Prima explozie de sâmbătă a avut loc într-o galerie aflată la aproximativ 1000 de metri adâncime. La acea oră, în mină se aflau circa 100 de ortaci. Din primele cercetări, cauza exploziei pare a fi o acumulare de gaz metan în subteran. Potrivit secretarului de stat din MIRA, Victor Paul Dobre, explozia a avut loc în jurul orelor 15 şi 20 de minute. La faţa locului au fost trimise mai multe echipaje SMURD, dar şi opt medici de la spiralul din Deva. În urma acestei explozii, patru mineri şi patru salvatori au murit, iar alte opt persoane au fost rănite şi transportat la Spitalul de Urgenţă din Petroşani.
În jurul orelor 18.40, la mina din Petrila a avut loc o a doua explozie, în urma căreia, au murit patru membri ai echipelor de salvare, iar un salvator a fost rănit. După cea de-a doua explozie, cele două echipe de salvatori care au intrat în subterna pentru a-i scoate la suprafaţă pe cei opt mineri decedaţi în prima explozie, au primit ordin să iasă din mină, deoarece exista pericolul producerii unor noi explozii, a declarat prefectul de Hunedoara, Dan Pricăjan.
Cinci dintre minerii răniţi au fost internaţi duminică la Spitalul de Arşi, iar trei la Spitalul de Urgenţă Floreasca. „Cei cinci mineri internaţi la Spitalul de Arşi au leziuni ale căilor inhalatorii superioare, ce riscă să determine un stop cardiorespirator”, a declarat Cristian Niţescu, directorul medical al instituţiei. Acesta a mai adăugat faptul că doar trei mineri prezintă arsuri cutanate pe 80-85% din suprafaţa corpului. Dintre cei de la Spitalul Floreasca, doi au arsuri grave pe 70% din suprafaţa corpului şi arsuri ale căilor respiratorii, iar cel de-al treilea miner rănit prezintă un traumatism cranio-cerebral şi unul de antebraţ.
La această oră, în mina Petrila nu se mai pot face intervenţii deoarece există riscul unor noi explozii. Ioan Temneanu, liderul Sindicatului Liber şi Independent Petrila spune că minerii implicaţi în accidentul de sâmbătă „prestau muncă suplimentară, dublu remunerată, pe bază de comandă; au venit doar cei care au vrut să câştige un ban în plus, nu i-a obligat nimeni.” Plata pentru această zi de lucru a fost între 150 şi 180 de lei, în funcţie de încadrare. Zona de exploatare unde a avut loc incidentul „era un program special de lucru pentru a stinge un foc endogen care a apărut pe abataj”, program care a început de săptămâna trecută. „Practic, sâmbătă, ei efectuau aceeaşi procedură standard. Primele au intrat echipele instruite de salvatori, de câte patru, care au lucrat la stingerea zonei cu cărbune încins ce putea exploda, iar la 60 d emetri de ei erau alţi mineri.”, a adăugat Temneanu. Monitorizarea concentraţiei de gaz metan se face din patru în patru minute, iar la verificările făcute în acea zonă nivelurile concentraţiei erau mult sub limita admisă de 2%.
Minerii spun că se ştie de cel puţin două săptămâni că în mină exista o concentraţie ridicată de gaz, dar în ciuda acestui fapt, conducerea exploatării şi-a preset minerii să intre în subteran. Liderul sindicatului crede că explozia s-a produs în timp ce salvatorii goleau apa cu cenuşă de la termocentrala folosită în zona de exploatare pentru stingerea cărbunelui încins.
“Este cel mai grav caz care a avut loc la Petrila”, spune Temneanu. În viziunea liderului de sindicat, ce-a de-a doua explozie este o premieră raportat la perioada de timp scursă de la primul accident. “Nu s-a mai produs niciodată o a doua explozie într-un timp atât de scurt la noi sau în străinătate. Statisticile, chiar şi cele la nivel internaţional, arată că o nouă explozie are loc cel mai devreme după 12 ore de la prima”, explică Temneanu, referindu-se la faptul că echipele de salvatori au intrat la câteva ore de la prima explozie pentru a adduce la suprafaţă trupurile celor decedaţi. Temneanu spune că în cursul zilei de luni zona din mina unde au avut loc exploziile va fi izolată, se vor face diguri, se va introduce azot în concentraţie de 98% şi se va elimina oxigenul.