După ce soţia şefului Broker Cluj, Grigore Chiş, a cumpărat recent un important pachet de acţiuni de la societatea din Zalău Cemacon, al treilea mare producător de sisteme de zidărie din România, firma Consultanţă Andrei&Andrei cere revocarea conducerii instituţiei de brokeraj din Cluj. Principala problemă constă în faptul că, în timp ce Grigore Chiş a dobândit, prin intermediul soţiei, un pachet mare de acţiuni la Cemacon, SC Consultanţă Andrei&Andrei a investit bani în Cemacon. Cu alte cuvinte, acţionarii societăţii au plătit pentru soţii Chiş. Mai mult, firma de consultanţă este şi acţionar la Broker Cluj cu peste 8%.

 

În cadrul firmei Consultanţă Andrei&Andrei este acţionar clujeanul Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania, iar firma respectivă este acţionară la Broker Cluj cu 8,03%. În februarie, Broker Cluj împreună cu fondul de investiţii KJK Sicav Fund II  şi Consultanţă Andrei&Andrei au împrumutat societatea Cemacon din Zalău cu 500.000 de euro.

”Scopul împrumutului: asigurarea de lichidităţi pentru finanţarea capitalului de lucru în perioada februarie-iulie 2014;- Valoarea finanţării din partea SSIF BROKER SA: 112.910 Euro, la care se adaugă dobândă EURORIBOR la o lună, astfel cum este determinată de Federaţia Bancară Europeană la ora 11 a.m.(ora Bruxelles) cu două zile bancare înainte de prima zi a perioadei dobânzii;- Garanţii: împrumutul nu este însoţit de constituirea de garanţii”, se arată în raportul făcut cu ocazia încheierii contractului între Cemacon şi cele trei societăţi amintite anterior. Însă, înainte cu câteva zile de semnarea acestui contract de împrumut, Maria Chiş, soţia şefului Broker Cluj, a cumpărat un pachet de acţiuni (464.500 acţiuni) de la compania Cemacon Zalău. Conform unor surse din domeniul finanţelor, Maria Chiş ar fi tranzacţionat o parte din acţiunile respective din conturile clienţilor Broker Cluj în cele proprii. Cu două zile înainte de această tranzacţie, Cemacon fusese notificată de BCR că, o parte (12 milioane de euro) din creditul pe care Cemacon îl avea faţă de bancă a fost vândut către Business Capital for Romania Opportunity Fund, iar, conform informaţiilor deţinute de reporterii Gazeta de Cluj, Maria Chiş ar fi beneficiat de informaţii din interior (inside trading).

 

Presiune în Broker Cluj

La începutul lunii martie, SC  Consultanţă Andrei&Andrei a înaintat o cerere prin care solicită demiterea consiliului de administraţie al Broker Cluj.

”În data de 04.03.2014, a fost primita o cerere din partea SC CONSULTANŢĂ ANDREI&ANDREI SRL, care în calitate de acţionar cu o deţinere de 8,03% din capitalul social al SSIF BROKER SA, solicită convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor SSIF BROKER SA, cu următoarea ordine de zi:

1. Revocarea membrilor Consiliului de Administraţie

2. Alegerea unui nou Consiliu de Administraţie pentru un mandat de 4 ani. La prima şedinţă a Consiliul de Administraţie – SSIF BROKER SA, se va stabili data AGOA, conform solicitării primite”, arată raportul prin care se face această cerere. În momentul de faţă, membrii Consiliului sunt Mihai Buliga (Preşedinte al Consiliului de Administraţie), Tiberiu Stratan (Vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie), Vasile Pop, Marian-George Dinu şi Anton Ionescu, iar Grigore Chiş este directorul general al Broker Cluj. Mai mult, Broker Cluj deţine, împreună cu fondul „KJK Fund II” şi „Consultanţă Andrei&Andrei”, 76,92% din acţiunile producătorului de cărămizi.

 

ASF cu efect întârziat

Abia la aproximativ două săptămâni după ce soţia directorului Grigore Chiş a cumpărat pachetul respectiv de acţiuni de la Cemacon, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că va face o serie de cercetări privitoare la această tranzacţie. În urmă cu doi ani, societatea SIF Muntenia, care deţine 13,2% din pachetul de acţiuni al Broker Cluj, a cerut revocarea întregului Consiliu de Administraţie al societăţii clujene.

“Informarea AGA  ordinară  asupra cercetării prealabile a dlui. Director  general Chiş Grigore şi a deciziei luate de către Consiliul  de Administraţie al  SSIF  BROKER  SA; Revocarea membrilor Consiliului de Administraţie; Alegerea unui nou consiliu de administraţie pentru un mandat de 4 ani; Stabilirea indemnizaţiilor şi a limitelor de asigurare de răspundere civilă profesională a membrilor Consiliului de Administraţie pentru exerciţiul financiar în curs; Stabilirea datei de 14.12.2011 ca dată de înregistrare pentru identificarea acţionarilor asupra cărora se răsfrâng efectele AGA ordinare, conform dispoziţiilor art.238 din Legea nr.297/2004”, arată solicitarea depusă de SIF Muntenia. În cadrul Broker Cluj au existat în ultimii ani o serie de dispute soluţionate în mai multe procese. Pe de o parte, procurorii DNA au acuzat conducerea Broker Cluj de mai multe fapte penale, iar, pe de altă parte, unul dintre foştii şefi ai acestei companii, Petru Prunea a dat în judecată firma. În urmă cu scurt timp, Prunea a pierdut procesul împotriva companiei pe care a condus-o. De asemenea, asupra Broker Cluj şi, implicit, asupra lui Petru Prunea au mai planat o serie de acuzaţii vizavi de manipularea pieţei din partea unei societăţi concurente pe piaţa de capital, STK Financial.

 

Broker Cluj a fondat BVB

SSIF Broker SA a fost înfiinţată ca societate pe acţiuni la data de 26 Octombrie 1994 sub denumirea iniţială de SIVM Broker SA. SSIF Broker SA este membru fondator al Bursei de Valori Bucureşti, acţionar la Sibiu Stock Exchange (Sibex), Depozitarul Sibex, Casa Română de Compensaţie Sibiu, Bursa Română de Mărfuri, Casa de Compensare Bucureşti şi Fondul de Compensare a Investitorilor. Sediul central al societăţii se află la Cluj-Napoca în timp ce prezenţa pe întregul teritoriu al României este asigurată prin intermediul sucursalei din Bucureşti şi a încă 7 agenţii în cele mai importante oraşe precum: Timişoara, Iaşi, Craiova, Ploieşti, Suceava, Botoşani şi Piteşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.