Valentin Popescu, angajatul Ministerului Educaţiei Naţionale la departamentul Strategii şi Politici Publice  este acuzat că şi-ar fi plagiat teza de doctorat.

O anonimă ajunsă pe adresa redacţiei atrage atenţia asupra faptul că Valentin Popescu ar fi copiat texte din publicaţii mass-media, atât din ţară cât şi din exterior, unde apăreau interviuri date de rectorul UBB Andrei Marga. Popescu şi-a însuşit aceste texte fără a preciza sursa de unde le-a luat, făcând să pară că au fost scrise de el. Mai mult, Andrei Marga susţine că nu ştia că anumite declaraţii pe care el le-a dat în presă au apărut în lucrarea de doctorat al angajatului Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

extras-teza-vp-interviu-am-pdf-1Scrisoarea cu pricina

Cei de la Freejournalism au transmis un mail domnul fostului rector Andrei Marga, prin care îi semnalau practicile de plagiat executate de Valentin Popescu în teza de doctorat.

În teză de doctorat „Cercetări privind implementarea managementului calităţii în sistemul de învăţământ preuniversitar românesc” susţinută în anul 2011 în cadrul Institutului de Studii Doctorale de către domnul Valentin Sorin Popescu, Directorul Direcţiei Planificare strategică şi politici publice din Ministerul Educaţiei apare aceste dovezi de ”copy-paste”.

”În Capitolul 7 (Cercetări calitative privind managementul calităţii în învăţământul preuniversitar din România), subcapitolul 7.1.-Interviuri cu persoane care au responsabilităţi în domeniu-pag. 168, Domnia voastră figuraţi cu un interviu care nu este decât un colaj de articole/interviuri pe care le-aţi realizat/ susţinut anterior, în anii 2009-2010-ex.

În cazul de faţă, neputând suspectă autoplagiatul domniei voastre, suspectăm utilizarea abuzivă şi fără acordul autorului a articolelor/ interviurilor dumneavoastră, fără a cita sursele, ci falsificând un „interviu” imaginat.

Va rugăm să consultaţi autorul sau lucrarea acestuia, care este publică şi să ne transmiteţi un punct de vedere privind această situaţie care vă pune într-o poziţie extrem de jenantă, în condiţiile în care întreagă lucrare  este un plagiat din documentele ministerul (Strategia 2020, documentele ARACIP, Legea educaţiei nr.1/2011, Starea învăţământului 2010/2011 etc. sau articole privind /teoreticieni ai managementului calităţii-lucrare în bază căreia domnul Popescu deţine titlul de doctor şi este gratulat cu un spor de 15% din banii publici” cer cei de la Freejournalism, rectorului Andrei Marga.

 

La plagiat plouă cu ”nu ştiam”

Contactat de Gazeta de Cluj pentru a obţine o declaraţie cu privire la faptul că părți din interviurile lui Andrei Marga au apărut în teza de doctorat a lui Valentin Popescu , profesorul s-a arătat surprins de prezentarea dovezilor şi susţine că nu ştia de prezenţa acestora  în lucrarea menţionată.

andrei-marga

„Nu e mult de comentat pe acest subiect. E treaba lui nu a mea. În primul rând în acei ani, după semnarea reformei de la Bologna, s-a discutat . Personal am intervenit în discuţia din ţară şi în discuţia europeană. Aşa că sunt multe intervenţii fie în forma interviului, fie în forma articolului, pe care eu le-am făcut. Aceste materiale sunt publice. Menţionez în cazul în care nu se înţelege, că interviurile le-am dat la solicitarea presei, iar în articole am  prezentat, evident, la ocazii precum la Universitatea din Budapesta, poziţia mea şi a universităţii din Cluj-Napoca. Din punctul meu de vedere materialele sunt publice şi pot fi folosite de oricine.

În rest, menţionez că nu ştiam că le-a folosit. El a fost un inspector general foarte buna la Brăila, a fost adus la Minister ca director. E un om care ştie foarte bine învăţământul din România. E absolvent de fizică la Bucureşti, deci nu e un motiv de îndoială, deşi n-am citit teza, ca a folosit texte publice nu cu caracter special. Eu am avut o relaţie profesională cu el, eram ministru iar el director. Ultima dată când l-am văzut era prin 2008” declară pentru Gazeta de Cluj, Andrei Marga.

 

Popescu acuzat că trăgea sforile în operaţiunea ”Bacul Xeroxat”

Valentin Sorin Popescu a scăpat ca prin urechile acului de dosarul ”Bacul Xeroxat” cu toate că au existat sesizări cu privire la faptul că acesta se afla în spatele operaţiunii.

Pe scurt, în acest dosar, mai mulţi directori de şcoli au fost acuzaţi că au ajutat la promovarea Bacalaureatului pe anumiţi studenţi care le ofereau mită.

Directorul Grupului Şcolar “Alexandru Borza”, Ioan Rus, a fost condamnat atunci pentru trafic de influenţă, luare de miă, fals material şi distrugere de înscrisuri la o pedeapsă cumulată de doi ani şi o lună de închisoare, plus un spor de două luni. Ioan Rus era acuzat că era cel care strângea banii de la candidaţi şi îi împărţea cu cei doi membri ai comisiei inculpaţi în dosar, Ioan Văidăhăzan şi Ilie Cornoiu.

”Ce s-a întâmplat cu distinsul domn-sef din MECTS fără de care nu s-ar fi putut aranja comisia de examen sau “Fraudarea Bac-ului la Cluj, posibilă cu ‘ajutorul’ Ministerului”, din 14.09 – unul dintre directorii trimişi în judecată s-ar fi folosit de relațiile din Ministerul Educației pentru a putea organiza frauda. Profesorul de la USAMV, Ilie Cornoiu, ar fi ajuns, conform procurorilor, să fie desemnat preşedinte de comisie la Grupul Şcolar „Alexandru Borza“, al doilea an consecutiv, cu ajutorul unui funcționar din Minister”. Numele lui Valentin Popescu, seful Unităţii de Politici Publice din cadrul MECTS apare în majoritatea declaraţiilor lui Ioan Rus, directorul Grupului Scolar “Alexandru Borza”. Ce spuneţi de faptul ca declaraţiile lui Ioan Rus. nu au avut efect în ceea ce priveşte partea ‘superioară’ a lanţului spăgii , deşi la audierile din luna august declaraseră că: – “din suma totală perceputa de la candidaţi, 2.000 de euro erau destinaţi ‘la Minister, la persoana care l-a desemnat pe Ilie Cornoiu’. Mai mult, imediat după ce s-a descoperit existenţa celor 42 de lucrări xerocopiate, aceştia trebuiau să fie ajutaţi de aceeaşi persoană din Minister”, adică, așa cum reiese din spusele lui Rus – “prin intermediul omului de afaceri clujean Gelu Adămuţă, a intervenit pe lângă Valentin Sorin Popescu, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei. În plus, profesorul Avram a recunoscut că a plătit pentru acest serviciu suma de 1.000 de euro”? ” se arată în anonima publicată.

Astfel că, Valentin Popescu pare să aibă un spate puternic, dacă de fiecare dată când încalcă legea, nimeni nu îl trage la răspundere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.