Aproape 20 de milioane de euro au obținut justițiabilii care s-au adresat CEDO. România este campioană în ceea ce privește procesele pierdute la instanța europeană.

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Finanțelor, despăgubirile au fost acordate pentru perioada 2012- 2017. Cele mai mari despăgubiri au fost acordate în anul 2015, aproape 35 de milioane de lei. În anul 2016 despăgubirile s-au redus la jumătate, aproape 17 milioane de lei. Și anul trecut au mai scăzut puțin, la 13 milioane de lei. În primii 3 ani au fost sub 10 milioane de lei.

În 2017, România ocupa locul 4 în clasamentul statelor condamnate pentru încalcarea drepturilor fundamentale, cu 69 de cazuri. Primele locuri au fost adjudecate de Rusia (305 cazuri), Turcia (116 cazuri) și Ucraina (87 de cazuri). Pe locul 5 este Bulgaria cu 39 de cazuri.

În cazul României, cele mai multe pedepse au fost aplicate pentru tratamente inumane ori degradante, urmate de condamnări pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat la începutul anului o statistică a activității care arată că pe rolul CEDO se aflau 57.350 de cereri în așteptare, dintre care 10.050 erau împotriva României.

În octombrie 2010, CEDO a pronunțat prima hotărâre pilot împotriva României. Cauza pilot înseamnă un caz model pe care CEDO îl alege ca fiind relevant. Solutia cazului pilot ar putea deveni automat soluție a tuturor celorlalte procese.

Sursa: evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.