157 de dosare penale pe coruptie in 4 ani

Oficialii Directiei Generale Anticoruptie(DGA) au efectuat la solicitarea Gazetei de Cluj o analiza a ultimelor patru ani in ceea ce priveste faptele de coruptie. Va prezentam cele mai ciudate cazuri de mita, de la directia patrimoniu din Primaria Cluj-Napoca si pana la pensionarea pe caz de boala, dar si numarul de dosare penale efectuate in fiecare caz in parte.

„La nivelul Serviciului Judetean Anticoruptie Cluj in anul 2008 s-a inregistrat un numar de 25 de dosare penale, din care 8 pentru luare de mita, 3 pentru dare de mita, 10 pentru trafic de influenta, 2 pentru infractiuni prevazute in Legea 78/2000, 2 pentru alte infractiuni, ofiterii SJA Cluj efectuand cercetari in 20 de delegari. In ceea ce priveste solutiile dispuse, in anul 2008 au fost emise de catre procurorii competenti  3  rechizitorii, prin care au fost sesizate instantele de judecata”,  declara in raspunsul acordat Gazeta de Cluj directorul general al DGA, Arion Tiganasu Janica.

In anul 2009, s-a inregistrat un numar de 9 dosare penale, din care 2 pentru luare de mita, 2 pentru trafic de influenta, 5 pentru infractiuni prevazute in Legea 78/2000, ofiterii SJA Cluj efectuand cercetari in  25 de delegari. Totodata, au fost emise de catre procurorii competenti  2  rechizitorii, prin care au fost sesizate instantele de judecata.
 In anul 2010, s-a inregistrat un numar de 51 de dosare penale, din care 18 pentru luare de mita, 6 pentru dare de mita, 10 pentru trafic de influenta, 10 pentru infractiuni prevazute in Legea 78/2000, 7 pentru alte infractiuni, ofiterii SJA Cluj efectuand cercetari in 71 de delegari. In ceea ce priveste solutiile dispuse, in anul 2010 au fost emise de catre procurorii competenti  3 rechizitorii, prin care au fost sesizate instantele de judecata.
In anul 2011, s-a inregistrat un numar de 72 de dosare penale, din care 33 pentru luare de mita, 4 pentru dare de mita, 20 pentru trafic de influenta, 7 pentru infractiuni prevazute in Legea 78/2000, 8 pentru alte infractiuni, ofiterii SJA Cluj efectuand cercetari in 71 de delegari. In ceea ce priveste solutiile dispuse, in anul 2011 au fost emise de catre procurorii competenti  6 rechizitorii, prin care au fost sesizate instantele de judecata.

Spaga de la Transporturi

In luna martie 2008, ofiterii Directiei Generale Anticoruptie – Cluj, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj, au prins in flagrant un impiegat de miscare in timp ce sustragea motorina din rezervorul unei locomotive, cu complicitatea sefului Postului de Politie Transporturi Feroviare Huedin. In urma activitatilor specifice desfasurate de catre lucratorii D.G.A. – Cluj, s-a stabilit ca politistul i-a asigurat, in repetate randuri, impiegatului de miscare „protectie”, in timp ce acesta sustragea motorina din locomotivele trenurilor garate pe raza statiei Cai Ferate Huedin, primind de la acesta o parte din cantitatile de combustibil sustrase, precum si alte bunuri.

Jandarmul care cerea 1.000 de euro

In luna iulie 2008, ofiterii Directiei Generale Anticoruptie – Cluj-Napoca, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj, au prins in flagrant un subofiter din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Cluj in timp ce primea suma de 500 Euro de la o persoana pentru a ii facilita angajarea ca jandarm.

Astfel, in cursul lunii iunie, jandarmul a pretins si a primit suma totala de 1.000 euro. Ulterior, subofiterul i-a mai cerut persoanei respective inca 500 euro, motivand ca ofiterul, care ar urma sa-i faciliteze angajarea in cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Cluj, trebuie, la randul sau, sa dea diverse sume de bani altor persoane de care depinde incadrarea sa. Subofiterul a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, prevazuta si pedepsita de art. 257 din Codul Penal.

„Conduci baut, mita-i 250 de euro”

Oficialii DGA sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj au prins in luna octombrie 2008 in flagrant o persoana care a incercat sa mituiasca un agent de politie cu 250 de euro, pentru a nu i se intocmi dosar penal. Flagrantul a fost organizat dupa ce Directia Generala Anticoruptie – Cluj a fost sesizata de catre un agent de politie din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj, cu privire la faptul ca, o persoana  i-a promis suma  250 de euro pentru a nu-i suspenda permisul de conducere si a nu-i intocmi dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenta bauturilor alcoolice si de refuz de recoltare a probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. Cetateanul in cauza a trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.

