Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a desemnat drept câştigător al unei licitaţii o societate care îşi câştigă întreaga cifră de afaceri din licitaţii publice. Este vorba despre elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru “creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din municipiul Cluj-Napoca” care a mers către societatea Pro Sanit. De altfel, valoarea licitaţiei, 248.202 lei este cu aproape 50.000 de lei mai mare decât cifra de afaceri a societăţii din anul 2012, ultimul an în care apar declaraţii fiscale, respective 195.617.

 

Firma cu profit negativ câştigă contractele Primăriei Cluj-Napoca

Firma Pro Sanit a câştigat un contract de 248.202 de lei de la Primăria municipiului Cluj-Napoca. Oficialii autorităţii locale se aşteptau să cheltuiască pentru acest obiectiv 548.910 lei. Contractul a fost atribuit pe 17 februarie 2014 pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru “creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din municipiul Cluj-Napoca”. În cadrul contractului nu sunt prevăzute cheltuieli neprevăzute şi diverse. Oricum, societatea pare să se îmbogăţească exclusiv pe contracte din bani publici. Ultimul an când a apărut bilanţ fiscal societatea Pro Sanit a declarat o cifră de afaceri de 195.617 lei, sumă care este mai mică decât valoarea contractului primit de la Primăria municipiului Cluj-Napoca. De altfel, societatea nu a avut decât un profit negativ în anul respectiv, de -98.467 de lei. Societatea Pro Sanit este deţinută de Bartos Ibolya şi administrată de Janos Bartos.

 

Contractele denotă evaziunea fiscală

Primul contract câştigat în 2012 de firma Pro Sanit a fost de la Municipiul Târgu Secuiesc. Contractul intitulat “servicii de proiectare pentru elaborare PT+DDE+CS pentru amenajare sit industrial în municipiul Târgu Secuiesc” a avut o valoare de 173.600 de lei.

Contractul “servicii de proiectare instalaţii electrice la SJU Neamţ” a fost atribuit de Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ aceleiaşi societăţi Pro Sanit. Culmea este că valoarea contractului atribuit în 2012 are o valoare de 36.580 de lei. Astfel, ambele contracte din 2012 ale societăţii totalizează 210.180 de lei, iar cifra de afaceri este de 195.617 lei. Putem spune că societatea este suspectă în mod evident de evaziune fiscal. De altfel, societatea nu a declarat niciun angajat în perioada 2012, iar ea a câştigat două contracte de achiziţii publice. Suntem curioşi dacă aceste achiziţii ar trebui să îmbogăţească patronii societăţilor sau să asigure şi locuri de muncă. Societatea Pro Sanit a câştigat două contracte şi în decursul anului 2013, de această dată cu municipiul Braşov şi municipiul Urziceni. Prima instituţie i-a acordat un contract intitulat “S.F., D.T.A.C., P.T.+D.E. AMENAJARE TABERE ŞCOLARE DÂMBUL MORII SI COLONIA 1 SI COLONIA 2 TIMISUL DE SUS” în valoarea de 74.896 de lei. A doua instituţie i-a acordat o licitaţie intitulată “servicii de proiectare pentru infrastructură tehnico-edilitară şi de drumuri pentru dezvoltarea zonelor industriale în municipiul Urziceni”, în valoare de 34.720 de lei.

 

Ce trebuia să faci ca să participi la licitaţia de la Cluj

Oficialii de la Primăria municipiului Cluj-Napoca au pus nişte condiţii elementare pentru a participa la această licitaţie. Ei nu au pus nicio condiţie ca firma să fi câştigat alte lucrări similare pe bani publici sau să fi avut o cifră de afaceri în ultimii ani măcar cât acea licitaţie, condiţii care de altfel societatea Pro Sani nu le-ar fi îndeplinit. Ei au spus doar că trebuie să fi avut lucrări similare de acest fel, fapt care poate fi pus uşor la îndoială datorită faptului că deja în 2012 au câştigat lucrări care le excede cifra de afaceri. Mai precis cei care vroiau să participe la această procedură trebuiau să prezinte un “certificat privind îndeplinirea obligaţiilor exigibile la plată a impozitelor şi taxelor către bugetul local; Certificat de atestare fiscală privind îndeplinirea obligaţiilor exigibile la plata către bugetele componente ale bugetului general consolidat al statului. Bilanţul contabil din anii precedenţi 2010, 2011, 2012 vizat si înregistrat de organele competente. Documentele mai sus solicitate se vor prezenta în original,copie legalizată sau copie lizibilă certificată ”conform cu originalul”semnată şi ştampilată. Lista cu principalele servicii prestate din ultimii 3 ani, calculaţi până la data limită de depunere a ofertelor; Prestarea serviciilor se confirmă prin prezentarea unor certificate/documente emise sau contrasemnate de o autoritate ori de către clientul beneficiar. În cazul în care beneficiarul este un client privat şi, din motive obiective, operatorul economic nu are posibilitatea obţinerii unei certificări/confirmări din partea acestuia, demonstrarea serviciilor prestate se realizează printr-o declaraţie a operatorului economic, cerinţa minimă: ofertantul va face dovada că în ultimii 3 ani a prestat servicii similare celor prevăzute de caietul de sarcini”, se arată în caietul de sarcini. Având această licitaţie câştigată de la Primăria Cluj-Napoca, poate societatea Pro Sanit va avea totuşi o cifră de afaceri mai mare decât valoarea licitaţiei…

blocuri cluj

2 COMENTARII

  1. Pentru a acuza Pro Sanit sau conducerea firmei trebuie sa verificati in detaliu informatiile. Pentru a face acest lucru va puteti adresa Beneficiariilor sau Societatii Noastre (Pro Sanit) pentru a nu publica informatii eronate si a acuza nedrept persoane sau societati.

