Celebrarea “Zilei Culturii Naţionale” – zi stabilită în anul 2010 printr-o lege a statului român pentru data de 15 ianuarie, ziua naşterii poetului naţional Mihai Eminescu – a avut loc, joi seară, în Sala “Şantier”, de pe str. Fabricii de Zahăr nr. 51. Totul, în cadrul “Joii Artelor”, eveniment de tradiţie al instituţiei, adevărată repetiţie generală pentru spectacolele pe care cursanţii şi experţii Şcolii de Arte Cluj le susţin în diverse ocazii. Astfel, prima parte a conţinut momente poetice din creaţia eminesciană, recitaluri de muzică clasică şi un program susţinut de Corul “Canticorum”. A doua parte a fost rezervată lansării cenaclului literar “Steaua fără nume”, coordonat de poetul şi jurnalistul Sorin Grecu.

 

Pe versuri eminesciene

Amfitrionul primei părţi a evenimentului a fost cunoscutul actor al Naţionalului clujean şi totodată expert al clasei de actorie a şcolii, Petre Băcioiu, care a prezentat – în stilu-i caracteristic, plin de trimiteri culturale de efect – momentele din spectacol şi protagoniştii acestuia, cursanţii şcolii şi experţii cunoscutei instituţii de cultură clujene. Primul punct din spectacol a aparţinut Corului “Canticorum” al Şcolii de Arte, dirijat de Dorin Mircea Simionescu, cu trei piese eminesciene: “Pe lângă plopii fără soţ”, “Sara pe deal” şi “Dona Sol”, puse pe muzică de compozitorii Vasile Popovici – primele două piese – şi Nicolae Suciu – cea de-a treia. Au urmat microrecitalurile cursanţilor Corina Ilea – an I chitară şi Bianca Hodrea – an II vioară – din clasa expert Emanuil Toma, acompaniaţi la pian de Olga Bordas. Moment speciale au avut şi cursanţii Olgăi Bordas: Diana Coroiu, anul III, cu interpretarea la pian a unei piese de Ludwig van Beethoven şi Olimpia Damşa,  anul II  cu“Boccarola” – de Karl Fitch, la acelaşi instrument. Un moment special a avut de asemenea şi Horaţiu Haiduc, an III canto, clasa expert Maria Marina Simionescu, care a readus în prim-plan actualitatea marelui sărbătorit, prin interpretarea de zile mari a piesei “Eminescu” din repertoriul regretaţilor soţi Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Spre final, cursanţii clasei anului I, a actorului Petre Băcioiu au interpretat splendide fragmente din creaţia eminesciană, după cum urmează: Evelyn Hutton – “Misterele nopţii”, Ana Gocan – “Din noaptea…”, Andreea Radu – “Strigoii”, Simina Barna – “Când amintirile”…

A urmat momentul speech-urilor invitatului de onoare al serii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vakar Istvan şi al managerului Şcolii de Arte Cluj, Vasile Corpodean. “Am onorat invitaţia Şcolii de Arte Cluj cu ocazia Zilei Culturii Naţionale ca să ascult un vers de Eminescu, o piesă din creaţia lui – şi-o să postez la rândul meu totul pe Facebook, ca pe o floare furată pentru o iubită frumoasă. În rest, vă mulţumesc pentru că existaţi, mulţumesc pentru că sunteţi instituţia cu care mă mândresc zi de zi şi în faţa căreia îmi scot pălăria. Nu toată lumea are talentul lui Eminescu de a rosti, pleonastic pentru cei răutăcioşi, “cobori în jos, Luceafăr blând” însă aici, la această instituţie nu întâlnesc decât suişuri, astfel că voi reprezentaţi pentru mine oaza de cultură care trebuie să crească în fiecare clipă, ca să emanaţi mai departe energie pozitivă”, a declarat dl. Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. “Noi, de Ziua Culturii Naţionale – practic sărbătoare naţională pentru un aşezământ cultural – suntem cei care dorim să facem legătura între artele spectacolului cu literatura, prin lansarea acestui cenaclu. De aceea, le mulţumesc poeţilor din seara aceasta, cei care ne vor împărtăşi din creaţia lor şi sper ca şi cenaclul, coordonat de colegul Sorin Grecu să se ridice la nivelul, înalt, al tuturor secţiilor din cadrul instituţiei noastre”, a mărturisit la rândul său managerul Şcolii de Arte, Vasile Corpodean.

