Morar Costan face un abuz împotriva liberalului Federiga. Consilierii locali au votat în iulie rezilierea în mod ilegal a contractului ce avea ca obiectiv dezvoltarea lacului de pe Dealul Florilor, deşi există un proces pe rol la instanţele de judecată clujene care trebuie să stabilească modul în care se va efectua încetarea colaborării.

 

În 2005, Primăria Dej şi societatea Norserv SRL, administrată atunci de liberalul Viorel Federiga semnau un contract de asociere în participaţiune pentru ca zona lacului deţinut de municipalitate să devină o zonă productivă în care să se amenajeze şi construiască mai multe obiective pentru comunitate.

Însă, trei ani mai târziu, în 2008, când social democratul Morar Costan a câştigat alegerile locale, acest contract a început să se îndrepte spre zona neproductivităţii.

„Să vă spun ce s-a întâmplat cu acest contract, de fapt. E un contract încheiat între Primăria Dej şi societatea Norserv la care eu eram administrator, în perioada semnării, mai exact în 2005. Mai mult, acel contract a fost încheiat pentru întreţinerea zonei acelui lac. Înainte de asta, societatea a mai avut un contract de închiriere cu primăria, conform căruia ne angajam să curăţăm balta.

S-a discutat atunci cu primăria să se igienizeze zona, instituţia punea la dispoziţie acel spaţiu, balta de sus de pe dealul Florilor, societatea igieniza zona, punea ambarcaţiuni de agrement, moderniza şi monta pontoane, şi beneficiarul, unitatea administrativ teritorială Dej, punea la dispoziţie un spaţiu pentru construirea unui restaurant.

S-a modernizat zona, s-au făcut pontoane, inclusiv o platformă pentru patinoar pe fundul lacului, unde în fiecare iarnă se patina şi până în anul 2008 toate funcţionau conform planului.

De la acel an încoace, la primărie a venit Morar Costan. Lucrurile au început să se schimbe. Dânsul manifesta un interes aparte pentru locaţie şi a început să pună beţe în roate societăţii Norserv, mai ales prin nerespectarea contractului” explică fostul reprezentant al Norserv, Viorel Federiga.

 

Uite spaţiu verde, nu-i spaţiu verde

Pentru buna desfăşurare a contractului Federiga era dispus să construiască acel restaurant pentru care, de altfel, a început procedurile de obţinere a avizelor necesar. După obţinerea certificatul de la Urbanism şi realizarea unui studiu de fezabilitate, liberalul s-a lovit de un aviz negativ din partea administraţiei lui Morar Costan.

„Spre exemplu, noi, Norserv am făcut un proiect pentru construcţia unui restaurant micuţ cu terasă şi  parc verde şi înainte ca Morar să devină primar, am primit certificatul de urbanism şi am făcut studiul CEO împreună cu toate elementele ca să putem să solicităm autorizaţia de construcţie. În momentul în care am solicitat construirea acestui restaurant în apropierea bălţii, în 2008, am primit un  aviz negativ din partea Primăriei, prin care ni se spunea că nu putem să realizăm proiectul pentru că acea locaţie reprezintă spaţiu verde. Am verificat veridicitatea din răspuns şi lucrurile nu erau tocmai aşa. Trebuia aprobat un PUZ (Plan Urbanistic General) modificat şi proiectul putea fi realizat. Am încercat multiple discuţii cu dânsul, dar el a fost categoric ”lacul trebuie să treacă în posesia primăriei şi vom găsi o variantă de despăgubire””, mai completează Federiga.

viorel fedriga

Motive ”înflorite” pentru rezilierea contractului

În luna iulie 2016, Morar Costan a convocat Consiliul Local într-o şedinţă de îndată pentru a obţine voturile necesare spre rezilierea contractului cu Norserv. În proiectul de hotărâre, se motiva că Norserv nu aduce un profit semnificativ şi că achită lunar, doar suma de două milioane de lei vechi. Însăşi noua vice-primăriţă a oraşului, pusă pe funcţie tot de primar, asigura pe aleşii locali că votarea proiectului era ”cel mai indicat lucru”, însă, deşi este juristă de meserie, aceasta a omis să le explice colegilor ei că acest demers este unul ilegal, având în vedere că există un  proces pe rol, nefinalizat.

Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe de îndată. În prezentarea proiectului, pus pentru a doua oară pe masa consilierilor, Morar Costan a declarat că ”acest contract este în defavoarea comunităţii dejene, NORSERV nerespectându-şi planul de asociere”. Edilul a mai precizat că a primit peste 140 de sesizări de la cetăţeni nemulţumiţi de faptul că lacul nu a fost curăţat corespunzător. Tot în prezentare, Morar Costan a punctat că ”este momentul să aprobăm acest proiect, măcar acum în ceasul al XII-lea”. În încheiere, primarul municipiului Dej a adus în discuţie accesarea fondurilor europene – în completare cu Pădurea Bungăr – pentru zona Bălţii.

