut nimic.

Noroc că se gândesc alţii… la Filarmonică. Astfel, domnul prof. univ. dr. Nicolae Hâncu l-a invitat la Galele din 28 octombrie 2015, de la Muzeul de Artă, pe managerul Marius Tabacu, să ţină o conferinţă despre cei 60 de ani ai Filarmonicii. Slab informat şi „cunoscător” după ureche al istoriei Filarmonicii, domnul manager nu a ştiut să prezinte toate personalităţile muzicale pe care le-a avut această instituţie, făcându-i uitaţi pe dirijorii George Vintilă, Mircea Cristescu, Emanuel Elenescu, Cristian Mandeal şi pe solistul Dumitru Pop, cărora nici nu le-a pomenit numele. N-a amintit nimic de realizările mai importante acumulate în decursul celor 60 de ani. Gala a fost încheiată de recitalul Cvartetului ARCADIA, care a interpretat Cvartetul în Re Major de W.A. Mozart, la un înalt nivel profesional.

Comportamentul actualului manager al Filarmonicii faţă de cinstirea memoriei maestrului Antonin Ciolan este de neînţeles. După câte a făcut maestrul Antonin Ciolan pentru orchestra Filarmonicii din Cluj merita mai mult decât un simplu afiş la împlinirea a 130 de ani de la naşterea sa. Cum de nicio acţiune pe care ar fi trebuit să o facă Filarmonica în ultimii ani, nimic nu a reuşit? Managerul a făcut însă totul ca să diminueze renumele şi personalitatea marelui dirijor şi profesor, minimalizând rolul său în progresul artei muzicale la Cluj, când ar fi trebuit să aibă un mai mare respect nu numai pentru fondatorul Filarmonicii, dar şi pentru muzicienii care în urmă cu 60 de ani au zidit orchestra clujeană. Celor care nu cunosc bine istoria Filarmonicii din Cluj şi nici personalitatea maestrului Antonin Ciolan, le amintim gândurile lui George Enescu şi Sergiu Celibidache. George Enescu scria în iunie 1922: „Ţin să spun aici toată recunoştinţa ce o păstrez domnului Antonin Ciolan pentru remarcabila-i activitate artistică, pentru sârguinţa şi devotamentul faţă de cauza muzicală ce a apărat-o victorios…” Iar Sergiu Celibidache, care i-a fost elev maestrului Antonin Ciolan, îi scria în 14 iunie 1968: „Iubite Maestre, rândurile matale mi-au umplut sufletul de bucurie, numai de ce ai început cu «Domnule»? Mie îmi plăcea mult mai mult când la Iaşi îmi spuneai «drăguţă» şi «măi băete». Şi te rog să mă crezi că nu m-am schimbat. Atunci, ca şi astăzi, gândeam că mata ai fost cel mai mare dirijor român.”

Îndrăznesc să spun că fără maestrul Antonin Ciolan, Filarmonica din Cluj n-ar fi ajuns la performanţele care au făcut-o cunoscută şi apreciată în lume.

Prin discipolii săi, prin valorile pe care a ştiut să le sădească în conştiinţa tuturor celor cu care a lucrat, învăţătura sa este vie şi perpetuă.

antonin ciolan

Gheorghe Muşat,

Membru fondator al  Orchestrei Filarmonicii şi prim trompetist vreme de  40 de ani și de 50 de ani profesor la Academia de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca

2 COMENTARII

  1. Calde mulțumiri,domnule profesor.La Cluj-Napoca se pare că a devenit o tradiție rescrierea deșănțată a
    istoriei.O situație asemănătoare este la Studioul de Radio Cluj.Actuala conducere le-a trântit ușa în nas
    celor care au scris glorioasa istorie a acestei Voci a Transilvaniei iar postul care altădată făcea parte
    din familiile clujenilor abia dacă se mai aude. Clujul a fost întotdeauna mândru prin identitatea sa cultu-
    rală.Trecutul este prea mare,prea apăsător pentru diriguitorii culturii de azi.Și pentru că nu se pot ridica
    la înălțimea lui,se străduiesc să-l aducă la dimensiunile mediocrității.

  2. Felicitāri nea Gicule, oricum se pare cā pentru Filarmonica clujeanā este foarte dificil sa-si mai aminteasca,sau decît cu foarte mare greutate, de persoanele care au contribuit de-a lungul anilor la mentinerea si perpetuarea unei calitati muzicale de nivel international.Noi ,fosti membri ai orchestrei, care ne desfasuram activitatea in insitutii muzicale din Elvetia,Germania,Franta,etc. etc.si care avem in C V-urile noastre la loc de cinste „fost membru al Orchestrei Filarmonice din Cluj -Napoca”,nu am avut niciodatā ,spun bine NICIODATĀ, nici un fel de informatii despre aniversārile orchestrei,sau a personalitātilor muzicale care au condus institutia de-a lungul anilor ! Ca si cînd n-am fi existat ! Dar se pare cā ,din pācate, nu trebuie sā fiu mirat de aceste lucruri. Aceasta este România si evident Clujul secolului XXI ! Pācat, mare pācat. Te sārut cu drag DORIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.