Teatrul Național din Cluj-Napoca sărbătorește 100 de ani de teatru în limba română. Clujenii vor putea participa la festivalul organizat în perioada 3-6 decembrie, special pentru această aniversare. În 1919 se rosteau primele cuvinte în limba română pe șcena Teatrului Național din Cluj-Napoca, când a fost interpretată piesa Poemul Unirei, scrisă de Zaharia Bârsan, primul director român al teatrului. Reporterul Gazeta de Cluj a obținut un interviu cu domnul Mihai Mănuțiu, managerul Teatrului Național din Cluj-Napoca, care a transmis în detaliu ce simbolizează această aniversare pentru instituția pe care el o conduce.

Interviul domnului Mihai Mănuțiu, managerul Teatrului Național din Cluj-Napoca:

Ce reprezintă festivalul «100 de ani de teatru în limba română» pe scena Teatrului Național pentru instituția dumneavoastră?

Festivalul 100 de ani de teatru în limba română pe scena Teatrului Național e o aniversare de importanță istorică, și, în același timp, pentru noi, cei de azi, înseamnă bucuria reîntâlnirii într-un cadru festiv cu un public care ne iubește, care e fidel Teatrului Național, și căruia noi, la rândul nostru, îi suntem fideli și pe care îl iubim.

Care a fost prima piesă în limba română la Teatrul Național din Cluj-Napoca?

Cum era și firesc, primul text a fost Poemul Unirii de Zaharia Bârsan, urmat de Se face ziuă, de același autor. Zaharia Bârsan a fost, de altfel, primul director al perioadei pe care o sărbătorim.

Ce spectacole vor fi incluse în acest festival? 

Festivalul include mai multe evenimente; Expoziția Plimbări printr-un secol de teatru clujean, tur ghidat de directorul artistic, Ștefana Pop-Curșeu și constultantul artistic, Andreea Iacob, curatorii expoziției. Spectacolele alese sunt bazate pe texte românești, iar reprezentațiile vor fi urmate de discuții cu publicul. Acestea sunt Cel mai iubit dintre pământeni, după Marin Preda, Povești de dragoste la prima vedere după Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana, Tzara arde și Dada se piaptănă de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu și, în premieră, Singur printre mârlani după Florin Bican. Festivalul cuprinde și mult așteptatul eveniment Noaptea Porților Deschise care are un program plin de activități pentru toate vârstele.

De cât timp ați început organizarea festivalului?

Nu vorbim despre o dată anume, ci despre un an al centenarului. Motiv pentru care am desfășurat mici evenimente precum conferințe, teatru în autobuz etc. pe durata întregului an 2019. Festivalul din octombrie, Întâlnirile Internaționale de la Cluj, a arborat și steagul centenarului. Am lucrat împreună și aici mă refer la echipele spectacolelor prezentate cu un efort susținut pe tot parcursul anului pentru ca atmosfera de sărbătoare să ne acompanieze din ianuarie și până în decembrie.

Ce impact vă doriți să aibă festivalul asupra clujenilor?

Spectatorii care vin la teatru în număr atât de mare știu deja de pe rețelele de socializare și de pe site-ul nostru că anul acesta sărbătorim cei 100 de ani de teatru în limba română.

Dorim ca, prin participarea publicului la acest eveniment, momentul de sărbătoare să rămână în memoria fiecăruia ca un moment teatral de vârf.

V-aș ruga să le transmiteți clujenilor un îndemn de participare la eveniment.

Tema festivalului Întâlnirile Internaționale de la Cluj de anul acesta a fost ÎMPREUNĂ.

Mesajul nostru rămâne același: numai împreună cu publicul clujean vom reuși să dăm strălucire acestui eveniment. În plus, veți avea prilejul să stați de vorbă cu echipele spectacolelor. Vă așteptăm cu brațele și porțile deschise!

Programul festivalului de aniversare

Marți 3 decembrie va avea loc Expoziția Plimbări printr-un secol de teatru clujean, tur ghidat de directorul artistic, Ștefana Pop-Curșeu și consultantul artistic, Andreea Iacob, curatorii expoziției. În cadrul acesteia se va ținea un discurs de deschidere . Mai spre seară clujenii vor putea participa în Sala Mare la scena regizată de Tudor Lucanu care se intitulează „Cel mai iubit dintre pământeni” după Marin Preda.  Miercuri ziua de festival va începe prin aceeași expoziție din ziua precedentă, de data aceasta între orele 14.00 și 16:00. La ora 19:00 va avea loc piesa „Povești de dragoste la prima vedere” după Gabriel Liceeanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana, regia Tudor Lucanu. În urma acestei piese publicul va avea ocazia să discute liber între ei. Cea de-a treia zi a spectacolului va prezenta expoziția obișnuită între orele 15:00 și 17:00 iar de la ora va avea loc piesa „Singur printre Mârlani” după Florin Bican și regizată de Andrea Gavriliu.  În ultimele două zile vor fi următoarele spectacole: Vineri la ora 19:00 „TZARA ARDE ȘI DADA SE PIAPTĂNĂ” (Fantoma de la Elsinore) de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu și regizată de Ștefana Pop-Curșeu iar Sâmbătă în intervalul 18:00 – 00.40 va fi noaptea porților deschise unde se va putea intra liber în limita locurilor disponibile.

Aniversarea centenarului pentru mai multe instituții clujene

Anul acesta Universitatea „Babeș-Bolyai” a aniversat 100 de ani de când a introdus limba română ca limbă de predare. Numită pe atunci Universitatea din Cluj, aceasta a început predarea în limba română la 4 secții, ajungând astăzi să aibă 21 de facultăți. Și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a aniversat în acest an 100 de ani de predare în limba română, datorită faptului că, în 1919, a pornit ca Facultate de Medicină a Universității din Cluj de atunci. Totodată Academia de Muzică „Gheorghe Dima” împlinește și ea 100 de ani de la înființare. Teatrul Național „Lucian Blaga” a depus, de altfel, un proiect de finanțare la Ministerul Culturii și Identității Naționale pentru a organiza o serie de evenimente în acest an. Perioada de după Marea Unire de la Alba Iulia, practic începând cu anul 1919, a fost una de tranziție a instituțiilor de stat de la autoritățile austro-ungare la cele române, după cum explică istoricii presei locale clujene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.