Ministerul Culturii este condus de Hegedus Csilla, secretarul de stat care se ocupă şi de Palatul Banffy din Cluj-Napoca. Ea a atras în ultimii ani aproximativ 1,4 milioane de lei în restaurarea palatului din Bonţida prin intermediul Fundaţiei Transilvania Trust, pe care o conduce. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan (UDMR), o susţine pe aceasta să primească portofoliul plin din cadrul culturii şi garantează că aceasta va redeschide Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Mai multe voci din UDMR o vor pe clujeancă la conducerea Ministerului Culturii.

Victor Ponta apare pe site-ul Ministerului Culturii ca deţinător al portofoliului interimar. În schimb, cine se ocupă de activitatea cotidiană este nimeni alta decât clujeanca Hegedus Csilla.

“La guvernare suntem în continuare cu PSD, cu primul-ministru Ponta relaţia a fost corectă. Chiar atunci când nu am intrat la guvernare nu s-a datorat persoanei Ponta, ci altor formaţiuni.

Csila Hegedus deocamdată ea ţine frontul la Ministerul Culturii. Dacă mă întrebaţi dacă o vreau pe ea să păstreze portofoliul de la cultură vă spun ca şi clujean de o sută de ori <da>. Cunoscând-o şi apreciindu-i munca pe care a făcut-o aici la Castelul Banffy pot să spun că am încredere în ea. În schimb, eu am doar un singur vot la momentul luării deciziei. Nu ştiu ce cred ceilalţi. Dacă se pune problema să rămână Csila Hegedus, atunci pot să zic sus şi tare Csilla.

Preşedintele CJ Cluj:Hotelul Continental

Dacă ne referim la fondurile naţionale, Ministerul Culturii nu a primit la ultima rectificare. Eu o ştiu pe Csilla de om bătăios şi se va lupta. Se vede ce a lucrat la castelul de la Bonţida. S-a bătut şi a intrat în legătură cu Coroana Angliei, cu oricine. Văd o în ea o persoană care e în stare să ducă foarte multe fonduri din afară. Fondurile naţionale pentru cultura sunt minime. Muzeul de Istorie trebuie să fie la o formulă mult mai amplă. Este şi situaţia operei şi a teatrului naţional. Primul lucru când l-au numit ministru pe Kelemen Hunor a încercat să renoveze aceste clădiri. Mai este şi clădirea muzeului de artă. Care totdeauna planează acea retrocedare asupra capului, însă care nu s-a materializat. Locaţia nu se poate lăsa în derizoriu. Mai sunt şi alte obiective culturale. Hotelul Continental ar fi o locaţie super pentru un centru cultural. Dar investeşte cineva? Statul român are foarte mari datorii faţă de instituţiile de cultură din judeţul Cluj.

Filarmonica, Centrul Cultural Transilvania sunt alte obiective. Pentru Castelul de la Răscruci am depus proiecte pe fonduri norvegiene şi ne-au dat un răspuns negativ. Din cauza deconcentratelor ministerului ne-au refuzat. Fondurile sunt foarte mici pentru cultură, dar în schimb trebuie să fie o retorică cinstită şi pe faţă: pot finanţa un proiect pe judeţ. Au depus proiect şi cei de la Şcoala Populara de Arte Tudor Jarda. Am fost refuzaţi că de ce l-au depus ei şi nu l-am depus noi, deşi eu aveau personalitate juridică distinctă.

Eu sunt convins că deşi sunt bani puţini pentru cultură, Csilla se va bate. Aşa e omul. Îşi susţine ideile. Era o discuţie pe funcţia de vicepremier, cu funcţie politică. De aceea s-a optat pe funcţia politică care era mai înaltă a doamnei(n.r. Rozalia Biro, propunerea UDMR pentru ministerul Culturii refuzată de Traian Băsescu). Şi s-a aruncat cu noroi într-o persoană care a fost luată ca din oala. Un alt ministru a făcut vulpe din lup şi a negat baza etnogenezei românilor si nu a fost bai. Pentru unii mumă pentru alţii ciumă”, a declarat Vakar Istvan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Prinţul Charles, rudă cu Banffy