Comandantul Politiei Rutiere, implicat in caz de coruptie

In luna octombrie 2008, ofiterii Directiei Generale Anticoruptie – Biroul Anticoruptie pentru judetul Cluj, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj, au prins in flagrant un cetatean in timp ce primea 400 euro de la un barbat pentru a interveni pe langa politisti in sensul neintocmirii unui dosar penal. Astfel, cetateanul prins in flagrant a promis ca, in schimbul sumei de 3.000 – 4.000 de euro, va interveni pe langa comandantul Politiei Rutiere Cluj pentru ca fiului barbatului caruia i-a pretins aceasta suma sa nu i se intocmeasca dosar penal pentru ca a condus un autoturism pe raza municipiului Cluj-Napoca sub influenta bauturilor alcoolice. Fata de cetateanul prins in flagrant s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, instanta competenta dispunand arestarea preventiva pentru 29 de zile. Ulterior, inculpatul a fost trimis in judecata si condamnat la o pedeapsa de 2 ani inchisoare cu suspendarea conditionata a pedepsei pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.
Mita de la permise
    
Lucratorii Directiei Generale Anticoruptie, sub coordonarea procurorului din cadrul DNA – Cluj, sprijiniti de efective ale Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei „Vlad Tepes” Bucuresti au pus in aplicare la data de 17 martie 2009  autorizatiile de perchezitii in 12 locatii domiciliare si in sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Cluj in vederea obtinerii de mijloace de proba utile intr-un dosar privind obtinerea de permise de conducere, in mod fraudulos. Totodata a fost pusa in aplicare ordonanta procurorului de perchizitionare a 11 autoturisme. In luna martie 2009, Tribunalul Cluj a dispus arestarea pe o perioada de 29 de zile unui agent de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Cluj, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de luare de mita, in forma continuata si a unui administrator al unei scoli de soferi in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de trafic de influenta si complicitate la luare de mita, ambele in forma continuata. Fata de o alta persoana instanta a dispus obligarea de a nu parasi tara, in sarcina acesteia retinandu-se infractiunea de complicitate la trafic de influenta, in forma continuata.
Astfel, incepand din vara anului 2008 si pana in primavara lui 2009, agentul de politie, prin intermediul administratorului scolii de soferi, a primit suma totala de aproximativ 4.900 – 5.600 de euro de la mai multi candidati in scopul de a le inlesni acestora promovarea, in mod fraudulos, a probei teoretice la examenul pentru obtinerea permisului de conducere. In aceeasi perioada, administratorul scolii de soferi a pretins si primit de la mai multi candidati suma totala de peste 10.000 euro, pentru ca, prin influenta pe care o are asupra unor functionari din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Cluj, sa le inlesneasca promovarea examenului pentru obtinerea permisului de conducere.

Pensionarea pe caz de boala costa 500 de lei

Ofiterii Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Cluj si de aceasta data sub coordonarea procurorului desemnat au prins in septembrie 2009 in flagrant o angajata a Serviciului de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca din cadrul Casei Judetene de Pensii Cluj, in timp ce primea suma de 500 lei, pentru a elibera o decizie de pensionare pe caz de boala. Persoana in cauza este cercetata de Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj pentru comiterea infractiunii de luare de mita prev. si ped. de art. 254, alin. 1 Cod penal.

200 de lei spaga

In luna septembrie 2010, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj au dispus trimiterea in judecata a unui agent de politie, din cadrul Politiei municipiului Cluj-Napoca, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita, prev. de art. 254 alin.1 C. pen., rap. la art. 6 si art. 7 alin. 1 din Legea 78/2000. In fapt, in urma unei sesizari la TEL VERDE, ofiterii Serviciului Judetean Anticoruptie Cluj au luat legatura cu apelantul care a depus un denunt prin care sesiza comiterea unei infractiuni de coruptie de catre un politist pe raza municipiului Cluj-Napoca. Agentul de politie l-a oprit in trafic pe denuntator sub pretextul ca a incalcat semnificatia culorii rosii a semaforului electric si i-a comunicat faptul ca pentru contraventia savarsita pedeapsa prevazuta de lege este aceea a suspendarii permisului pentru 30 de zile si o amenda contraventionala de 300 lei, solicitandu-i suma de 200 lei pentru a nu-l sanctiona.

Mita de la Primarie

In luna august 2011, un barbat din Bistrita a fost arestat preventiv pe 30 de zile de catre Tribunalul Cluj, sub aspectul comiterii infractiunii de trafic de influenta, fapta prevazuta si pedepsita de art. 257 C. Penal, urmare a unei actiuni de flagrant organizata de catre ofiterii Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Anticoruptie pentru Judetul Cluj, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj. In fapt, la sfarsitul lunii mai 2011, ofiterii de politie judiciara D.G.A. – Serviciul Judetean Anticoruptie Cluj au sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj cu privire la comiterea unor fapte de coruptie de catre cetateanul respectiv, sens in care au fost delegati sa efectueze cercetarile in cauza. Conform verificarilor, acesta isi declina diferite calitati false de consilier parlamentar, secretar de stat sau inalt functionar public M.A.I., profesor universitar, politician etc., promitand mai multor persoane ca va influenta decizia unor functionari publici in rezolvarea favorabila a diverselor probleme pentru care a fost solicitat sa intervina. Printre situatiile pe care pretindea ca poate sa le „rezolve” se numara dosare pentru pensionare pe caz de boala, spatii comerciale din patrimoniul primariei, retrocedari imobile, titluri de proprietate, autorizatii de construire, locuinte sociale, trecerea unui angajat MApN in corpul subofiterilor etc. Barbatul pretindea bani si alte foloase materiale, sumele solicitate fiind cuprinse intre 500 si 1.500 lei, dar puteau ajunge si la 6.000 lei, incluzand valoarea bunurilor primite. In luna august, ofiteri din cadrul Serviciului Judetean Anticoruptie Cluj, avand in vedere denunturile formulate de 7 persoane, cu privire la comiterea unor infractiuni de trafic de influenta de catre faptuitorul de 28 ani, din Bistrita, au organizat si efectuat o actiune de prindere in flagrant a acestuia, in momentul primirii sumei de 500 lei. Banii urmau sa serveasca traficarii influentei pentru facilitarea obtinerii unui spatiu comercial din patrimoniul Primariei Municipiului Cluj-Napoca. Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj a dispus trimiterea in judecata inculpatului pentru comiterea infractiunii  de „trafic de influenta”, prev. si ped. de art. 257 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal si art. 37 lit.b Cod penal.

