Prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, împreună cu subprefectul Mihnea Iuoraș, au contestat o hotărâre dată de Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca în anul 2008. Proiectul respectiv prevede construcția unui ansamblu imobiliar pe strada Măceșului care prevedea tăierea spațiului verde, fapt profund ilegal, dar și construcția unui număr de 367 de apartamente într-o zonă din Buna Ziua cu case de două niveluri. Investiția s-ar ridica la aproximativ 15 milioane de euro dacă am calcula un cost de aproximativ 40.000 de euro per apartament, iar investitorul principal, David Beniamin, s-ar fi împrumutat de la “frații” săi penticostali din Statele Unite ale Americii pentru a derula investiția. Dacă ar fi și legală poate i-ar fi ieșit businessul.
Complexul imobiliar de pe strada Măceșului prevede construcția unui complex imobiliar uriaș cu un bloc de 2-3 etaje, șase blocuri de 4-5 etaje, șase blocuri de 7-8 etaje și unul de 10 etaje. Oficialii Prefecturii Cluj susțin că aici vor locui aproximativ 500 de persoane și că ar fi necesar cel puțin 367 de locuri de parcare, dar și o grădiniță. Locurile nu sunt prevăzute în cadrul proiectului actual.
“Terenul studiat prin hotărârea de adoptare a PUZ și PUD, în care cea mai mare parte, era încadrat anterior adoptării HCL nr. 458/2008 ca zonă verde”, arată oficialii Prefecturii Cluj în cadrul contestației față de HCL nr. 458/2008 trimisă la Tribunalul Cluj. Este vorba de aproape 1.000 de mp de spațiu verde care a fost pierdut prin intermediul acestui proiect imobiliar de pe strada Măceșului. Astfel, deși conform avizului comisiei de urbanism a Primăria municipiului Cluj-Napoca se vorbea că în proiectul de pe strada Măceșului vor fi 7.544 de mp de spațiu verde, în proiectul întocmit se prevăd doar 6.676 de mp de spațiu verde, cu 868 de mp mai puțin.
„Conform prevederilor art. 71 din OUG nr. 195/2005, cu modificările și completările ulterioare: Schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi și/sau prevăzute ca atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”, se arată în legislația citată de oficialii Prefecturii Cluj în cadrul acțiunii înaintată la Tribunalul Cluj.
Numărul de apartamente a crescut față de avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), dar și față de hotărârea de Consiliu Local al municipiului Cluj-Napoca. Deși în proiectul inițial se prevedea acceptul de a se construi 290 de apartamente, Planul Urbanistic Zonal și Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) este cel care relevă faptul că se vor construi 367 de apartamente.
„La adoptarea PUZ, PUD și a autorizației de construire au fost încălcate prevederile art. 3 din Ordinul 536/1997(în vigoare la data adoptării/emiterii actelor administrative) potrivit cărora: <Amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstițiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit. Distanța dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puțin egală cu înălțimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc.>
Este evident faptul că prin aprobarea construirii unor blocuri în imediata apropiere a unor case familiale sau locuințe colective mici este afectat gradul de însorire, distanța la care face referire art. 2 neputând fi respectată”, se arată în continuarea contestației.
Primăria s-a conformat în 5 zile
Oficialii Primăriei municipiului Cluj-Napoca au cerut abia vineri oprirea lucrărilor pentru blocurile de pe strada Măceșului, conform unor surse din interiorul instituției. Reamintim că acțiunea a fost demarată încă de luni de către Prefectura Cluj, iar Emil Boc a fost obligat conform legii să suspende autorizația de construcție a societății Synesis Development.
“Am înștiințat beneficiarul de faptul că prefectul a contestat în contencios administrativ autorizațiile. Noi asta am putut să facem. Fiind contestată autorizația de construcție aceasta se suspendă de drept”, arată reprezentanții biroului mass-media al Primăriei Cluj-Napoca la solicitarea Gazeta de Cluj.
“HCL Cluj-Napoca nr.458/4.11.2008 şi cinci autorizaţii de construire emise de primarul Municipiului Cluj-Napoca au fost apreciate ca nelegale. S-a solicitat instanţei anularea actelor administrative, suspendarea autorizaţiilor de construire, oprirea lucrărilor, precum şi demolarea construcţiilor deja realizate. Acţiunea face obiectul dosarului nr.1467/117/2014 aflat pe rol la Tribunalul Cluj şi a fost înregistrată la data de 14.03.2014. Motivele care au stat la baza formulării acţiunii în contencios administrativ sunt următoarele: încălcarea prevederilor legale în vigoare referitoare la schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi, încălcarea prevederilor legale în vigoare referitoare la promovarea Planurilor Urbanistice Zonale cu scop declarat de promovare a unui anumit proiect de investiţii, încălcarea prevederilor legale în vigoare privind nerespectarea regimului de înălţime şi aspectul exterior al clădirilor, totodată nu au fost respectate normele în vigoare referitoare la asigurarea gradului de însorire a locuinţelor. De asemenea, Instituţia Prefectului a solicitat Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi Inspectoratului de Stat în Construcţii să informeze beneficiarii cu privire la necesitatea opririi lucrărilor.
Prin HCL Cluj-Napoca nr.458/4.11.2008 a fost aprobat PUZ- ansamblu mixt de locuinţe şi dotări pe str. Măceşului est, Cluj-Napoca”, se arata într-un comunicat de luni al Prefecturii Cluj.
În ciuda insistențelor reporterilor de la Gazeta de Cluj, David Beniamin nu a putut fi contactat.
Tiberiu Hrihorciuc
Dupa 20 de ani de construit haotic, s-au legat de unul care construieste pe spatiul verde, nu respecta distanta minima intre constructii, nu are suficiente locuri de parcare si face mai mult decat i se permite. Pai asta a fost regula pana acum. 3 sferturi dintre autorizatiile de construire sunt emise cu astfel de probleme. Probabil omu a uitat sa cotizeze si la PSD&PNL
Asa, si acum or sa iasa cei care au cumparat apartamente in aceste blocuri – si nu sunt putini! – , or sa mearga la prefectura cu scandal. Ca nu darami un ansamblu de blocuri , doar asa ca esti prefect pesedist si vrei sa-i bagi strambe lui Boc. Care Boc acum va juca frumos, dupa cum deja se vede: conform legii, prefectul a contestat, se anuleaza autorizatia. Asa ca viitori proprietari, antreprenori, lucratori, banci creditoare – mergeti la Vuscan !!
Omu’ vrea sa iasa in evidenta, cu asta vrea sa se remarce el : sa darame ce face Boc, nu sa construiasca si el ceva. Ceva centura de Nord, continuarea autostrazii Transilvanie, spitalul de Urgenta, aeroportul….Vuscaneeeeeee, se aude???????????