Cel puţin 15 ţări continuă să le interzică femeilor să muncească fără acordul soţului, în pofida anumitor progrese realizate în sporirea egalităţii între sexe, indică un raport al Băncii Mondiale (BM), publicat marţi, relatează AFP.
‘Numeroase societăţi au realizat progrese, angajându-se, încetul cu încetul, să suprime formele persistente de discriminare împotriva femeilor, însă mai sunt multe de făcut’, subliniază preşedintele BM, Jim Yong Kim, în preambulul raportului, intitulat ‘Femeile, afacerile şi dreptul’.

Dintre cele 143 de ţări analizate în acest raport (din 193 de ţări membre ONU), 15 – între care Iran, Siria, Bolivia şi Gabon – dau bărbaţilor dreptul de a se ‘opune’ ca soţiile lor să lucreze şi de a le ‘împiedica să accepte un loc de muncă’.

În Guineea, femeile trebuie să sesizeze tribunalele pentru a anula decizia soţului de a se opune, ‘în numele intereselor familiei’, ca acestea să intre în viaţa activă.

În Rusia, 456 de profesii (şofer de camioane agricole, acar, instalator etc.) sunt interzise femeilor, indică Banca Mondială.

În cel puţin 29 de ţări (între care Arabia Saudită, Honduras, Senegal), legea prevede că bărbatul este ‘capul familiei’ şi, aşadar, îi este încredinţat controlul asupra ‘deciziilor cruciale’ privind alegerea domiciliului, obţinerea documentelor oficiale (paşaport, carte de identitate) sau deschiderea unui cont bancar.

BM aminteşte că anumite ţări occidentale au întârziat în a acorda egalitate de drepturi între femei şi bărbaţi: Spania a aşteptat până în 1981, iar Elveţia până în 1984 pentru a permite femeilor să meargă la tribunal fără acordul soţului.

Raportul identifică, de asemenea, anumite progrese realizate pe plan mondial. În doi ani, 48 de schimbări de legislaţie în 44 de ţări au sporit egalitatea între sexe, în special în Cote D’Ivoire, unde femeile sunt libere, din 2013, să lucreze fără acordul soţului.

Aceste progrese sunt, uneori, fragile, subliniază raportul, evocând recentele modificări legislative din Egipt, unde reguli constituţionale privind discriminarea împotriva femeilor au fost suprimate odată cu sosirea la putere a Fraţilor Musulmani.

Pe un eşantion mai restrâns de 100 de ţări, raportul notează că 76 din acestea au pus în aplicare legislaţii specifice privind violenţa conjugală, însă Orientul Mijlociu şi Africa de Nord rămân în urmă în această privinţă, încheie France Presse.AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.