BBC News a publicat ieri un amplu reportaj despre familia lui Carmen Bugan și încercările teribile prin care tatăl acesteia a trecut în perioada comunistă, fiind un activ disident și neobosit opozant al sistemului. Scriitoarea povestește despre tatăl său, Ion Bugan, care a trecut prin închisorile de la Jilava, Deva, tabăra de muncă forțată din Marea Insulă a Brăilei și, ulterior, după o tentativă de evadare din lagărul comunist ca-n filme, a fost prins la granița bulgaro-turcă și condamnat la 11 ani de închisoare la Aiud. În primele cinci luni, a fost închis la izolare, înfometat și legat cu 45 de kg de lanțuri, în ”aripa specială” a închisorii de la Alba Iulia.

Cu toate acestea, Ion Bugan, după eliberare, scria noaptea pamflete anticomuniste la o mașină de scris neînregistrată pe care o ține îngropată în curte (toate mașinile de scris din vremurile respective trebuiau înregistrate la poliție). În 1983, și-a pus pe Dacia roșie pancarte în care cerea respectarea drepturilor omului și denunțându-l pe Ceaușescu ca torționar și a condus prin centrul Bucureștiului, aruncând fluturași pe geam și suflând într-un fluier pentru a atrage atenția.

Această ispravă i-a adus încă 10 ani de muncă forțată la Aiud, dar a scăpat odată cu amnistia generală din 1987, iar în noiembrie 1989 a reușit să emigreze cu familia în Statele Unite. ”În timp ce noi ne îndreptam spre Michigan la sfârșitul anului 1989, cărând câte o valiză în care ne-am împachetat toată viața, Zidul Berlinului s-a prăbușit în spatele nostru”, povestește Carmen Bugan pentru BBC.

Citiți reportajul integral aici: The man who went looking for freedom, BBC, 1 aprilie 2014

Sursa foto: captura video BBC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.