Viceprimarul Dejului, Teodora Muncelean a intervenit şi ea şi a dat asigurări că din punct de vedere juridic ”nu este niciun impediment să reziliem acest contract. Procesul va continua stric pe despăgubiri”, a punctat social-democrata aflată în stânga primarului. De menţionat că aleşii locali au avut în dosare o adresă a NORSERV în care se prevede că ”singura în măsură să dispună rezilierea contractului fiind Instanţa de Judecată”. De asemenea, ”nu puteţi rezilia sau denunţa unilateral contractul şi vă solicităm să nu intreprindeţi nicio acţiune ilegală care ar aduce prejudicii subscrisei”

Şi au reuşit, după o a doua şedinţă, PSD-ul a obţinut voturile necesare pentru rezilierea contractului. Întrebat de Gazeta de Cluj, cum se face că s-au plătit spre primărie lunar, de către Norserv, doar suma de două milioane de lei vechi, Federiga susţine că a fost sabotat.

„Nu e adevărat, în contractul de concesionare sau participaţiune prin asociere. Ei trebuiau să întreţină aleile, să ne pună la dispoziţie terenurile, erau mai multe condiţii stipulate în contract. În momentul în care ei ne-au obstrucţionat activitatea economică, normal ca nu le-am mai putut plăti mai mult de 2 milioane de lei vechi. Sunt perioade când s-a plătit mai mult, şi perioade în care nu a existat activitate, aşa că am plătit minimul. În contabilitate  figurează că în perioada când aveam ambarcaţiuni pe lac sau funcţiona patinoarul, ni le-am plătit sume mult mai mari. Trebuia să achităm 25% din profitul obţinut, dar nu  mai puţin de două milioane. După ce ni s-a dat aviz negativ pentru construire, nu am mai fost ajutaţi deloc pentru a avea o activitate economică” spune reprezentantul Norserv.

lac dealul florilor

Sabotaj ca la carte

Din conceptul de lac înfloritor şi generator de profit, zona s-a transformat într-o mini-deltă, unde, celor de la Norserv le-a fost imposibil să mai desfăşoare activităţi economice. Cu alte cuvinte, sabotajul s-a făcut în momentul în care s-a construit canalizarea în oraş, iar apele de pe dealuri nu mai mergeau spre lac şi erau contorizate de staţia de epurare, şi achitate pe fiecare factură a gherlenilor. Totul pentru ca lacul să rămână fără apă.

„Între timp, primăria a decis să pună beţe în roate colaborării prin înfiinţarea unui patinoar în centrul oraşului, care generează pierderi de două miliarde pe an. Ne-au constrâns să renunţăm la contract, cu alte cuvinte. Cât am fost consilier, am  renunţat la administrarea societăţii pentru că eram incompatibil. Ca să ne facă să ieşim de tot din afacere, după 2008 când s-a modernizat strada Crângului, s-a reparat şi introdus canalizarea până la OMV. Primăria a considerat că e mai bine să introducă apele fluviale din deal în canalizarea oraşului. Ţinând cont că acum avem o staţie de epurare foarte  bine pusă la punct şi performantă, ce contorizează toate canalizările care intră, după care le revarsă în Someş, acel contor, s-a umflat cu ploile care vin de pe deal, iar cetăţenii au plătit suplimentar. Astfel că, noi deşi aveam două conducte ce captau apele de pe dealuri pentru umplerea lacului, am rămas fără resurse. Dacă înainte se acumula apa destulă în două luni, acum ne trebuie doi ani. Şi desigur, fără apă a crescut vegetaţia şi s-a format un fel de deltă cu păsărele”, explică păgubitul.

 

De la spaţiul verde….la Kaufland

Primarul Costan şi-a dezvăluit adevăratele interese după ce a obţinut votul consilierilor: vrea să aducă Kaufland-ul pe deal.

După aprobarea proiectului, Morar Costan a declarat că ”dorim să facem o zonă frumoasă de agrement acolo. Vom găsi soluţii, fie pe fonduri europene, fie din fonduri proprii”, stârnind zâmbete în ”tabăra liberală”. De ce? ”Ştim cu toţii că acolo va fi Kaufland, iar Balta va rămâne Baltă şi nu prea…”, au concluzionat, zâmbind pe sub mustaţă, o parte dintre consilierii prezenţi la şedinţă. Rămâne de văzut care sunt exact ideile administraţiei locale şi ce se va întâmpla cu Balta de pe Dealul Florilor…

Tot ce îşi doresc cei de la Norserv este să fie despăgubiţi pentru investiţia făcută pe durata contractului. Deşi Morar s-a arătat mai mult ca bucuros să facă acest lucru, în fapt, cei ce plătesc pentru interesele primarului sunt cetăţenii, deoarece despăgubirile pentru încheierea contractului, peste 200.000 de lei vor fi achitaţi din bugetul local al Dejului.

Rămâne de văzut ce va decide în această toamnă instanţa de judecată. În altă ordine de idei, prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan, fost coleg de partid cu Morar Costan, ar fi trebuit deja să se autosesizeze şi să anuleze hotărârea ilegală de reziliere a contractului, aprobată la Dej în luna iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.