Restaurarea palatului Banffy din Bonţida a primit la început sprijini minor din partea autorităţilor. Un sprijin considerabil pentru restaurarea palatului a fost acordat de principele Charles al Marii Britanii. Principele este rudă îndepărtată cu membrii familia Banffy. Charles este cunoscut pentru vizitele pe care le face în Transilvania la castelul din Bonţida, acesta fiind fascinat de frumuseţea zonei. La fiecare vizită în România, principele vine să viziteze castelul rudelor şi să bea un ceai. “Deşi restaurarea castelului Bánffy este încă departe de a fi completă, progresele care s-au făcut aici sunt remarcabile, Bonţida fiind, la ora actuală, un adevărat centru de excelenţă în domeniul restaurării monumentelor din România. Toate aceste lucruri nu s-ar fi realizat niciodată fără implicarea directă a principelui Charles. Printre strămoşii principleui se numără, de altfel, şi Terezia Bánffy, a cărei familie stăpânea Bonţida, şi care a fost  stră-stră-stră-stră-străbunica prinţului Charles”, a susţinut Sălăgean. Istoricul a explicat că mama principelui Charles, regina Elisabeta a II-a, este rudă cu familia Banffy. “ Terezia Bánffy (n. 1765 – m. 11 martie 1807), soţia contelui Mihail Rhedey de Kis-Rhede, a fost mama contelui Ladislau Rhedey de Kis-Rhede (1773-1835), a cărui fiică, Claudine Rhedey (1812-1841), s-a căsătorit la 2 mai 1835 cu ducele Alexandru de Würtemberg (1804-1885). Fiul acestora, Francisc de Teck (1837-1900), căsătorit în 1866 cu Mary Adelaide de Cambridge, principesă a Marii Britanii şi Irlandei de Nord, a fost tatăl prinţesei Mary de Teck (1867-1953), cea care a devenit, la 6 iulie 1893, soţia lui George al V-lea, rege al Marii Britanii şi Irlandei între 1910 şi 1936. Fiul acestora, George al VI-lea, rege al Marii Britanii şi Irlandei între 1936 şi 1952, este tatăl reginei Elisabeta a II-a”, a explicat anterior istoricul Tudor Sălăgean.

Castelul Banffy, reabilitat cu sprijinul CJ Cluj

Consiliul Judeţean Cluj a aprobat participarea Judeţului Cluj în calitate de lider de parteneriat în proiectul „Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a Castelului Banffy, sat Răscruci, comuna Bonţida” şi a cheltuielilor legate de proiect, se arăta într-un articol anterior. Costul estimat al lucrărilor este de aproape patru milioane de euro, din care CJ se angajează să cofinanţeze jumătate.

Programul „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural” este parte integrantă a Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014. Prin Granturile SEE, ţările donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) oferă 1,79 miliarde Euro pentru a contribui la reducerea disparităţilor economice şi sociale din Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu 16 state beneficiare, majoritatea din Centrul şi Estul Europei.

În România, programul este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP), în calitate de Operator de Program, în parteneriat cu Directoratul Norvegian pentru Patrimoniu Cultural (Directorate for Cultural Heritage Norway), în calitate de Partener de Program din statele donatoare. În luna ianuarie 2014 a fost lansată cererea de proiecte privind Programul PA16/RO12 Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural – termenul limită pentru înregistrarea aplicaţiilor fiind 7 aprilie 2014.

Obiectivul general al proiectului propus de judeţul Cluj îl reprezintă valorificarea patrimoniului cultural – Castelul Banffy din satul Răscruci, comuna Bonţida, în vederea creşterii atractivităţii turistice în judeţul Cluj şi în Transilvania.

 

De unde a atras Csilla Hegedus fonduri pentru restaurarea Castelului Banffy din Bonţida

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency- Bruxelles

EFA Grants

Uniunea Arhitecților din România

Fondul Cultural Național, Ungaria

Fondul Bethlen Gabor, Ungaria

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.