Academia Romana in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Asociatia Hieronymus si Parorhia Feleac au inceput lunea trecuta sa faca sapaturi arheologice in cadrul Bisericii din Feleac, ctitorie a lui Stefan cel Mare. Pana in momentul de fata au fost gasite 19 morminte in cadrul bisericii de tip gotic, insa exista posibilitatea ca un numar mult mai mare de locuri de veci sa fie gasit in preajma amplasamentului. Arheologii care lucreaza la acest sit fac lucrarile din pasiune, stimularea lor financiar neexistand defel.

"S-au gasit 19 morminte datand din inceputul secolului 13 si pana in sec 16. Cea mai veche moneda este din sec 13, iar cea mai recenta este in anii 1530. 4 dintre morminte au fost gasite in biserica. Celelalte morminte dateaza anterior acestei biserici. Exista posibilitatea ca aici sa se fi aflat o fortificatie anterioara. A fost un cimitir aferent unei asezari care coboara vechimea feleacului cu cel putin un secol. Feleacul fiind atestat prima data in 1367, cand este transferat din varful dealului in vale", explica Alexandru Simon, oficial de la Academia Romana.

"Teoretic de Pasti se poate intra in biserica. Cei de la Parorhia Feleac au intentii mai ambitioase decat sa refaca pardoseala. vor sa faca si reparatii la ziduri pentru ca arata destul de uzate, au fost acoperite cu tencuiala din ciment. Vor sa modifice pardoseala si in compartimentul din fata, in pronaus. Noi facem voluntariat. Partea de arheologie se face prin voluntariat. Atat arheologii, cat si studentii fac acest lucru fara sa fie platiti, iar de restul lucrarilor se ocupa Parohia Feleac. Suntem o echipa de 2 arheologi si 6 studenti. Lucrarile sunt realizate sub egida unei firme particulare care conduce lucrarile strict de arheologie, respectiv SC Damasus Srl. Alte lucrari pe care le mai avem in portofoliu sunt faptul ca noi conducem santierul de la Catedrala Romano-Catolica de la Alba-Iulia din anul 2000, am mai sapat la Simleul Silvaniei", a declarat Daniela Marcu Istrate, coordonatoarea santierului arheologic.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.