Săptămâna trecută, Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă, precum și sâvârşirea infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție în cazul lui Lucian Nemeș, fostul viceprimar al localității Turda. Acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât, în timpul exercitării mandatului, a participat la elaborarea proiectului de hotărâre privind alegerea lui Vasile Nemeș, tatăl său, în Consiliul de Administrație al S.C. TURDA SALINA DURGAU S.A., a semnat expunerea de motive anexată proiectului de hotărâre și a votat introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre.

În aceeași situație se află și alți consilieri locali din acest oraș, care au votat pentru introducerea pe ordinea de zi a unor decizii care îi privesc pe ei sau pe familiile lor, scrie Turda News. Astfel,  ”consilierii care au „probleme”, din punct de vedere al argumentaţiei ANI în cazul Lucian Nemeş, sunt:

Băginean Elena (PDL) – a votat ordinea de zi din 29 octombrie 2012, inclusiv introducerea unui proiect de hotărâre promovat de primarul Tudor Ştefănie (HCL 167/2012), care viza vânzarea unui teren, fără licitaţie publică, direct către doamna Elena Băginean, adică ea însăşi.

Roş Nicolae (PSD) – a votat ordinea de zi a şedinţei din 20 martie 2013, inclusiv introducerea unui proiect de hotărâre promovat de mai mulţi consilieri USL-PPDD (HCL 58/2013), printre care se afla şi el, privind alegerea tatălui său, Roş Nicolae, în funcţia de membru în CA al SC Domeniul Public Turda SA.

Varo Lucian (PPDD) – a votat ordinea de zi a şedinţei din 20 martie 2013, inclusiv introducerea unui proiect de hotărâre promovat de mai mulţi consilieri USL-PPDD (HCL 62/2013), printre care se afla şi el, privind alegerea soţiei sale, Varo Daniela Aurelia, în funcţia de membru în CA al SC Domeniul Public Turda SA. Ba mai mult, a votat şi proiectul de hotărâre prin care soţia sa a ajuns în funcţia de membru al CA! A votat introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre care viza numirea sa în funcţie de viceprimar (HCL 277/2013), apoi s-a votat şi el.

Felezeu Eugen (PNL) – a votat ordinea de zi a şedinţei din 20 martie 2013, inclusiv introducerea unui proiect de hotărâre promovat de mai mulţi consilieri USL-PPDD (HCL 70/2013), printre care se afla şi el, privind alegerea tatălui său, Felezeu Eugen, în funcţia de membru în CA la SC Turda Salina Durgău SA.

Paul Căţănaş (PDL) – a votat ordinea de zi a şedinţei din 6 februarie 2014, inclusiv introducerea unui proiect de hotărâre (HCL 23/2014) care viza acordarea unor bani de la bugetul local asociaţiei Samurai Turda, unde este implicat atât el, cât şi tatăl său.

În toate cazurile de mai sus, ca de altfel şi în cazul fostului viceprimar Lucian Nemeş, consilierii au votat ordinea de zi, însă nu au participat la adoptarea proiectului de hotărâre, în cazul căruia se poate interpreta că ar fi avut un interes.

Conform Legii 215/2001, art. 46 alin. 1, interdicţia în privinţa consilierilor vizează participarea la dezbateri sau adoptarea unor proiecte de hotărâre care produc consecinţe, nicidecum aprobarea ordinii de zi a unei şedinţe de Consiliu Local”, scrie sursa citată.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.