218 politisti, cercetati intre 2008 si 2011

In anul 2008, la nivelul Serviciului Judetean Anticoruptie Cluj au fost efectuate cercetari cu privire la 52 de persoane, din care 30 incadrate in Ministerul Administratiei si Internelor. Dintre persoanele cercetate, 15 au fost cercetate pentru luare de mita, 8 persoane pentru trafic de influenta, 7 persoane pentru infractiuni prevazute in Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.
Pe parcursul anului 2009, au fost cercetate 43 de persoane, 22 facand parte din Ministerul Administratiei si Internelor. Pentru coruptie au fost cercetate 26 de persoane, din care 11 persoane au fost cercetate pentru luare de mita, 4 persoane pentru trafic de influenta, 11 persoane pentru infractiuni prevazute in Legea 78/2000.

In anul 2010, au fost efectuate cercetari cu privire la 51 de persoane (27 dintre acestea fiind personal al Ministerului Administratiei si Internelor), 14 persoane fiind cercetate pentru luare de mita, 4 persoane pentru trafic de influenta, 3 persoane pentru infractiuni prevazute in Legea 78/2000, iar 3 persoane pentru alte fapte penale.
In cursul anului 2011, ofiterii anticoruptie au efectuat cercetari cu privire la 72 de persoane, 44 dintre acestea fiind incadrate in Ministerul Administratiei si Internelor. Pentru fapte de coruptie au fost cercetate 41 de persoane, dintre care 23 pentru luare de mita, 2 persoane pentru dare de mita, 3 persoane pentru trafic de influenta si 13 persoane pentru infractiuni prevazute in Legea 78/2000.
 „Precizam ca art. 45 alin.e din Regulamentul de organizare si functionare al DGA a fost pus in aplicare in fiecare caz in parte, intrucat, conform art. 22 din Legea 78/2000, urmarirea penala in cazul infractiunile de coruptie se efectueaza in mod obligatoriu de catre procuror, iar in baza  art. 210  alin.2 Cod procedura penala, daca organul de cercetare constata ca nu este competent a efectua cercetarea, trimite de indata cauza procurorului”, se arata in raspunsul DGA.

79 de petitii in patru ani

In ceea ce priveste activitatile de relatii cu publicul, la nivelul Directiei Generale Anticoruptie –Serviciul Judetean Anticoruptie Cluj au fost primite:
·    anul 2008  – 21 petitii, aspectele sesizate ducand  la initierea unui dosar penal
·    anul 2009 – 18 petitii, aspectele sesizate ducand la initierea a doua dosare penale
·    anul 2010 – 10 petitii, aspectele sesizate ducand  la initierea a doua dosare penale
·    anul 2011 – 30 petitii, aspectele sesizate ducand  la initierea a doua dosare sau la completarea datelor cuprinse in cadrul acestora.
Din totalul petitiilor primite, reprezentantii DGA au inaintat altor institutii competente 12 petitii in 2008, 13 petitii in 2009, 2 petitii in 2010, 12 petitii in 2011 si au fost clasate conform cadrului legal 8 petitii in 2008, 3 petitii in 2009, 6 petitii in 2010, 16 petitii in 2011.

25 de sesizari prin Telverde

Oficialii Directiei Generale Anticoruptie Serviciul Teritorial Cluj au aratat ca in ultimii patru ani s-au primit  25 de apeluri telefonice pentru a sesiza linia anticoruptie gratuita, apelabila la numarul 0800.806.806.
„In perioada 2008-2011, la linia gratuita anticoruptie s-au primit: 11 apeluri in 2008,  3 apeluri in 2009, 10 apeluri in 2010 si un apel in 2011. Dintre acestea, un apel s-a constituit in informatie de interes operativ ce a condus la initierea unui dosar penal; de asemenea, aspectele sesizate intr-un numar de 4 apeluri in 2010 si un apel in 2011 au fost transmise altor institutii competente, celelalte apeluri fiind clasate conform reglementarilor legale in vigoare”, arata Arion Tiganasu Janica.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.