Val de percheziții la Cluj, București și în alte 11 județe.Prejudiciu de peste 2,5 milioane de euro

554

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș și ai Direcției de Operațiuni Speciale a Poliției Române au efectuat 70 de percheziții domiciliare, în județele Maramureș, Cluj, Sibiu, Vâlcea, Galați, Bihor, Botoșani, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Brașov, Arad, Sălaj și în municipiul București.

Activitățile s-au desfășurat într-un dosar în care se fac cercetări pentru comiterea infracțiunilor de inițiere sau constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, evaziune fiscală și spălarea banilor.

Din cercetări a reieșit că, în perioada iunie 2014 – august 2016, mai multe persoane ar fi constituit într-un grup infracțional organizat, în scopul identificării și preluării unor societăți comerciale prin intermediul cărora ar fi emis instrumente de plată fără acoperire, în dauna a peste 38 de persoane.

În paralel cu activitatea de inducere în eroare, membrii grupului ar fi creat un circuit scriptic fictiv, înregistrând în evidența contabilă facturi de achiziții și livrări care nu ar fi avut la bază operațiuni reale, aparținând unor societăți de tip ‘fantomă’.

Prejudiciul cauzat persoanelor vătămate și bugetului de stat a fost estimat la peste 2.500.000 de euro.