    In primul rand contractul incheiat cu Municipiul Târgu Secuiesc privind “servicii de proiectare pentru elaborare PT+DDE+CS pentru amenajare sit industrial în municipiul Târgu Secuiesc” a avut o valoare de 173.600 de lei., insa si contractul nostru este public, se poate descarca de pe internet exact din acel fisier de unde ati descarcat doar partial informatiile cu privire la valoarea contractului. Cu cateva articole mai jos se ragaseste si modalitatea de plata adica 60% pentru servicii de proiectare si 40% pentru servicii de asistenta tehnica. Va informam pe aceasta cale ca lucrarea (executia) inca nu este finalizata, ca urmare asistenta tehnica se desfasoara si in prezent adica inca nu se poate factura. Pentru a intelege mai usor : 173.600 * 60% = 104.160 lei s-a putut facura pana in prezent, in plus prestariile de servicii de proiectare nu s-au finalizat in anul 2012, ca urmare s-a facturat dupa finalizare adica in anul 2013.

    In al doilea rand “….Contractul servicii de proiectare instalaţii electrice la SJU Neamţ a fost atribuit de Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ aceleiaşi societăţi Pro Sanit in decembrie 2012, …“ insa ordinul de incepere am primit in mai 2013. S-a finalizat contractul in 2013, ca urmare nu avea cum sa figureze in contabilitatea anului 2012.

    Cifra de afacere publicat de Dvs. in articolul de ziar pentru anul 2012 nici-decum nu se compune din valoarea celor doua cereri de oferta castigate de Pro Sanit. Dealtfel cifra de afacere nu se calculeaza adunand valoarea licitatiilor, cererilor de oferte, oferte,…, castigate dar va inteleg ca nu sunteti contabil de meserie.

    Pentru a acumula cunostinte generale despre achizitiile publice va informaz ca dupa atribuirea contractelor publice urmeaza semnarea contractului (10-15 zile), dupa care se deschide contul de garantie de buna executie (5 zile), numai dupa aceste etape Beneficiarul are dreptul de a emite ordinul de incepere a prestarilor de servicii (nederminat, se poate emite 1-365 zile sau in unele cazuri si mai mult), dupa care urmeaza prestarea de servicii, se preda lucrarea si se verifica de catre Beneficiar, se accepta (sau nu de catre Beneficiar) – nici acest termen nu este stabilit de catre legislatia privind achizitiile publice, ca urmare Beneficiarul poate sa accepte lucrarea in termen de 1 sau mai multe zile chiar si in unele cazuri dupa 3-6 luni. Adunand aceste termene va puteti da seama ca exista posibilitatea ca un contract de prestari servicii de proiectare sa dureze pana la facturare cateva luni bune, luand in calcul doar partea legislativa fara a lua in calcul si timpul efectiv lucrat de colectivul de proiectare – cel prevazut in contract.

    Ma bucura faptul ca va interesati de NOI / Pro Sanit si ne faceti reclama gratuita fie chiar si una negativa, dar tot reclama se numeste – si din timp ce este gratuita – traversand si noi o perioada de criza – este binevenita.
    Inainte sa nu uit: nu stiu de unde aveti informatiile cu privire la contractele de la Cluj, dar contractul financiar incheiat cu Primaria Cluj Napoca nu trece pragul de 75.000 lei. Daca diferenta de contracte pana la valoarea de “248.202 de lei” este in posesia Ziarului sau personal la Dvs. va rog sa trimiteti si la sediul firmei noastre nu cumva sa intarziem cu predariile de proiecte si apoi sa fim sanctionti pentru intarziere.

    Va stam si la dispozitia Ziarului Dvs. in orice zi si la orice ora, numai sa ne contactati pe viitor inaintea publicarii articolelor de ziar cu continut eronat si cu acuzatii nedrepte. Nu va dau numarul meu de telefon (Bartos Mihaly) pentru ca vad ca sunteti in stare sa utilizati internetul foarte usor (desi descarcati doar partial informatii restul le inventati, dar macar stiti sa folositi un calculator), de pe aceleasi siteuri de unde ati descarcat denumirea si valoarea contractelor noastre puteti descarca cu usurinta si numarul meu de telefon.

    Era sa uit, avem angajati – respectiv am avut angajati / colaboratori / subcontractanti / … si in anul 2012. – numarul angajatiilor firmei variaza intre 5-15 ingineri / arhitecti / desenatori tehnici/ – respectiv cu contracte de colaborare lucreaza pentru firma noastra 10-25 ingineri si arhitecti.

    P.S. Astept macar scuzele de rigoare publicate.

    Cu stima
    Conducerea Pro Sanit
    Bartos Mihaly – director economic

  2. Aceste acuzatii sunt nedrepte din timp ce nu s-a verificat la Beneficiari (Municipiul Targu Secuiesc, Spitalul Jud. Piatra Neamt,…). Ati publicat un articol scris in mare graba, fara a avea toate informatiile descarcate de pe internet, desi achizitiile publice sunt accesibile pentru toata lumea. Nu ati verificat termenele de elaborare, conditiile de facturare,… nimic nu ati verificat ati publicat …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.