Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au stabilit joi, în mod definitiv, că fostul consilier judeţean clujean Axente Husar a fost angajat al fostei Securităţi.

„Există o sentință. Eu am avut dreptul ca orice om să candidez. Am dat o declarație pe proprie răspundere că am fost ofițer de informații trei ani la Turda. Nu am de ce să mă ascund de multe ori. Eu am lucrat după niște ordine, am lucrat la contra-spoinaj. Eu nu mă cramponez. Un singur act normativ există în România ce interzice foștilor  securiști să fie funcționari publici. Eu nu sunt funcționar politic sunt director la Pază și Protecție Cluj. Legal nu pot să mă schimbe. Dacă cei din CJ cred că nu mi-am făcut treaba pot să ma schimbe politic. Cum am fost numit așa pot fi și schimbat, dar nu le-am dat nici un motiv din punct de vedere profesional și nici nu există. S-ar putea să dau în judecată statul la CEDO și voi cere despăgubiri pentru că nu e un motiv să fiu îngrădit!”

CNSAS a stabilit că prin acţiunile sale informative, locotenentul major Axente Husar, care a instruit şi dirijat reţeaua informativă din zonă, în perioada 1987-89, a violat dreptul la viaţă privată a persoanelor urmărite, din câteva intreprinderi şi culte turdene, arată OradeȘtiri.ro.

Sursele instruite de Husar aveau în vedere reacţiile faţă de criza alimentelor, Congresul al XIV-lea al PCR şi disidentul Doina Cornea.

Axente Husar a fost ales pe listele PPDD consilier judeţean, dar a fost înlocuit din această calitate şi din partid, şi din forul deliberativ, iar în prezent simpatizează cu membrii PMP.

Detalii soluţie ÎCCJ:

Decizia nr.484/24.06.2016.Respinge recursul declarat de pârâtul Husar Axente împotriva Sentinţei civile nr. 3106 din 16 octombrie 2013 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 24 februarie 2016.

Decizia fusese luată încă de la primu termen a primei instanţe de judecată, Curtea de Apel Bucureşti, în anul 2013.

Solutia pe scurt:

Admite acţiunea reclamantului CNSAS în contradictoriu cu pârâtul Husar Axente. Constată calitatea de lucrător al Securităţii în ceea ce îl priveşte pe pârât. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 16.10.2013.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.