Un regal de muzică şi poezie, cu oaspeţi aleşi 

După ce actorul Petre Băcioiu a “ridicat mingea la fileu” pentru lansarea cenaclului literar “Steaua fără nume”, prin recitarea unui poem din cea mai recentă carte a lui Sorin Grecu a sosit şi momentul prezentării orientării de fond a cenaclului, făcută de către coordonatorul său. Acesta a subliniat caracterul deschis al evenimentului – care se va derula o dată pe lună, având caracterul unui spectacol de muzică şi poezie – în care orice persoană dotată cu talent se poate manifesta deschis. De ce acest titlu pentru un cenaclu literar? Pentru că, în spiritul “Poetului nepereche”, “steaua fără nume” întruchipează tocmai idealul celui sărbătorit, acela de a scruta cu ochii larg deschişi viitorul şi descoperirea inefabilului poetic – dar şi vital – al “stelei” ce-a răsărit, în cazul nostru al descoperirii unor noi valori în cadrul literelor române.

Au urmat micro-recitalurile de poezie şi muzică – sau combinate – ale invitaţilor la eveniment, iar cel care a “spart gheaţa” a fost poetul şi criticul de film Ioan Pavel-Azap, redactor la revista TRIBUNA, sosit să transmită salutul instituţiei înrudite în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, iar acesta a impresionat publicul prin “perlele” sale poetice, în formă fixă, adevărate aforisme. Au urmat  poeta Ioana Haitchi, cu un recital din superbul său volum, recent apărut la Editura clujeană “Grinta”, “Mon cher”; Sandu Cătinean – “poetul-ţăran” din Bonţida cu poemul său de forţă, “Un ţăran către aleşi”, un adevărat manifest care a adunat multe mii de vizualizări pe Facebook; părintele Arsenie Gălăţean, stareţul Mănăstirii Muntele Rece – cu aforisme şi panseuri din cărţile sale, adevărate “duşuri reci” pentru spiritul amorţit al contemporanilor, venite din partea unui  spirit intransigent şi lucid, dar totuşi înţelegător; Ioana Antonia, cantautoare din municipiul Dej, cu un poem  religios;  tânăra şi talentata folkistă Camelia Hodiş, cu două reuşite piese – între care s-a “distanţat” renumita “Baladă fulgerată de vânt”, din repertoriul lui  Vali Moldovan, pe un text de Ion Voicu; poetul şi solistul Tudor Bărbos – câştigătorul în acest an al Premiului I la Festivalul de Romanţe “Crizantema de Aur”, Târgovişte – care a recitat două poeme din creaţia proprie şi a interpretat şi o romanţă; solista de muzică populară Eugenia Corpodean-Ciceu, cu un cântec vechi, patriotic şi, la final muzicianul Alexandru Mânzat, instrumentist la Opera Naţională Cluj, tenor de renume – dar care de această dată a recitat două din poemele sale, foarte reuşite. Printre cei care au evoluat a impresionat puternic şi poetul Mihai Tătaru – cunoscutul realizator al emisiunii dedicată persoanelor defavorizate de soartă ,“A doua şansă”, de la Radio “Renaşterea” – care, dintr-un cadru, a citit două emoţionante poeme, creaţie proprie.  Mai trebuie menţionată şi intervenţia economistului de talie mondială, dr.Iacob Altman, care şi-a prezentat cea mai recentă carte a sa, “Regionalizarea” – “ un proces care trebuie făcut altfel decât l-au propus oamenii zilei, având ca scop final creşterea calităţii vieţii fiecărui român” – apărută la o editură clujeană şi, în limba engleză, la renumita  “Penguin Books” din Londra”.

Aşadar, de joi seară, un nou cenaclu literar în Cluj-Napoca, ”Steaua fără nume” – iar numele său a fost gândit după piesa omonimă de Mihail Sebastian, pe tema eminesciană a “Luceafărului” dar şi după o veche şi prestigioasă emisiune de căutare a talentelor muzicii uşoare  româneşti, care a funcţionat la TVR pe parcursul anilor `70 – `80. Îi urăm, cenaclului, un parcurs cât mai îndelungat pe “cerul” literelor şi culturii clujene!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.