Asociația Autism Transilvania (AAT) a lansat miercuri, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, o ‘grădină senzorială’, dedicată copiilor care suferă de această boală.

Lucrările au durat un an de zile, grădina fiind amenajată în curtea Centrului de zi al asociației, care a fost și el dotat cu mobilier și aparatură specială.
‘Cu ajutorul stimulilor vizuali, auditivi, olfactivi și tactili copiii au parte aici de o experiență inedită de învățare. Grădina include o zonă de picnic, o groapă cu nisip, spațiu pentru joacă și cățărare, o zonă cu plante, pomi fructiferi, viță de vie și legume. Proiectul a fost finanțat de Bayer Care Foundation și Christian Community Ministries’, a explicat Milena Prună, președintele AAT.
Grădina senzorială completează, astfel, Centrul de zi al asociației, care a fost amenajat și dotat complet printr-un proiect în valoare de aproximativ 360.000 de lei, finanțat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
În urma dotării Centrului AAT, peste 70 de copii au acces la servicii de specialitate. Centrul are, în prezent, șapte săli de clasă, șapte de terapie, două cabinete de logopedie, două săli de kinetoterapie, o sală de joacă, o bucătărie didactică, un cabinet de evaluare și consiliere pentru părinți, două săli pentru integrare senzorială și o sală dotată cu sistem OptiMusic.
Clasele sunt formate din maxim șase copii, iar cursurile se desfășoară în conformitate cu metodologiile elaborate de Ministerul Educației și ținând cont de metodele specifice de educare și recuperare a copiilor cu tulburări din spectrul autist.
Pe parcursul acestui an, 20 de copii cu autism vor beneficia de ședințe gratuite de terapie comportamentală, logopedie, kinetoterapie, iar părinții vor participa la traininguri pentru a-și asuma rolul de co-terapeut. Proiectul include și ședințe de consiliere și acces la un grup de sprijin și dezvoltare personală.
‘Privind retrospectiv, putem spune că ultimul an a adus finalizarea unor proiecte importante pentru asociație și mai ales pentru beneficiarii acesteia, copii care suferă de tulburări din spectrul autist. Lucrăm deja la noi proiecte și căutăm mereu parteneri pentru a putea crește numărul de beneficiari și pentru a le putea oferi serviciile terapeutice care le sunt atât de necesare’, a declarat Nicoleta Niste, directorul executiv al Asociației Autism Transilvania.
Autismul este o tulburare complexă, neurobiologică, ce afectează comunicarea, relațiile sociale și comportamentul persoanei. Conform celor mai recente cercetări, autismul afectează 1 din 110 de copii.
Asociația Autism Transilvania este o organizație non-guvernamentală, înființată în august 2006, la inițiativa unor părinți care au copii cu afecțiuni din spectrul autist. AAT are ca obiective sprijinirea persoanelor cu autism, precum și a familiilor acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.