Luna septembrie îşi numără bobocii. La Cluj noul an cultural bate la usă pentru instituţiile de profil, însă nu are cine să îl primească. Stagiunile culturale 2010-2011 sunt încă nefinalizate, iar această neclaritate şi situaţie ambiguă domneşte chiar în departamentele de relaţii publice. Începutul noii stagiuni fie că este la operă, teatru sau filarmonică, se lasă greu aşteptat pentru publicul clujean, deşi în luna lui “răpciune” se dă oficial startul unui nou regal cultural.

Spectacole doar în arhiva online

Aflat în subordinea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Teatrul Naţional “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca este o instituţie publică de cultură, cu personalitate juridică, finanţată din venituri extrabugetare şi din subvenţii de la bugetul de stat. Misiunea Teatrulului Naţional din Cluj este să ofere producţii teatrale şi un cadru de cercetare artistică performante la nivel local şi naţional, pentru îmbunătăţirea artistică şi profesională a mediului teatral şi creşterea nivelului de dezvoltare culturală a comunităţii oraşului şi a unor comunităţi mai largi.
Gazeta de Cluj a încercat să afle proiectul stagiunii 2010-2011, însă acesta lipseşte cu desăvârşire. Sau dacă el există nu este dus până la capăt. Cu lipsuri în programul stagiunii, nu îţi rămâne altceva să scrii decât despre istoricul teatrului, despre prestigioasa misiune culturală, logistică, echipă, programul lunar din arhiva anilor 2008-2009, 2009-2010, sau despre spectacolele în pregătire: Ultimul mesaj al cosmonautului către femeia pe care a iubit-o cândva în fosta Uniune Sovietică, în regia lui Radu Afrim, cu data premierii în 2 octombrie a.c. şi Bosch, în regia şi coregrafia lui Marc Bogaerts, ce va fi dat spre premiere în 9 octombrie.    

Opera Naţională Română Cluj-Napoca a luat fiinţă la 18 septembrie 1919, odată cu Teatrul Naţional şi Conservatorul de Muzică, prin decizia Consiliului Dirigent – organ executiv al Marelui Sfat Naţional Român, instituit pentru administrarea Transilvaniei. De la înfiinţare şi până în prezent, pe scena Operei din Cluj au fost prezentate peste 200 de titluri de operă, operete şi balete din repertoriul universal, demonstrând o largă deschidere spre toate şcolile şi stilurile, precum şi peste patruzeci de creaţii româneşti multe în premieră absolută.
Nici aici lucrurile nu sunt mai roz. Tot ce se ştie cu siguranţă este că spectacolul de debut, Don Giovanni, va fi abia în 10 octombrie 2010, în regia lui Tompa Gabor.
 
Ape limpezi la Filarmonică

Ca instituţie artistică dedicată exclusiv activităţii de concert, Filarmonica de Stat Cluj şi-a pregătit noua stagiune artistică, ce va debuta în 17 septembrie, cu un concert organizat la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, deoarece sala de la Casa de Cultură a Studenţilor, unde au loc în mod obişnuit concertele, se află încă în renovare.
“Stagiunea va începe în 17 septembrie. Concertul inaugural va avea loc la Academia de Muzică, întrucât sala noastră este încă în renovare şi probabil că ne vom putea întoarce acolo abia la-nceputul lui octombrie”, a precizat directorul filarmonicii clujene, Marius Tabacu.
Tabacu a mai anunţat că instituţia a stabilit programul întregii stagiuni 2010-2011, iar la inaugurarea stagiunii vor fi invitaţi speciali, doi muzicieni spanioli, un dirijor şi un chitarist.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj îşi anunţă premierele stagiunii 2010-2011

Astăzi teatru de repertoriu, este subordonat Ministerului Culturii si Cultelor, având în prezent un număr de 130 angajaţi din care personal artistic 45 (actori, regizor, scenograf). Spectacolele jucate în limba maghiară asigură pentru spectatorii români traducere simultană la cască.
Din anul 1990, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj este condus de regizorul Tompa Gabor, sub directoratul căruia teatrul continuă tradiţia maestrului Harag. Repertoriu include capodopere ale literaturii autohtone şi universale, cu o trupă de excepţie în care conlucrează actori din cinci generaţii  şi regizori de elită, atât români cât şi internaţionali, precum: Vlad Mugur, Silviu Purcărete, Mihai Maniuţiu, Victor Ioan Frunză, Mona Chirilă, David Zinder, şi alţii.

În ultimii ani teatrul s-a bucurat de o faimă internaţională, câştigând premiul criticii acordat în 1993 pentru Cel mai bun spectacol străin al anului (Cântăreaţa cheală a lui Eugen Ionesco, în regia lui Tompa Gabor), trei premii UNITER şi peste 100 premii naţionale şi internaţionale.

Tompa Gabor, regizorul şi directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca a anunţat într-o conferinţă de presă premierele şi programul de lucru al noii stagiuni. 2010-2011 are în derulare numeroase spectacole deşi bugetul este unul de criză. “Tocmai acum criza economică şi morală care domneşte în toată ţara şi lumea atinge apogeul, într-o versiune optimistă. În mod paradoxal, teatrul nostru se confruntă cu grave probleme bugetare şi reducere de 20% a salariilor, dar se află la ora actuală în faţa uneia din cele mai bogate şi ambiţioase stagiuni, şi ca număr de premiere, şi în privinţa diversităţii genurilor de spectacole, a zonelor de dramaturgie şi a spaţiilor de desfăşurare a proiectelor”, a declarat presei Tompa Gabor.
Stagiunea Teatrului Maghiar va fi deschisă, în 22 septembrie, iar în paralel continuă spectacolele-lectură cu piese mai puţin cunoscute din dramaturgia maghiară şi autohtonă şi serile de poezie.

Premierele stagiunii 2010 – 2011 la Teatrul Maghiar de Stat

22 septembrie 2010 – “Măsură pentru măsură”, de William Shakespeare, în regia lui Matthias Langhoff
5 octombrie 2010 – “Alcoolicii”, de Andras Visky, în regia lui Tompa Gabor
8 octombrie 2010 – “Lysistrata”, de Aristofan, în regia lui Dominique Serrand
Noiembrie 2010 – “Roşia Montană”, de Gianina Cărbunariu, Andrea Vălean şi Radu Apostol, în regia Gianinei Cărbunariu
2 decembrie 2010 – “Leonce şi Lena”, de Georg Buchner, în regia lui Tompa Gabor
Decembrie 2010 – “Jurnalul unui nebun”, de N.V. Gogol, în regia lui Tom Dugdale
31 decembrie 2010 – Spectacol de Revelion
Ianuarie 2011 – “Tiramisu – mi-am omorît mama”, de Andras Visky, concepţie artistică şi interpretare: Aron Dimeny şi Csilla Albert, consultant artistic Tompa Gabor
Februarie 2011 – “Dundo Maroje”, de Marin Drzic, în regia lui Robert Ramponja
20 martie 2011 – “Caligula”, de Albert Camus, în regia lui Mihai Măniuţiu
30 aprilie 2011 – “Pădurea rotundă cu patru colţuri”, de Ervin Lazar, în regia lui Istvan Albu
10 iunie 2011 – “Moartea unui comis voiajor”, de Arthur Miller, în regia lui Tom Dugdale

Sorana Ionăşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.